Home > Roeselaarse veloschoenmakerij Camiel Thomas in de kijker in KOERS

Roeselaarse veloschoenmakerij Camiel Thomas in de kijker in KOERS

Geschreven op 26 oktober 2022 om 15:53 door Mario De Wilde

Precies 100 jaar geleden begon de Roeselaarse veloschoenmaker Camiel Thomas met een eigen zaak in de Ieperstraat. Onder de naam Veloschoenen Hector Martin lanceert hij enkele jaren later een eerste huismerk. De samenwerking met stadsgenoot en wielrenner Hector Martin resulteert al snel in een brede verkoop in de (inter)nationale wielerwereld. In de jaren vijftig breidt Thomas zijn gamma uit met wielerpetjes, die net als zijn schoenen wereldwijd worden verkocht. Naar aanleiding van dit eeuwfeest zet KOERS Camiel Thomas in de kijker met een boek en een tentoonstelling.

Roeselare is van oudsher een wielerstad. De stad kan niet alleen terugblikken op vier wereldkampioenen en de eerste Belgische Tourwinnaar, maar telde en telt daarnaast diverse gereputeerde wielerwedstrijden. Het bedrijfje van Camiel Thomas zorgde op haar beurt voor een bijkomende uitstraling van Roeselare als wielerstad. Dat blijkt uit een boek en tentoonstelling die gewijd zijn aan het leven en werk van deze veloschoenmakerij.

Veloschoenmakerij Camiel Thomas
In 1928, zes jaar na de oprichting van een eigen schoenwinkel, ondertekenen de Roeselaarse renner Hector Martin en Camiel Thomas (1889-1964) een overeenkomst. Voortaan mag Camiel veloschoenen onder de merknaam Hector Martin op de markt brengen. Dankzij de goede nationale en internationale reputatie van Hector – die onder meer etappes won in de Tour – raken de Roeselaarse veloschoenen al snel bekend in het wielerpeloton. Heel wat toppers koersen in die jaren met veloschoenen made in Roeselare aan hun voeten. Na de Tweede Wereldoorlog worden de kinderen van het echtpaar Thomas-Depoortere ook ingeschakeld in de werking. De drie dochters buigen zich over de productie van petjes en musettes (eetzakjes), die net als de schoenen al snel de weg vinden naar binnen- en buitenlandse klanten. Na het overlijden van Camiel in 1964 zetten zijn vrouw en kinderen de zaak verder. Onder hun impuls koersen profploegen als La Vie Claire, 7-Eleven en Lotto in de jaren tachtig en negentig met petjes van de firma Thomas. Na het overlijden van zaakvoerster Agnes Thomas in 2007 legt de firma de boeken neer.

De wielerwereld aan je voeten
In 2018 wordt de kiem gelegd voor een boek dat het verhaal van veloschoenmakerij Camiel Thomas vertelt. Dat jaar laat kleinzoon Stephan Thomas – vrijwilliger in KOERS – terloops weten dat er in het huis van zijn grootvader het een en ander te vinden was. Met de steun van de familie Thomas en erfgoedcel TERF wordt uiteindelijk een bijzonder omvangrijk archief blootgelegd. Op basis van dit archief schreef KOERS-medewerker Dries De Zaeytijd een boek, dat exact 100 jaar na de oprichting van de onderneming wordt voorgesteld. Daarin wordt niet alleen het verhaal van het familiebedrijfje verteld maar wordt ook stilgestaan bij de begindagen van de koers in onder meer Congo, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, allemaal plaatsen waar Camiel klanten had. Het boek ‘De wielerwereld aan je voeten – het verhaal van veloschoenmakerij Camiel Thomas’ wordt op 25 oktober om 19 u. voorgesteld in museum Eperon d ‘Or in schoenenstad Izegem. Het boek is verschenen bij Uitgeverij Bibliodroom, kost 24,95 euro en is te koop in de shop van KOERS en Eperon d’Or en in de Standaard Boekhandel van Roeselare en Izegem.

Tentoonstelling in KOERS
Naar aanleiding van het boek lanceert KOERS ook een kleinschalige tentoonstelling en zoektocht op maat van kinderen. Aan de hand van vijf staties doorheen het museum maak je kennis met het leven en werk van de familie Thomas. Voor de kinderen is er bij elke halte een leuke doe-opdracht, waarbij ze in de huid van de veloschoenmaker en zijn familie kruipen (maak je eigen stamboom; kleur je eigen koersschoenen,….) . De expo in KOERS loopt vanaf 26 oktober. Volgend jaar verhuist de expo naar Eperon d’Or in Izegem. Praktische info via koersmuseum.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.