Home > Reeds 500 ton (33 vrachtwagens) slib afgevoerd in sportpark De Pluimen van Diksmuide

Reeds 500 ton (33 vrachtwagens) slib afgevoerd in sportpark De Pluimen van Diksmuide

Geschreven op 30 september 2022 om 09:57 door Mario De Wilde

De afgelopen periode werd tijdens een onderhoud zo’n 500 ton slib uit de wadi’s en de vijver op sportpark De Pluimen in Diksmuide gehaald. Hierdoor kan er veel meer water gebufferd en dus geïnfiltreerd worden in de grond. Het baggeren gebeurde in drie fases zodat de aanwezige dieren altijd een plek vonden om zich veilig te nestelen. De wadi’s en de vijver op de sportsite De Pluimen zaten vol slib. Door de aanleg van onder andere een tweede kunstgrasplein, de tennishal, … stroomt er meer water naar de wadi’s. We planden een onderhoud in en zorgden ervoor dat het slib in de wadi’s en de vijver werd gebaggerd zodat het sportpark met een maximale capaciteit het najaar kan ingaan, zo kan het water beter gebufferd worden en kan het op die manier maximaal infiltreren in de grond. Alle wadi’s van de parking, tennis, … lopen over in de hoofdwadi aan de Tuinwijk. Is deze helemaal verzadigd, dan pas loopt het water over naar de riool.

33 vrachtwagens vol slib

De totale hoeveelheid slib dat werd afgevoerd komt op 483.920 kg, of afgerond 500 ton. Dit komt overeen met ongeveer 33 vrachtwagens. Daarnaast werden ook een aantal vrachtwagens met groenafval (zaailingen en riet) afgevoerd. We hebben geen duidelijk zicht op het exacte volume aangezien nat slib beduidend meer weegt dan droog slib. Door het verwijderen van het slib komt er een extra buffercapaciteit van 294 m³, ofwel bijna 300.000 liter water. De diepte van de waterbuffers zijn niet aangepakt. Aan de tennisterreinen werden de bermen opnieuw geprofileerd zodat de afwatering nu richting wadi in plaats van tennisterreinen gebeurt.

Broedseizoen van de salamander

De werken werden uitgevoerd in drie fases tussen eind augustus en eind september, dit is de meest geschikte periode voor de aanwezige dieren en houdt ook rekening met het broedseizoen van de salamander en andere aanwezige dieren.

Kostprijs

De werken werden uitgevoerd door de firma Marc Deneire uit Diksmuide voor een kostprijs van 25.255,46 euro inclusief btw. Farys, de beheerder van het sportpark, staat in voor de factuur.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.