Home > Roeselare gaat de strijd aan tegen lege brooddozen. Dit zijn de initiatieven

Roeselare gaat de strijd aan tegen lege brooddozen. Dit zijn de initiatieven

Geschreven op 8 november 2022 om 17:06 door Mario De Wilde

Armoede is complex en veelzijdig. Mensen in armoede ervaren vaker drempels die het moeilijk maken om gezond, genoeg en betaalbaar te kunnen eten. Stad Roeselare promoot verschillende initiatieven om deze drempels te verlagen of weg te werken. Ook als inwoner kan je je steentje bijdragen. Vandaag konden ouders deelnemen aan een workshop ‘Hoe maak je een gezonde brooddoos?’ Twee scholen legden uit hoe zij de Roeselaarse projecten rond gezonde voeding concreet vertalen binnen hun schoolwerking. Er waren ook getuigenissen van klanten van De Sociale Kruidenier RSL. Serviceclubs kregen uitleg hoe ze de initiatieven kunnen steunen.

Vijf initiatieven van de Stad in de kijker
Brooddoosnodig
Brooddoosnodig is een project dat gebaseerd is op het Enchanté principe van ‘uitgestelde koffie’. Dit is in Roeselare al gekend bij een groot publiek. Zo kan je in onze Stad al in verschillende horecazaken bijvoorbeeld twee koffies betalen, waarvan er eentje bedoeld is voor iemand die zich geen koffie kan veroorloven. Basisprincipes bij zo’n project zijn solidariteit voor elkaar en sensibilisering naar een ruim publiek.

Binnen het project Brooddoosnodig worden giften verzameld die vervolgens verdeeld worden over de deelnemende scholen volgens het aantal leerlingen én het aantal leerlingen in een kwetsbare situatie. Scholen kiezen zelf hoe ze deze middelen inzetten. Bijvoorbeeld voor een ontbijthoekje, fruit, soepdag, …

12 Roeselaarse scholen tekenden enthousiast in op dit project:

GO! Windekind
BuBaO De Hagewinde
BuSo Onze Jeugd
GO! De Ring
GO! SBSO Sterrebos
GO! MPI Sterrebos
SBS De Brug
SBS De Octopus
SBS De Vlieger
Sint-Idesbald
VABI
Zilverbergschool

De giften worden verzameld via enchantevzw.be/brooddoosnodig . Je kan als ouder, sympathisant, inwoner, … een algemene gift doen, ofwel kiezen voor een specifieke school. Zo help jij een kind aan een gezond ontbijt, een vieruurtje, …

Subsidiereglement Superfood voor jonge helden
Stad Roeselare maakte 840.000 euro vrij om de komende 3 jaar de toegang tot betaalbare voeding op school te vergroten. Alle Roeselaarse basisscholen konden voor de eerste helft van het schooljaar een aanvraag indienen voor zo’n subsidie. In december kunnen de scholen opnieuw inschrijven voor de tweede helft van het schooljaar. Scholen die meedoen, engageren zich om betaalbare, duurzame en gezonde voeding aan te bieden, met specifieke aandacht voor kinderen in een kwetsbare situatie.

De subsidie is een succes.

Voor de periode september 2022 tot januari 2023 deden maar liefst 20 scholen de subsidieaanvraag. Ze gebruiken die onder meer voor:

Gezonde tussendoortjes met fruit, zaden, noten en pitten
Soep tijdens de speeltijd in de voormiddag
Saladbar ter verrijking van de boterhamdoos
Ontbijt
Aan de slag met de groeten en fruit uit eigen moestuin
Korting op de warme maaltijden

De Sociale Kruidenier RSL
De Sociale Kruidenier in RSL Op Post biedt kwaliteitsvoeding en basisproducten aan voor wie het financieel moeilijk heeft. Je kan er producten zoals groenten, fruit, droge voeding, zeep, tandpasta, poets- en wasmiddelen kopen. Het Welzijnshuis onderzoekt of je recht hebt op deze ondersteuning. Daarnaast is er ook een samenwerking met de OCMW’s van Staden, Hooglede en Moorslede.

De klanten kunnen 1 keer per week op afspraak komen winkelen en kiezen zelf welke producten ze nodig hebben. Voeding is steeds gratis. Elke klant krijgt een virtueel budget toegewezen op basis van de gezinssamenstelling. De basisproducten zijn wel betalend maar de prijs is beduidend lager dan in de reguliere winkels. Deze dienstverlening betekent voor veel gezinnen een extra steun. Wekelijks komen er zo’n 350 klanten/gezinnen winkelen. En dit aantal stijgt. Vzw De Sociale Kruidenier RSL wordt grotendeels uitgebaat door vrijwilligers. Extra helpende handen zijn steeds welkom. Meer via rsloppost.be/desocialekruidenier.

Laagdrempelig aanbod ‘Samen koken’, ‘Kaap de keuken’ en ‘Smullen op dinsdag’.
In de hobbykeuken van RSL Op Post zijn er regelmatig activiteiten rond voeding. Je leert er creatief zijn in de keuken, seizoensgebonden gerechten maken uit zowel de eigen keuken als de misschien minder gekende wereldkeuken. Kaap de keuken: Een keer per maand kan de keuken gekaapt worden. De kaper, die zich kan laten bijstaan door maximum 5 medekapers, maakt een maaltijd klaar. Elke maand is er een ander thema.

Samen koken: In een reeks van 5 sessies leer je samen met andere mensen een lekkere, gezonde maaltijd bereiden. Je leert prijsbewust de juiste seizoensgroenten kiezen en gaat ermee aan de slag.

Smullen op dinsdag: Elke vierde dinsdag van de maand kan iedereen die jarig was in de afgelopen maand een gratis ‘toetje’ afhalen in RSL Op Post. De actie richt zich vooral op mensen uit de buurt, klanten van De kringwinkel en De Sociale Kruidenier RSL. Wie die maand niet jarig was, betaalt maximum 1 euro voor een lekker dessert.
Elk Telt netwerkmoment op 18 november
Elk Telt ondersteunt sociale projecten die gelijke kansen bevorderen in Roeselare. Drie keer per jaar iser een netwerkmoment waarop organisaties, scholen, verenigingen, burgers of samenwerkingsverbanden aansluiten.In november staat dit netwerkmoment in het teken van voeding. Je kan je inschrijven voor verschillende workshops:

Hoe gaan zorginstellingen om met gezonde voeding: Zorgbedrijf Motena levert dagelijks 450 maaltijden aan huis vanuit KOTEE. Om die maaltijden zo gezond mogelijk aan te bieden, werden verschillende trajecten doorlopen. Het is geen kille deur-aan-deur bezorging, maar een sociaal moment, waarbij de maaltijdbezorger ook aandacht schenkt aan de klant en eens checkt hoe het met die persoon gaat.In deze workshop vertelt Motena hoe zij dit in de praktijk realiseren.
Methodieken gezonde voeding: Lien Vandenberghe van Logo Midden-West-Vlaanderen neemt je mee op een trip door materialen en methodieken die een gezond eetgedrag stimuleren. Dit zowel binnen de eigen organisatie, in het werkveld met doelgroepen of in de klas met leerlingen. Letterbuffetten: hoe gezonde voeding kan zorgen voor heldere communicatie: Het Letterbuffet is een unieke manier om te genieten van de kookkunst van anderstalige volwassenen en tegelijk de kennis van het Nederlands te vergroten. FMDO laat je kennis maken met deze methodiek.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.