Reuzen Pier en Wanne uit Heist zijn vanaf nu uitgedost in gloednieuwe Plus-size outfit
Zopas mochten de Heistse reuzen Pier en Wanne in zaal Ravelingen hun nieuwe op maat gemaakte kledij passen. Door zon, regen en wind was hun oude plunje versleten en verkleurd en dus hoognodig aan vervanging toe. Naaisters Brigitte Verbrugghe van De Zeemeermin en Rita Sanders en Martine Callewaert (Stiene) van de Smoeltrekkers zijn in december 2024 gestart met het letterlijk en figuur ontmantelen van de oude kledij en het hertekenen van nieuwe patronen. Op 9 januari 2025 startten ze op de zolder van het HEY museum met hun naaiwerk waarbij ze ook nog bijkomende hulp kregen van Tamara Mesuere. “Barista” Johan Savels van De Zeemeermin zorgde op de gezellige naailoft tussendoor telkens voor een overheerlijk bakje troost. Maar liefst 62 lopende meter stof werden zo op ambachtelijke wijze verwerkt tot een piekfijne retro klederdracht.
Op zondagnamiddag 2 maart 2025 zullen de mobiele buitenexemplaren van Pier en Wanne in hun gloednieuwe outfit meedefileren in de carnavalstoet in Heist als het weer het toelaat, de reuzen houden niet van veel wind. De grotere indoor-modellen van het reuzenkoppel die opgesteld staan in de vitrine van het HEY Museum krijgen dit najaar eveneens nog een nieuw visserstenue.
Historiek
Reus Pier zag in 1938 het levenslicht tijdens de eerste Vissersfeesten in Heist. Dit was meteen de aanleiding voor de oprichting van de volksdansgroep De Heistsche Klakkertjes. Pier kreeg dan ook dezelfde kledij als de mannelijke leden van de folkloregroep: een baardige kop met daarop een gele zuidwester en een rode visserskiel (een schabbe) en blauwe rok (omdat een broek te moeilijk was om te maken voor de reus). Korte tijd nadien kreeg Pier het gezelschap van zijn vissersvrouw Wanne, eveneens uitgedost in typische traditionele Heistse visserskleren. De namen zijn nogal evident want Johanna (in de volksmond Wanne) en Petrus of Pieter (in de volksmond Pier) waren zeer gebruikelijke namen in die tijd. De reuzen waren aanwezig op allerhande feesten en plechtigheden. Door de invoering van de folkloremarkt, kwamen ze in de zomer elke donderdag naar buiten om de wacht te houden naast het Hooghuysorgel op De Bolle.
Restauratie met creatie van nieuwe hoofden van Lea Bailyu-Boereboom en Leopold Vlietinck
In 2015 vatte het gemeentebestuur het plan op om de reuzen te restaureren en de hoofden te vervangen. Tijdens Oosthoekkermis mogen de Heistenaars stemmen hoe de gezichten van die nieuwe reuzen er moesten uitzien. Als hoofd van Wanne werd Lea Bailyu-Boereboom gekozen. Voor Pier viel de keuze op de karaktertronie van visser Leopold Vlietinck, alias Roape. De koppen in hars werden geboetseerd door de Franse reuzenkoppenbouwer Julien Barthelemy. De originele structuren van 4,75 meter hoog werden in 2017 getooid met nieuwe kledij, gecreëerd door naaisters van Volkskunstgroep De Sloepe, heemkring Heyst Leeft en carnavalsvereniging De Smoeltrekkers.
Omdat de oorspronkelijke reuzen door hun hoogte en groter gewicht moeilijker hanteerbaar zijn om telkens op- en afgebouwd te worden om buiten te komen voor activiteiten, ontwierp Julien Barthelemy in opdracht van het gemeentebestuur twee identieke all weatherversies. Die zijn een stukje kleiner (3,7 meter) en werden zodanig geconstrueerd dat ze makkelijk ingezet kunnen worden tijdens evenementen. Op donderdag 12 juli 2018 werden Pier en Wanne na meer dan 10 jaar afwezigheid in het openbaar feestelijk ingehuldigd. De imposante gerestaureerde reuzen pronken sinds 2020 permanent in de grote vitrine van het HEY museum in de Pannenstraat.