Home > Raf Demortier brengt straks zijn 300ste editie van Beverblaadje in Beveren-Leie uit

Raf Demortier brengt straks zijn 300ste editie van Beverblaadje in Beveren-Leie uit

Geschreven op 22 november 2022 om 09:51 door Mario De Wilde

Raf Demortier, uitgever van het plaatselijke krantje Beverblaadje in Beveren-Leie brengt, tegelijk met de komst van Sinterklaas, 6 december dus, zijn 300ste editie uit, wat komt overeen met 30 jaar Beverblaadje. Een hele prestatie en een toch wel een heel speciale gebeurtenis in deze snel evoluerende drukwerk- en uitgeverstijden. Zijn zoon Wim is best fier op zijn papa: “Het is niet zomaar een zoveelste reclameblad. Mijn papa stond erop dat er steeds goed nieuws werd opgenomen. Dit moest echt voor een meerwaarde zorgen. Na 30 jaar kan je wel stellen dat het idee werkt. Gedurende die 30 jaar zijn er heel wat mijlpalen gehaald, van een zwart/wit uitgave op een gevouwen A3, naar een kleurversie met een dubbele gevouwen A3. Soms zelfs 12 blz. ipv. de gebruikelijke 8. Veel lezers verhuisden ook uit Beveren-Leie. We kregen heel vaak de vraag of we eentje konden opsturen. Na enige tijd was dit onhoudbaar en hebben we de website www.beverblaadje.be gemaakt zodat iedereen eenvoudig het Beverblaadje online kon lezen.”

Het Beverblaadje is ontstaan in de schoot van Software Applications. Zaakvoerder Raf Demortier kreeg vanuit verschillende hoeken (zelfstandigen, particulieren, vereni-gingen, scholen, …) uit Beveren-Leie de vraag om een flyer met hun publiciteit te maken. Daar sproot de idee om al die verschillende flyers te bundelen in één blaadje: ‘t Beverblaadje, attractiever en goedkoper voor de klant. Raf deelde dit idee met de betrokken partijen en ging rond met een ‘pre-productiemodel’ om de look en feel te presenteren. Hij kwam tevreden thuis met tal van adverteerders. Het eerste Beverblaadje was een feit. Het maken en drukken was één zaak, het verspreiden daarentegen wat moeilijker. De eerste edities bedelen was een heuse familiegebeurtenis: broers, schoon-zussen, neven, nichten, echtgenote en kinderen gingen enthousiast van bus tot bus. Een hele karwij, maar volgens Raf maken vele handen licht werk. Later namen verschillende bedelers die taak over.”

Aanvankelijk werden artikelen en reportages mondeling, telefonisch of via kattebelletjes doorgegeven, waarna alles (over)getypt werd. Gelukkig kan nu alles vanuit de mailbox overgenomen worden. Wat een tijdsbesparing.
Het full colour drukwerk werd aantrekkelijker, ‘t Beverblaadje kon niet achterblijven en onderging een metamorfose. Het zag er meteen eleganter uit. De naam ‘t Beverblaadje staat evenwel nog steeds in het herkenbare lettertype bovenaan iedere editie. Jammer genoeg moesten we hierdoor afscheid nemen van onze huisdrukker en vriend Rik van drukkerij Astoria. We stapten over naar een andere drukkerij. Gelukkig konden we door de jaren heen steeds rekenen op de medewerking van vele Bevernaars die ‘t Beverblaadje taalkundig nakeken en inhoudelijk vorm geven. Een grote dank-je-wel!
Tot op heden kent iedereen Raf van ‘t Beverblaadje. Hiervoor werd hij zelfs ridder geslagen in de orde van ‘Beverna Cum Laude’. ‘t Beverblaadje kreeg zelf ook andere roepnamen als ‘t Beverneirke, ‘t Bladje, …

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.