Home > Radio Binnenstad geeft jonge radiomakers in Brugge een stem

Radio Binnenstad geeft jonge radiomakers in Brugge een stem

Geschreven op 27 juni 2024 om 07:04 door Mario De Wilde

Radio Binnenstad, een initiatief van vzw De Batterie in Brugge, brengt radio gemaakt door jongeren. Het radioproject biedt jongeren uit bijzondere jeugdzorg een platform om hun stem te laten horen. Op die manier maken kwetsbare kinderen en jongeren verbinding met de buurt en de bredere samenleving. Radiomaken, wat doorgaans gezien wordt als een hoogdrempelige vrijetijdsactiviteit, wordt met Radio Binnenstad veel toegankelijker gemaakt.
Ontstaan tijdens corona, uitgegroeid tot een vaste waarde
Radio Binnenstad is ontstaan vanuit de vaststelling dat kinderen en jongeren in jeugdhulporganisaties het bijzonder moeilijk hadden tijdens de coronaperiode. Vzw De Batterie en vzw Binnenstad sloegen de handen ineen en zetten Radio Binnenstad op poten. Samen met De Batterie en Villa Bota krijgen jongeren de vaardigheden van echte radiomakers aangeleerd.
Vzw De Batterie neemt de coördinatie, planning en voorbereiding van de radioshows voor haar rekening en zorgt voor toeleiding van jongeren uit verschillende voorzieningen en organisaties.
Villa Bota biedt opleiding in het radiomaken en in de bediening van apparatuur en stelt haar locatie ter beschikking. Ondertussen zijn naast vzw Binnenstad , OBC De Berkjes, vzw De Kade, Viro czw , het Adohuis, Cargo en Route 36 betrokken in het project. Sinds 2021 vinden jongeren hun weg naar de radioshows via die organisaties. Eens ze de skills onder de knie hebben kunnen deze jongeren doorstromen naar de reguliere werking van Villa Bota.
Afsluiter van het radioseizoen
Gisteren klonk de laatste radioshow van dit seizoen. “We sloten het radioseizoen af met een evenement aan Villa Bota. Daarop nodigden we alle voorzieningen en radiomakers uit die meegewerkt hebben aan Radio Binnenstad, maar ook jonge radiomakers die interesse hadden om vanaf september in te stappen,” laat Katrien van vzw De Batterie weten.
Meerwaarde binnen het vrijetijdsaanbod voor kwetsbare doelgroepen
Radio Binnenstad wil graag nog meer jongeren bereiken en hun vaardigheden verder ontwikkelen. Daarom wordt er ingezet op verdiepende workshops (techniek van platen draaien) interviewtechnieken en jingles maken. Op die manier wordt hun betrokkenheid bij het radioproject ook vergroot. Stad Brugge keurde daarom de werkingstoelage goed, waarmee de organiserende instanties het project kunnen verlengen. Schepen van sociale zaken Pablo Annys: “Het project is een belangrijke meerwaarde binnen het vrijetijdsaanbod voor jongeren. Met de radio krijgen jongeren een uitlaatklep en leren ze nieuwe skills en hun talenten ontwikkelen. Het initiatief heeft niet alleen een grote impact op kwetsbare doelgroepen, maar het is ook interessant voor de Brugse luisteraars.”

Voor meer informatie over Radio Binnenstad kan je luisteren naar de jonge radiomakers via villabota.be of 106.4 FM. Vzw De Batterie helpt je ook graag verder.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.