Home > Rampoefening in Poperinge was goed voor zo’n 100 figuranten, tot zelfs uit het Nederlandse Drenthe

Rampoefening in Poperinge was goed voor zo’n 100 figuranten, tot zelfs uit het Nederlandse Drenthe

Geschreven op 28 maart 2023 om 07:31 door Mario De Wilde

Een 100-tal figuranten, tot uit het verre Drenthe in Nederland, kwam afgelopen zaterdag in Poperinge samen voor een grote rampoefening van DSI (Dringende Sociale Interventie) van Rode Kruis West-Vlaanderen. In het scenario werd uitgegaan van een groep schoolkinderen van het Sint-Bertinuscollectief (Campus 4) die terugkomen van een laatstejaarsreis in Rome tot, ter hoogte van Valenciennes, het noodlot toeslaat en de bus door de vangrail van een brug gaat. Balans: veel licht- en zwaargewonden, dodelijke slachtoffers maar gelukkig ook niet gewonden. Meteen wordt de crisiscel van de school, de PSH (Psycho Sociale Hulperlening) van Stad Poperinge en DSI (Dringende Sociale Interventie) van Rode Kruis West-Vlaanderen bijeengeroepen. In totaal kwam een 25-tal medewerkers in actie. Er werd een opvangcentrum voor familieleden en naasten opgezet, waar in een later fase de niet en lichtgewonde slachtoffers, die uit Frankrijk repatrieert werden, herenigd werden met hun familie.

“De oefening is heel vlot verlopen en de figuranten namen hun rol zo ernstig dat het bij momenten wel leek alsof dit realiteit was”, aldus DSI coördinator van de oefening Wouter Spenninck. “Ook de samenwerking tussen de beleidsmensen van de school en het team PSH verliep heel goed”.  Ook het beleidsteam van het Sint-Bertinus collectief was onder de indruk. “Eigenlijk hadden we er nog nooit bij stil gestaan dat zoiets kan gebeuren binnen onze school. Hhet is dan ook heel confronterend te ervaren welke organisatie dit op een korte tijd met zich mee brengt”. Ook burgemeester Christof Dejaeghere van Poperinge kwam even polshoogte nemen en was verrast van de professionaliteit waarmee de rampoefening werd aangepakt.

Tot slot wou de verantwoordelijke DSI West-Vlaanderen Nils Vandenbroucke nog eens wijzen op het belang van dit team binnen het Rode Kruis en het rampenplan. “Ik zou graag een oproep willen doen aan al wie zich geroepen voelt om ook aan te sluiten bij DSI”, “zowel psychosociale als administratieve krachten zijn welkom bij ons en kunnen terecht op het e-mailadres dsi@provincie-wvl.rodekruis.be”

Op de foto (Rode Kruis West-Vlaanderen) het team medewerkers dat aan de rampoefening deelnam

 

 

2 reacties

Hans Liebregts
Geschreven op 2023-03-29 22:43:47
En waarom wisten wij niets van deze oefening?
Doreen Van Staeyen
Geschreven op 2023-03-28 10:28:08
Leuke en leerrijke ervaring

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.