Home > REBO nv uit Oostende haalt belangrijk havencontract binnen

REBO nv uit Oostende haalt belangrijk havencontract binnen

Geschreven op 14 december 2018 om 15:11 door Mario De Wilde

REBO (Renewable Energy Base Oostende) heeft opnieuw een belangrijk contract binnengehaald voor de Oostendse haven. Vandaag wordt een overeenkomst ondertekend met Siemens Gamesa Renewable Energy voor de bouw van 58 offshore windturbines voor SeaMade, het (voorlopig) laatste windmolenpark in zee. “De expertise in Oostende werpt zijn vruchten af”, duidt Emmanuël Timmermans, business development manager van REBO. Het Rentel-project – goed voor 42 windturbines – is pas afgerond, en het is al uitkijken naar het volgende windmolenpark dat vanuit Oostende zal gebouwd worden. In 2020 zullen de terreinen van REBO dienst doen voor de constructie en de verplaatsing van de torens, gondels, en wieken voor het windmolenpark SeaMade. REBO ondertekent daarvoor vandaag een overeenkomst met Siemens Gamesa. “Het gaat om 58 offshore windturbines van 8,4MW”, zegt Emmanuel Timmermans.

Blijven investeren

SeaMade NV staat in voor de gelijktijdige ontwikkeling van de Mermaid en Seastar offshore windparken, en is zo het grootste windmolenpark dat ooit werd gefinancierd en gebouwd voor de Belgische kust. De financiering werd vorige week afgerond. Voor de realisatie van de windturbines kiest SeaMade voor REBO, dat de offshore wind terminal in Haven Oostende beheert en uitbaat. “SeaMade heeft een concessie van een jaar om onze terreinen te gebruiken”, zegt Timmermans. “We zijn fier dat Siemens Gamesa Renewable Energy opnieuw voor REBO kiest. We hebben vandaag een positie veroverd op de markt, dat potentiële partners eerst naar ons kijken. Oostende is de enige haven in de zuidelijke Noordzee die dergelijke infrastructuur heeft opgebouwd, omdat er hier permanent activiteit is. Het Rentel-project is net afgewerkt, in 2019 worden de funderingen voor het Northwester II-park in Oostende geïnstalleerd, en voor 2020 is er nu de overeenkomst met SeaMade. Onze grootste troef is dat we alle installaties aankunnen, en ook het operationele en het onderhoud vanuit Oostende gebeurt. REBO blijft investeren in accommodatie om alles draaiende te houden, en dat werpt zijn vruchten af”. De 58 windturbines van Siemens Gamesa Renewable Energy zullen een totaalcapaciteit van 487 MW hebben en liggen verspreid op zo’n 40 en 50 kilometer van de kust van Oostende. Ze zullen via het contactpunt van Elia met het land verbonden worden. SeaMade zal straks hernieuwbare energie leveren voor 485.000 huishoudens. Hierdoor is er een reductie van meer dan 500.000 ton CO2-uitstoot per jaar mogelijk. De windturbines hebben een hubhoogte van 109 meter en een rotordiameter van 167 meter. Dat is even breed als de spanwijdte van twee Airbussen A380, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, of tweemaal de hoogte van het atomium. Met hun piekhoogte van 193 meter zullen dit de qua omvang grootste windturbines zijn die tot nu toe in de Belgische Noordzee zijn geïnstalleerd.

Extra ruimte

“We zijn blij om de turbines voor het SeaMade project vanop de REBO offshore wind terminal in Oostende te kunnen installeren, op dezelfde manier zoals we deden voor het Rentel project. Met dit project versterken we de organisatie van onze dienstverlening dat tegen 2020 100 Siemens Gamesa turbines onder haar verantwoordelijkheid heeft,” zegt An Stroobandt, gedelegeerd bestuurder van Siemens Gamesa Renewable Energy bvba. SeaMade is voorlopig het laatste windmolenpark dat voor onze kust gerealiseerd wordt. In het pas goedgekeurd nieuwe Marien Ruimtelijk Plan 2020-2026 van staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) wordt er wel extra ruimte voorzien voor hernieuwbare energie op de Noordzee. De Backer verdubbelt de capaciteit van de windmolens op zee. Naast de bestaande zone van 225 km² komt er een extra zone van 281 km² bij. “Dit is ook goed nieuws voor REBO”, zegt Timmermans. “De keuze om te investeren in de offshore markt is de juiste geweest. Vooral de continuïteit is belangrijk. Want als de bouw van een windmolenpark afgerond is, wordt hier telkens het operationele aspect en het onderhoud opgestart. Zo blijven de activiteiten in Oostende. Zelfs in de winter werken hier 500 mensen permanent, en dat zijn allemaal mensen uit de regio. We blijven daarom ook de komende jaren investeren en de markt opvolgen”, besluit Emmanuel Timmermans.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.