Home > Rik is ‘het lawaai van de Brugse bootjes en bootjesmannen heel hard beu’…..

Rik is ‘het lawaai van de Brugse bootjes en bootjesmannen heel hard beu’…..

Geschreven op 11 maart 2023 om 09:50 door Mario De Wilde

De Brugse bootjes op de veelbezongen reitjes…. Ze zorgen dagelijks voor leuke en romantische momenten. Niet voor oud-wielerjournalist en ex-hoofdredacteur bij Het Nieuwsblad Rik Vanwalleghem die in de binnenstad woont en de bootjes verschillende keren per uur vervloekt. Zo erg zelfs dat de  in Kortrijk geboren Van Walleghem met een rechtszaak dreigt tegen luidruchtige bootjes en vooral de bootjesmannen die naar zijn zeggen de inzittenden veel te luidruchtig toespreken. Hij heeft al enkele keren zelf de decibels opgemeten en wil eventueel een deurwaarder aanstellen om het stadsbestuur en/of de bootjesmannen op hun plichten te wijzen.

2 reacties

Jantje Fantsoen
Geschreven op 2023-03-20 16:38:08
Anders moet meneer knal in het midden gaan wonen van een extreem toeristische stad, en dan nog net op een plaats waar de wereldberoemde toeristenbootjes passeren. Meneer heeft de decibels ook 'opgemeten' met een smartphone, wat natuurlijk niet zo werkt. Decibels werken op een logaritmische schaal en zijn een uitdrukking van intensiteit en kan gewoonweg niet opgemeten worden met een smartphone. Alsook, als u in een kamer bent met 2 personen en een normaal gesprek voert, zult u ook pieken veroorzaken van boven de 65 dB, dat is namelijk zeer normaal. Geluid verplaatst zich nu eenmaal door de lucht. Wist u trouwens dat enkel regen al 50 dB veroorzaakt? Die bootjes mogen dus amper luider zijn dan een regenbui! Wat hier dus niet normaal is, is de absurd lage tolerantie van de stad van 65 dB en nog minder normaal is het gedrag van deze gepensioneerde man. Ik begrijp wel goed dat hij de media-aandacht van destijds wat mist, maar het op deze manier gaan opzoeken is gewoonweg zielig. Belachelijk zelfs.
Roland Rotsaert
Geschreven op 2023-03-11 19:17:27
Dat probleem is, zoals nog andere toeristische problemen in Brugge, al tientallen jaren bekend; de ene Bruggeling zal het gewoon worden, de andere zal er zich verschrikkelijk blijven aan ergeren. De schuld ligt echter niet bij de stem van de bootjesmannen, maar bij de geluidsversterking. Het moet toch mogelijk zijn om de luidsprekers zo te plaatsen en in te stellen dat het geluid zoveel mogelijk binnen de bootjes blijft en tientallen meter verder niet meer te horen is? Het is nog maar eens een teken van de nonchalance van de toeristische sector: de toeristen komen toch in grote aantallen (tenzij tijdens corona, maar de paniek van toen is al lang vergeten), dus hoeft men zich van de kwaliteit van het aanbod en van eventuele pijnpunten niets aan te trekken.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.