Home > Roep om thermisch cameraschild om vluchtelingen te ontmoedigen steeds groter

Roep om thermisch cameraschild om vluchtelingen te ontmoedigen steeds groter

Geschreven op 18 augustus 2021 om 09:14 door Mario De Wilde

West-Vlaams Gouverneur De Caluwé vraagt al een tijdje om een gecoördineerde aanpak om vluchtelingen -zeg maar mensensmokkelaars- te ontmoedigen om een overtocht naar Engeland te beginnen. Het bedrijf Frontex gaf daarom onderstaand bericht mee:
“Het aantal illegale grensoverschrijdingen aan de buitengrenzen van Europa in de eerste zeven maanden van 2021 bereikte volgens voorlopige berekeningen meer dan 82 000 of 59% meer dan het totaal van een jaar geleden”. Het gaat om hallucinante cijfers in een aanhoudende tendens. En ondertussen weten we met zekerheid dat we rekening moeten houden met een bijkomende (in)stroom aan vluchtelingen door de humanitaire rampen die zich in Syrië en Afghanistan voordoen. Deze staan nog los van de reeds vastgestelde quasi verdubbeling van het aantal vluchtelingen uit de Sub-Sahara die via de Middellandse Zee-routes of Westelijk Afrika het Europese continent proberen te bereiken.
Dit heeft duidelijk een impact op het aantal (trans)migranten dat wordt aangetroffen aan de Belgische kust. Halverwege 2021 zijn dat er ondertussen ruim 3.000. In hoofdzaak gaat het om vluchtelingen uit Eritrea, Libië, Soedan en Algerije.
Met zekerheid zijn deze onderweg naar het Verenigd Koninkrijk, enerzijds vanuit de haven van Zeebrugge – waar 66% van de vattingen plaats vonden – en anderzijds vanuit Frankrijk. Daar bereikt het aantal vluchtelingen dat per boot het Kanaal probeert over te steken ongeziene hoogten. Wekelijks riskeren om en bij de 1.500 de dood in de hoop aan de overzijde een ander leven op te bouwen. Maar ondertussen zien we zelfs al de tegenbeweging: vluchtelingen die terugkeren uit het Verenigd Koninkrijk terug richting Europa door het verstrengde asielbeleid in het VK.
Hierdoor of hiervoor worden ongekende risico’s genomen in deze bijzonder gevaarlijke zee-engte. Vorige week – opnieuw – liet daarbij een drenkeling het leven in Franse wateren. Met bijstand van de Belgische reddingsdiensten werden de overige schipbreukelingen terug aan land gebracht. Snel en vooral samen handelen is in dergelijke omstandigheden is de sleutel. Vroeg-detectie het slot.
Daarom durf ik er zowel bij de federale als de Vlaamse regering op aandringen om – gemeenschappelijk – samen met Europa – te investeren in de uitbouw van een “thermisch cameraschild” over de ganse kustlijn. De zgn. “high performance” camera’s kunnen mijlenver op zee – volledig privacyproof – de kleinste warmtebron ontdekken die niet detecteerbaar zijn op de bestaande radars ingezet voor de “smallboats”. Hiermee kunnen – in alle mogelijke omstandigheden en over alle seizoenen heen – mensenlevens worden gered. Ook douane, milieu-inspectie, drugbestrijdingsteams, … kunnen hiervan gebruik maken om op een heel efficiënte wijze delicten te ontdekken.
In een POC (proof of concept) werd een gelijkaardige camera reeds succesvol opgesteld en uitgetest in De Panne.

Het Maritiem Informatie Kruispunt (MIK) dat instaat voor de permanente monitoring van de kust en zeewateren, kan hiermee de snelle coördinatie garanderen van alle hulp- en veiligheidsdiensten die op en rond de Noordzee worden ingezet voor veiligheid. Het MIK staat hiervoor ook in nauw contact met de buurlanden. Of deze oplossing kan worden opgezet, kan afhangen van de inzichten op de Europese top van Ministers van Binnenlandse Zaken van vandaag specifiek gericht op de migratieproblematiek.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.