Home > Vier verdachten en buit na puik politiewerk naar recente West-Vlaamse zadeldiefstallen

Vier verdachten en buit na puik politiewerk naar recente West-Vlaamse zadeldiefstallen

Geschreven op 11 oktober 2023 om 17:21 door Mario De Wilde

Vandaag zijn er in opdracht van de onderzoeksrechter te Brugge vier verdachten gearresteerd. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij talrijke diefstallen in paardenmaneges en heling van paardenzadels. Meerdere maneges over het hele land werden in de afgelopen maanden slachtoffer van diefstallen van paardenzadels. De problematiek kreeg regelmatig lokale mediabelangstelling en kwam onder de parlementaire aandacht. De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van West-Vlaanderen clusterde de feiten en voerde maandenlang minutieus onderzoek om de modus operandi in beeld te brengen. Ze kregen daarbij ondersteuning van de centrale diensten van de Federale Gerechtelijke Politie (DJSOC).

De speurders stelden vast dat er over heel België feiten werden gepleegd door verdachten van Roemeense afkomst zonder vaste verblijfplaats. De feiten werden ’s nachts begaan, meestal na gerichte voorverkenningen. De buit werd quasi onmiddellijk overgebracht naar een manege in de provincie Antwerpen. Allicht zijn vele gestolen goederen in het buitenland verhandeld. In de nacht van dinsdag op woensdag kwamen de Speciale Eenheden van de Federale Politie op heterdaad tussen op de verdachten van de diefstallen. Twee personen werden opgepakt in Henegouwen. De tussenkomst werd woensdagmorgen verdergezet in de Kempen. Ook de vermoedelijke helers werden toen gearresteerd en in hun manege en woning werden ca. 150 paardenzadels en ca. 35000 euro in beslag genomen. Voor de huiszoeking in de stoeterij kregen de onderzoekers van de FGP West-Vlaanderen bijstand van de Federale Politie te Paard. Deze specialisten leverden bijstand bij de interventie in de stallen, bij het verplaatsen en manipuleren van paarden en zorgden voor een eerste voerronde in afwachting van de vaste verzorgers. De
aanwezige fokmerries, veulens en sportpaarden vergen immers een heel omzichtige aanpak.

Alle verdachten werden verhoord door leden van de FGP van West-Vlaanderen. Ze zullen voorgeleid worden voor de onderzoeksrechter die zal beslissing over de verdere aanhouding. De FGP roept -voor zover dit nog niet gebeurd is- eigenaars van gestolen paardenzadels op om aangifte te doen bij de lokale politie. Het is daarbij van belang om te vermelden van wanneer de diefstal dateert. Een goede beschrijving van het zadel, een aankoopfactuur en foto’s zijn nuttig voor de onderzoekers.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.