Home > Regering schenkt € 75.58 miljoen aan Brugge en € 42 miljoen aan Zeebrugse Haven

Regering schenkt € 75.58 miljoen aan Brugge en € 42 miljoen aan Zeebrugse Haven

Geschreven op 22 maart 2021 om 10:14 door Mario De Wilde

Minister Lydia Peeters investeert 75,58 miljoen euro dit jaar in Brugge. Dat maakt de minister bekend in het jaarlijks Geïntegreerd Investeringsprogramma (GIP). Vlaams volksvertegenwoordiger en schepen van openbaar domein Mercedes Van Volcem volgt de investeringen in de commissie Mobiliteit en Openbare Werken van dichtbij op en kreeg na antwoord op een schriftelijke vraag de vastgelegde investeringen voor 2021 in de stad Brugge (en Zeebrugge). “De grootste investeringen op Brugs grondgebied gaan naar de A11 en de geluidsmuren van de N31”, legt de Vlaams volksvertegenwoordiger Van Volcem uit maar ook andere dossiers waar we al lange tijd op hameren zijn meegenomen in het investeringsplan van Lydia Peeters.

Het GIP (Geïntegreerd Investeringsprogramma) van minister Peeters geeft ieder jaar een overzicht weer van alle investeringen in het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare werken. Alle budgetten voor het AWV (Agentschap Wegen en Verkeer), Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust, De Vlaams Waterweg, De Lijn en de Luchthavens Antwerpen en Oostende-Brugge worden erin opgenomen. “Als schepen van Openbare Werken in Brugge ben ik vast lid van de Commissie Mobiliteit en Openbare Werken in het Vlaams parlement, daarnaast houd ik de investeringen van de Brugse zeehaven nauwlettend in het oog als lid van het havenbestuur. De bekendmaking van het GIP is een belangrijk ijkpunt omdat het de prioriteiten en de budgetten vastlegt voor de uit te voeren werken. Het is een onmisbaar instrument om zich te krijgen op de uitdagingen op vlak van mobiliteit en Openbare werken die aangepakt worden”, aldus de volksvertegenwoordiger.
Geluidsmuren N31kosten 14,3 miljoen euro
In dat GIP maakt de minister nu bekend dat in totaal 70.985.000 euro naar het Brugs grondgebied gaat via het Agentschap Wegen en Verkeer. “500.000 euro wordt geïnvesteerd in de Brugse Steenweg in Koolkerke. Daar wordt de verharding van de rijweg én de middengeleiders hersteld”, duidt Van Volcem. Reeds lang zijn de mensen van Koolkerke vragende partij voor deze onderhouds- en herstelwerken, zegt Van Volcem.“Maar liefst 14,3 miljoen euro zal de minister gebruiken voor de geluidsmuren aan de N31om de leefbaarheid van Sint-Andries te verbeteren. 2,41 miljoen euro van die grote pot gaat rechtstreeks naar het algemeen onderhoud en herstel van de wegen en fietspaden.
Kredieten voor 2022 en 2023 liggen nog niet vast
“Zelf dring ik aan op het herstel van het fietspad van Dudzele naar Brugge, de geluidsmuren aan de N31 in Sint-Pieters en de fietsring rond Brugge de komende jaren net zoals het herstel van de fietspaden en voetpaden aan de Hoefijerlaan.
Steenbruggebrug
Die Steenbruggebrug is een groot dossier voor de regio. De stadsvaart zou er verlegd worden en een vaste hoge brug wordt er geplaatst ter hoogte van de oude Steenbruggebrug die voor schepen nog altijd open en toe gaat. Ook een beweegbare fietsbrug is opgenomen in het plan. Normaal zullen de werken daar starten in juni 2023 (duurtijd 2 jaar) maar er zijn nog een paar discussies rond onteigenen achter Delhaize en Het centrum in discussie.
“Veiliger en efficiënter woon-werkverkeer, een vlotte verbinding tussen Loppem en Oedelem en een volwaardige recreatieve route voor de Groene Gordel die aansluit op het Bovenlokaal Fietsnetwerk: dat is er wat er op het spel staat met het project Steenbruggebrug en de daarbijhorende aanpassingen aan de N50 en N309 bij Brugge. De Steenbruggebrug is een belangrijke toegang tot Brugge en deel van de verbindingsweg tussen Oostkamp en Brugge”, aldus de Vlaams Volksvertegenwoordiger. De start van de bouw van de Steenbruggebrug is voor zien voor half 2023.
Elektrische bussen
De minister schrijft voor De Lijn 400.000 euro in voor 3 elektrische bussen in Brugge. Daarmee mogen we de verdere uitrol van de elektrische busvloot en busbediening inleiden want tegen 2025 beloofde de minister in alle centrumsteden een elektrische vloot. Naast de bussen moet ook de stelplaats waar bussen kunnen opladen worden aangepast, zegt Van Volcem Mercedes. Alleen de busjes is geen oplossing ze moeten ook kunnen snel opladen.
Vlaamse Waterweg
De Vlaamse Waterweg krijg 4.595.000 euro. “Het fietspad aan de Damse Vaart Zuid krijgt 168.000 euro. Dat is een goeie zaak, want ook de stad zal daar de weg volledig heraanleggen. Daarnaast zijn de grootste investeringen in de onteigeningen ter voorbereiden van de werken aan de stadsvaart en dus de Steenbruggebrug.
De minister voorziet ook budget om de kustbeveiliging aan te pakken en ter voorbereiding van de nieuwe zeesluis. De renovatie van de Bombardierbrug mag 340.000 euro kosten. Voor de haven van Zeebrugge wordt maar liefst een kleine 365 miljoen euro geïnvesteerd dit jaar.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.