Home > Residentie Rialto vierde gisteren éénjarig bestaan op iconische locatie in hartje Oostende

Residentie Rialto vierde gisteren éénjarig bestaan op iconische locatie in hartje Oostende

Geschreven op 12 mei 2023 om 07:57 door Mario De Wilde

Residentie Rialto is inmiddels een jaar operationeel. Het is een dynamisch project dat vele Oostendenaars beroert. Op een site van 2.100 m² rond de Langestraat, de Christinastraat, de Kleine Weststraat en de Hertstraat liet projectontwikkelaar en beheerder Senior Homes op 3 jaar tijd een gebouwencomplex verrijzen van 80 erkende assistentiewoningen tussen de 52 en 125 m², met elk een privatief terras en een ‘assisted living’ service. De initiatiefnemers zijn alvast heel blij met de huidige bezettingsgraad van 80%.

Modern met knipoog naar het verleden

De uitgeleefde particuliere gebouwen op de site werden in 2018 dus volledig afgebroken voor een modern-architecturale nieuwbouw en gemeenschappelijke neveninfrastructuur. Maar de oorspronkelijke façades van juweliershuis Hulpiau en Cinema Rialto werden behouden en gerenoveerd. Met daarachter o.m. de publiekstoegankelijke brasserie Rialto met binnentuin, een fitness- en wellnessruimte voor de bewoners, en ook nog aparte locaties voor bewegingstherapie, kapper en schoonheidsspecialiste. Cinema Rialto (1928-2012) roept bij vele Oostendenaars nostalgische herinneringen op. Daarom is er als eerbetoon een klein filmzaaltje ingericht in de kelder, in de eerste plaats bedoeld voor de bewoners. Maar op bepaalde tijdstippen zullen hier ook special events doorgaan of tijdelijke projecties van externe organisaties zoals een filmclub of een filmfestival.

Assisted living

De 80 assistentiewoningen van Senior Homes willen alvast de optimale levenskwaliteit van de actieve en zelfredzame 65-plusser garanderen door een mooi basisservicepakket, de uitbreidbare formule op ieders maat, en aanwezige woonassistenten (6/7 dagen) als centraal aanspreekpunt. “Maar het unieke aan ons concept is dat senioren hier wonen als ze nog zelfredzaam zijn, en er ook kunnen blijven als ze zorg nodig hebben. Vandaar onze baseline assisted living”, zegt bestuurder Wilfried Martens. Het interactieve beheersmodel van Senior Homes gaat ook mogelijke eenzaamheid tegen en stimuleert het sociaal contact en mentaal welzijn.

Dicht bij alles

De locatie voor Residentie Rialto is niet toevallig gekozen. Zowel op 3 minuten van het strand als dicht bij alle winkels, het station en openbaar vervoer. “De baseline van Oostende is niet zomaar ‘Stad aan Zee’. Wij kiezen voor onze locaties altijd bewust voor een stedelijke omgeving waar van alles te beleven is en alles dichtbij is. De nieuwe senior wil immers zo lang mogelijk en actief genieten van het leven en wij willen hen daarbij helpen”, aldus bestuurder Kathy Vandenborre. “Velen hebben nog te veel angst om op een andere locatie te gaan wonen, stellen het veel te lang uit en betreuren het achteraf. Hier behoudt men alle vrijheid en privacy. Onze assistentiewoningen geven een instant ‘thuisgevoel’ en gemoedsrust, door alles in hun ruime flat te integreren wat ze thuis ook al hebben, maar dan vooral beheersbaar en overzichtelijk. En als de partner wegvalt, blijft men toch wonen in een vertrouwde omgeving”.

Ook burgemeester Bart Tommelein ziet Residentie Rialto als een aanwinst voor Oostende. “Met het éénjarig bestaan van Residentie Rialto in Oostende vieren we niet alleen de nieuwe thuis die we bieden aan onze senioren, maar ook de herbestemming van een iconische locatie. Dit woonproject is een mooi voorbeeld van hoe we kunnen inspelen op de veranderende behoeften van onze ouder wordende bevolking en ervoor kunnen zorgen dat deze zo lang mogelijk zelfstandig en comfortabel kan wonen. Bovendien maakt het geïntegreerde cinemazaaltje deze verjaardag extra bijzonder. De Oostendenaars wacht hier binnenkort ook een verrassing”, aldus de burgemeester.

Comfortabel en rolstoelleefbaar

De een- en twee-slaapkamer appartementen van residentie Rialto hebben alvast veel lichtinval, leefruimte, een volwaardige keuken en badkamer, berging, een privatief terras (tussen de 4 en 80 m²) en ook nog een ondergrondse berging en fietsenstalling. Voor een zelfstandig, zorgeloos en veilig verblijf hebben de appartementen de laatste technologie en een uniek domotica- en oproepsysteem. Zowel de gemeenschappelijke neveninfrastructuur als de appartementen zijn 100% toegankelijk met een rollator of rolstoel: naadloze overgangen, verzonken ramen zonder niveauverschillen, brede deuren, aangepaste hoogtes van de stopcontacten, ruime inrijdouche, aangepast sanitair…Voor de realisatie van Residentie Rialto werkte Senior Homes trouwens samen met kwalitatieve partners als Bouwbedrijf Jan De Nul uit Aalst en architectenbureau OSAR uit Antwerpen.

