Home > Reizende tentoonstelling #StolenMemory in Zonnebeke officieel geopend

Reizende tentoonstelling #StolenMemory in Zonnebeke officieel geopend

Geschreven op 28 november 2022 om 16:45 door Mario De Wilde

Zaterdagmorgen werd in Zonnebeke de reizende tentoonstelling #StolenMemory officieel geopend. #StolenMemory is een campagne van Arolsen Archives waarin persoonlijke bezittingen,
zogenoemde ‘Effekten’, van voormalige gevangenen van concentratiekampen worden terugbezorgd aan hun familieleden. De reizende tentoonstelling #StolenMemory reist met meerdere omgebouwde zeecontainers door verschillende Europese landen. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken ondersteunt de tour door België en Nederland. De tentoonstelling wordt begeleid door een website met animatiefilms en pedagogisch beeldmateriaal.

Deze tentoonstellingen zijn allemaal gratis en beschikbaar in de betreffende taal. De Arolsen Archives is een internationaal informatiecentrum over de nazivervolging met het grootste archief ter wereld over de slachtoffers en overlevenden van de Tweede Wereldoorlog.

Horloges, sieraden, familiefoto’s: in de Arolsen Archives worden nog steeds de persoonlijke bezittingen bewaard van zo’n 2.500 slachtoffers van de naziterreur. Samen met vrijwilligers zoeken ze naar hun familie en nabestaanden om de gestolen aandenkens terug te geven. De tentoonstelling #StolenMemory vertelt het verhaal van tien gedeporteerde gevangenen en de speurtocht naar hun families.

De drietalige tentoonstelling was al te zien op bijzondere locaties en strijkt nu neer op het Marktplein van Gemeente Zonnebeke. Ze wordt nog verrijkt met een extra luik over 17 politieke gevangenen van Zonnebeke. Ze is te bezoeken van 26 november tot en met 14 december 2022

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.