Home > Roeselare bouwt nieuw archiefdepot om 6 km papieren administratieve documenten te bewaren

Roeselare bouwt nieuw archiefdepot om 6 km papieren administratieve documenten te bewaren

Geschreven op 6 december 2021 om 18:31 door Mario De Wilde

Het stadsbestuur van Roeselare beschikt over een zeer rijk en uitgebreid archief: talloze private collecties die in de loop der jaren aan de stad werden geschonken, een uitgebreid gedeelte administratieve documenten, (erfgoed)objecten, schilderijen, etc.). Alleen al de papieren stukken strekken zich uit tot bijna 6 strekkende kilometer. Het oudste stuk dateert overigens van 1415 en vanaf 1530 is het administratieve archief volledig tot op vandaag, iets wat in weinig steden nog het geval is. Een dergelijk uitgebreid, groeiend en waardevol archief heeft uiteraard ook een plaats nodig. Tot op heden werden de zaken divers bewaard op de verschillende stadhuislocaties en in externe depots.

Mede door de bouw van het nieuwe stadhuis maar ook om het archief duurzaam en voor lange tijd een goed onderkomen te geven dat aan alle moderne vereisten voldoet, werd geopteerd om een nieuw archiefdepot te bouwen. Door de bouw komen alle archiefstukken dus terug naar Roeselare, waar ze thuis horen.

“We hebben één van de meest volledige archieven van alle Vlaamse steden sinds Maximiliaan van Oostenrijk in 1488 onze stad platbrandde. Vele steden benijden ons; al méér dan 500 jaar lang wordt er goed zorg gedragen voor het archief VANRSL. We willen dat blijven doen. Ik ben trots als schepen van Archief dat we met deze bestuursploeg van burgemeester Kris Declercq een heel slim en technisch hoogstaand nieuw archiefdepot realiseren. Het gebouw zal af zijn in 2023 en plaats bieden voor de groei van het archief en de erfgoedobjecten die we aangeboden krijgen in onze stad. Omwille van de groeischeuten van onze stad, kampten we de voorbije jaren met plaatsgebrek. Met partners werden altijd tijdelijke en professionele oplossingen gezocht. We houden die lijn van kwaliteit en het archiefdepot beklemtoont onze ambitie om prima voor ons eigen erfgoed te zorgen. Zo’n archief is het geheugen van een stad . Het zorgt ervoor dat je als burger je rechten kan putten uit duizenden officiële documenten. Het Roeselaars archief toont hoe de kracht van je toekomst wortelt in je verleden. De kracht van Erfgoed”, aldus Schepen Dirk Lievens

Door het architectenteam TIDES werd een ‘box in the box’ concept ontwikkeld.

Het depot zal beantwoorden aan alle technische, ruimtelijke en praktische noden van een archief. Naast ruime opslagmogelijkheden voor papieren documenten in rolrekken, is er ook ruimte voorzien om objecten te stockeren. Verder is er ook een speciaal geklimatiseerde koelruimte , een overslagruimte, quarantaineruimte en een plaats waar archiefstukken, die het depot beter niet verlaten, kunnen bestudeerd worden en waar opleidingen kunnen gegeven worden. Het gebouw zal zowel toegankelijk zijn vanaf de kant Zwarte Leeuw straat als van de kant van de bestaande loods, hetgeen het aanleveren en uitleveren zal bevorderen. Het depot zal toelaten om in de meest optimale omstandigheden het volledige Roeselaarse archief op Roeselaars grondgebied een onderkomen te geven voor lange tijd. In combinatie met verdere raadpleegruimte en een vrijwilligerswerking in het nieuwe stadhuis, zal dit ertoe leiden dat de archiefwerking, zowel qua accommodatie als qua werking aan alle noden kan voldoen.

Aan de gemeenteraad van december wordt het lastenboek voor de aannemers voorgelegd en wordt de aanbesteding opgestart. Het totale project heeft een kostprijs van 2.700.000 euro die zal gerecupereerd worden door het wegvallen van huurcontracten voor externe locaties. De bouw zal normaliter afgerond zijn in de eerste helft van 2023.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.