Home > Reeds 500 gevelplanten en 200 bomen in Brugse voortuinen. Straattuinen populairst in Sint-Michiels

Reeds 500 gevelplanten en 200 bomen in Brugse voortuinen. Straattuinen populairst in Sint-Michiels

Geschreven op 4 november 2022 om 08:47 door Mario De Wilde

Als je door de Brugse straten loopt, kun je op meer dan 500 gevels een prachtige gevelplant vinden. “Daar mogen we terecht trots op zijn. Gevelplanten fleuren de straat op en zorgen voor meer groen in de stad. Naast gevelplanten stimuleren we met Stad Brugge ook het aanvragen van bomen in de voortuin en straattuintjes, wat ervoor zorgt dat de straten mooier, levendiger en groener zijn. De groene perforatie van de stad blijft prioritair.” vertelt Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. Sinds de start van het initiatief werden al 514 gevelplanten aangevraagd en 201 bomen in de voortuinen geplant.

500ste gevelplant: van grijze straten naar tuinstraten

Het initiatief werd gelanceerd in 2019 en sindsdien zijn al aanvragen voor 514 gevelplanten goedgekeurd door de dienst Openbaar Domein. Dat zijn er heel wat. Het initiatief slaat duidelijk aan bij veel Bruggelingen, die meehelpen een groener straatbeeld te creëren. Bij het aanvragen van een gevelplant moet er natuurlijk rekening gehouden worden met de voetpaden. Een vrije doorgang van 1 meter is noodzakelijk en aan de buren moet gedacht worden. Het is de bedoeling dat de bewoners zelf de gevelplant aanplanten, onderhouden en waar nodig ook klimhulp bieden. Een aanvraag voor een gevelplant kan gedaan worden bij het stadsbestuur of via https://www.brugge.be/gevelplant. Daarna bezorgt de stad je een vergunning voor een gevelplant en bijhorend plantvak. Medewerkers van Openbaar Domein komen het plantvak maken en voorzien de gevelplant. Dit gebeurt in februari en oktober, steeds net voor het plantseizoen. Je krijgt ook uitleg over welke gevelplanten je kunt kiezen en welke goed groeien. Veel mensen planten een jasmijn of blauwe regen. Zo maken ze samen de straten gezelliger.

112 straattuinen

Ook het meter- en peterschap van straattuinen kent groot succes: al 112 straattuinen hebben meters of peters. Buurtbewoners kunnen meter en peter worden van een plantvak of perkje uit het openbaar domein, waar ze graag in werken. Op die manier betrekt het stadsbestuur inwoners bij het groener maken van de Brugse straten. Ze krijgen inspraak over hun perkje of plantvak. Dit onderhoud kan bijvoorbeeld ook samen met de buren gebeuren. De aanvraag om meter of peter van een straattuin te worden gebeurt online. De stad stuurt een bevestiging en de dienst plaatst een bordje waarop staat dat de buurt het perkje of plantvak zelf onderhoudt. De straattuinen zijn het meest aantrekkelijk in de deelgemeente Sint-Michiels. Daar zijn er maar liefst 18 meters en peters die een stukje groenzone verzorgen.

200 bomen in de voortuin
In 2020 lanceerde het stadsbestuur van Brugge het project genaamd ‘ik wil een boom’, om meer bomen te laten aanplanten in voortuinen. Sinds de start van dit project werden al 201 bomen in een voortuin geplant! Dit initiatief beperkt zich niet enkel tot voortuinen, maar loopt door tot het volledige Openbaar Domein. Inwoners kunnen een suggestie indienen om één of meerdere bomen in hun straat of op een plekje in het Openbaar Domein aan te planten. De Groendienst bekijkt dan of zo’n aanplant haalbaar is. Op die manier zijn reeds 79 bomen bijgeplant op het Brugse Openbaar Domein sinds 2020.

Een gevelplant aanvragen kan via: https://www.brugge.be/gevelplant
Een straattuin aanvragen kan via: https://www.brugge.be/straattuinen
Een boom in de voortuin aanvragen kan via: https://www.brugge.be/ik-wil-een-boom

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.