Home > Restauratie gemeentehuis De Haan vordert goed en ook de omgeving wordt aangepakt

Restauratie gemeentehuis De Haan vordert goed en ook de omgeving wordt aangepakt

Geschreven op 21 maart 2023 om 11:42 door Mario De Wilde

De restauratie van het gemeentehuis in De Haan loopt vlot. De achterzijde van het gebouw is grotendeels afgewerkt, daar zijn de nieuwe pleister- en verflaag al mooi zichtbaar. Nu is de voorkant van het gebouw aan de beurt. Ook de Belvedèretoren op het dak wordt binnenkort onder handen genomen. Wie dezer dagen langs de Leopoldlaan in De Haan wandelt, zal niet veel zien van het gemeentehuis. De volledige voorkant gaat schuil achter een stelling, want het gemeentehuis ondergaat momenteel een grondige restauratie.

Het monumentale gebouw, dat deel uitmaakt van het beschermde dorpsgezicht De Concessie, is zelf ook beschermd als monument. Het is in 1898 ontworpen als Grand Hotel du Coq-sur-Mer, een luxehotel met 62 kamers. Eind jaren 40 kreeg het een tweede leven als vakantiehuis voor kinderen uit Charleroi en omgeving. In 1979 kocht het gemeentebestuur het pand om het te herbestemmen als gemeentehuis.

Burgemeester Wilfried Vandaele: “Het gemeentehuis was door onder meer vocht en betonrot aan een grondige opknapbeurt toe en ondergaat daarom momenteel een grondige restauratie. De Vlaamse overheid kwam hiervoor met een subsidie over de brug. Het dak wordt vernieuwd, de galerij hersteld en de gevels krijgen een nieuwe pleister- en verflaag.” De werken gingen eind 2021 van start. In de eerste fase werd de achterzijde van het gebouw aangepakt. Daar werd de stelling nu al grotendeels verwijderd, waardoor de nieuwe pleister- en verflaag er al goed te zien zijn. De achtergevel schittert in een licht beige hoofdkleur, in combinatie met groen. Deze kleuren werden gekozen na uitvoerig onderzoek door het Agentschap Onroerend Erfgoed en zouden zoveel mogelijk aanleunen bij de historische kleur van het gebouw.

Momenteel zijn de zuid- en de voorgevel aan de beurt. Daarom staat het gebouw vooraan nu dus helemaal in de stellingen. Naast de gevel wordt ook het dak onder handen genomen. Op 28 maart 2023 wordt de iconische Belvedèretoren van het dak afgenomen, om hersteld te worden in het atelier van hoofdaannemer Artes Woudenberg. Om alles vlot te laten verlopen zal het gedeelte van de Leopoldlaan tussen de Albertlaan en Holbeinlaan op dinsdag 28 maart afgesloten zijn voor het doorgaand verkeer. Ook de directe omgeving van het gemeentehuis wordt grondig aangepakt. Vanaf 1 mei 2023 wordt de parking aan de achterzijde – voor OC d’Annexe – opgebroken en zal ze niet meer toegankelijk zijn. De heraanleg van de omgeving is de laatste fase van de werken en zal nog tot het einde van het jaar duren.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.