Home > Restaurateur van volksspelen Bert Vertommen: Brugge is ambachtsman rijker

Restaurateur van volksspelen Bert Vertommen: Brugge is ambachtsman rijker

Geschreven op 16 oktober 2020 om 17:11 door Mario De Wilde

Brugge is zopas een ambachtsman rijker. Bert Vertommen, restaurateur van volksspelen in Brugge kreeg een officiële erkenning en dat een waardering voor het geduldig werk dat hij al jaren aflevert. Al  jaren restaureert Bert Vertommen in zijn atelier in Brugge antieke en vintage volksspelen en caféspelen. Zijn zorg en kennis rond dit erfgoed is uniek in België. Vandaag kreeg hij van de commissie Ambachtslieden van de FOD economie de felbegeerde titel van ambachtsman.

Het liefst van al is Bert in zijn atelier in de Willemijnendreef bezig met de restauratie van zwaar beschadigde spelen. De spelen zijn erg divers: sjoelbakken, biljarts, krachttesters,  ‘pudebakken’, flipperkastjes, blaasbiljarts, toptafels, voetbalspelletjes…Hij zoekt onder andere in Noord-Frankrijk en Engeland oude spelen die liefst zwaar beschadigd zijn. Zo kan hij ze aan een redelijke prijs kopen. “Soms zitten ze onder de duivenstront, is het hout rot of ontbreken er onderdelen. Die herstel ik dan met ambachtelijke technieken in mijn atelier. Daar kruipt heel veel werk in, maar ik wordt er echt gelukkig van als ik daarna zie dat kinderen en volwassenen er weer plezier aan beleven. Het is erfgoed dat blijft leven!”

In oude cafeetjes als ’t Labyrint in Kemmel ontdekte hij voor het eerst volksspelen: pudebak, toptafel, giroulette, kegelspelen… hij was er meteen door betoverd. Hij was toen 8 jaar. Later, als leider in KSA Ten Rode in Oostkamp, maakte hij een enkele volksspelen na. Daarna bleef het een eind stil, tot hij op de Zandfeesten een antiek hamertjesspel kocht. De oude microbe stak op en liet hem niet meer los. Hij volgde een lerarenopleiding, en daarna avondlessen houtbewerking in het VTI van Brugge.

In de laatste 10 jaar heeft hij zo’n 100 spelen gerestaureerd, deed hij onderzoek naar de herkomst van de volksspelen en werkt hij samen met musea in binnen-en buitenland. Foto’s van zijn werk gingen ook mee in een Unesco-dossier rond volksspelen. In 2016 startte hij onder de naam “Volksspelen Madeleine” officieel met de verhuur, verkoop en restauratie van volksspelen.

Zijn klanten zijn vooral particulieren, musea en verzamelaars. Daar komt vaak nostalgie bij kijken. “In de VS heb ik meerdere klanten die nog de spelen hebben die hun voorouders uit Frankrijk of België meebrachten en dat ze als kind nog speelden. Dat verbaasde me echt en het is met heel veel plezier dat ik voor hen restauratiewerk doe. Soms moet ik hen wel uitleggen wat de spelregels zijn” lacht hij. Omdat hij zich nog meer wilde specialiseren, vroeg (en kreeg) hij in 2019 een beurs van 24.000 euro van de Vlaamse overheid voor het doorgeven van vakmanschap. Meester-restaurateur John Dumarey uit Oudenburg leerde hem de kneepjes van het vak.

In 2019 kreeg hij van Stad Brugge het label Handmade in Brugge. “Dat was een grote boost voor mijn zelfvertrouwen. Het was ook erg leuk dat er een professionele fotograaf en cameraman langskwamen in mijn atelier. De foto’s en filmpjes werden goed bekeken en zie ik soms zelfs opduiken op andere websites”. “ In 2020 was mijn dossier zo gegroeid dat ik een vraag deed bij de Commissie voor Ambachtslieden van de FOD economie. In heel het land zijn er maar zo’n 1100 mensen die dat label mogen dragen, dus het was erg spannend. Donderdag was de jury en vrijdag kreeg ik de officiële melding dat mijn aanvraag goedgekeurd was. Ik sprong een gat in de lucht!”

Aan de erkenning hangt geen financieel voordeel vast. Het is meer een eretitel en enkel erkende ambachtslieden mogen deelnemen aan de dag van de Ambachten. Je kunt het atelier van Volksspelen Madeleine bezoeken tijdens de Dag van de Ambacht op zaterdag 15 november 2020. Vooraf inschrijven is verplicht. Meer info op www.volksspelenbrugge.be en www.dagvandeambachten.be

2 reacties

A.F. Corver
Geschreven op 2022-01-08 19:09:06
Ik ben op zoek naar een hamertjesspel, kunt u mij daaraan helpen? Met vriendelijke groet, Ad Corver
Kristien Berings
Geschreven op 2020-10-16 22:36:21
Leuke caféspelen, ambachtelijk gerestaureerd, heel mooi en.... ambiance verzekerd. Wij hebben ze al uitgeprobeerd op familiefeestjes. Plezier voor groot en klein.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.