Hotelservicegevoel met woonassistentie

Residentie Rialto faciliteert alle dienst- en hulpverlening die haar bewoners een ‘hotelservicegevoel’ en aandacht voor de mens geven. Zo heeft de 6 op 7 dagen aanwezige woonassistent niet alleen een luisterend empathisch oor voor alle bewoners, maar desgewenst zorgt zij/hij ook voor alle coördinerende diensten: algemene administratieve hulp en zorgcoördinatie, boodschappen, apotheek, thuiszorg, kine, schoonheidszorgen, kapper, poets, strijk en was. Opdat de bewoners elkaar zouden leren kennen, organiseren de woonassistenten regelmatig leuke activiteiten en uitstappen.

De drie woonassistenten, die elkaar afwisselen, behartigen het sociaal contact tegen vereenzaming. In de voormiddag vind je hen aan het onthaal, in de namiddag bezoeken ze consequent bewoners of organiseren ze groepsactiviteiten. Deze individuele contacten en persoonlijke gesprekken zijn hartverwarmend voor de bewoners.

Ook de veiligheid van elke bewoner is optimaal verzekerd met toegangscontrole, branddetectie en een multifunctioneel en gebruiksvriendelijk video-, oproepsysteem in elke flat, dat de bewoner zelf kan bedienen. Ook ’s nachts en in het weekend is er crisispermanentie en overbruggingsassistentie. Hulpdiensten kunnen tot aan de residentie rijden en de flatdeur openen zonder dat de bewoner zich moet verplaatsen. “De zorg- en dienstverlening in onze assistentiewoningen is sowieso veel efficiënter dan bij vereenzaamde, thuiswonende ouderen. Ook voor thuiszorgorganisaties is het veel efficiënter om op dezelfde locatie meerdere personen met minder verplaatsingstijd te bezoeken. En dus zeker welkom gezien het groeiende personeelstekort in de zorg algemeen”, verduidelijkt bestuurder Dimitri Martens.

De klassieke perceptie… té duur?

Een assistentiewoning wordt vaak gepercipieerd als een dure aangelegenheid. “Maar wij garanderen een transparante kostenstructuur en het is wel degelijk een haalbare kaart voor mensen met een gemiddeld pensioen, of voor wie beslist om zijn eigen woning te verkopen of te verhuren en met die opbrengsten zijn assistentiewoning te bekostigen”, zegt Wilfried Martens. In Residentie Rialto kan je al een een-slaapkamer appartement van 63 m² en een terras van 11 m² huren aan €1.350/maand, inclusief de basisdiensten. En die basisdiensten kan je nog altijd upgraden naar eigen wensen. Zowat 40% van de eigenaars woont ook effectief in zijn appartement. De rest wordt verhuurd. De betaalbare startprijs voor een een-slaapkamer appartement van 64 m² en een privatief terras van 11 m² ligt op 269.000 euro, exclusief kosten.

Serviceverlenende projectontwikkelaar

Senior Homes is een familiale onderneming (°2008) met 55 vaste medewerkers, en met als kernteam de bestuurders Wilfried Martens, zijn echtgenote Kathy Vandenborre, en Dimitri Martens, de zoon van Wilfried. Het unieke aan Senior Homes is dat het zowel de projectontwikkeling, verhuur, beheer en serviceverlening op zich neemt. Dat impliceert zowel een nauwgezet toezicht op de geboden service voor de bewoner als een garantie op kwaliteit, ook voor de investeerder/eigenaar.

Senior Homes is aan de kust actief op 4 locaties. Naast ‘Residentie Rialto’ in Oostende is er in Nieuwpoort ‘Residentie Clarenhof’, het voormalige Clarissenklooster met 107 appartementen (huren vanaf €1.190/m. incl. diensten); in Knokke is er ‘Beau de l’Air’ (huren vanaf €1.399/m. incl. diensten) met 55 appartementen, en in Knokke-Zoute is er ‘Edition Zoute’ met 50 appartementen.

Het bedrijf is exclusief actief in Oost- en West-Vlaanderen waar het zo’n 1.000 erkende assistentiewoningen met neveninfrastructuur aanbiedt. Residentie Rialto is één van de 12 eigen projecten, na de al in gebruik genomen residenties in Deinze, Oudenaarde, Aalst, Vichte, Varsenare, Evergem, Wetteren, Zwevegem, Rumbeke, Nieuwpoort, Waregem. Senior Homes is niet enkel actief binnen de eigen gerealiseerde bouwprojecten, maar nam in 2023 in Knokke ook nog 2 uitbatingen over van groepen van assistentiewoningen (zie hoger), wat het totaal op 14 brengt.

De komende jaren plant Senior Homes nog eens 1.000 erkende assistentiewoningen met neveninfrastructuur. De normen en richtlijnen van het aangepaste Woonzorgdecreet worden daarbij in alle projecten niet alleen volledig ingevuld maar zelfs overtroffen, door bijkomende m² woonruimte, door de rolstoelleefbaarheid en -toegankelijkheid van flat en gebouw, door de vele faciliteiten, het hele ruime dienstenpakket, het uitgebreide team van aanwezige woonassistenten, en een gewaarborgde lage energiekost.

Info: http://residentie-rialto.be en www.seniorhomes.be. Voor geïnteresseerde huurders of investeerders is er een bezoekmoment op 7 juni. Inschrijven kan via de website. Er zijn nog 11 appartementen te huur en 12 appartementen te koop.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.