Home > Provinciegouverneur Carl Decaluwé lanceert op Velofollies verkeerscampagne ‘Fietstoerisme in Harmonie’

Provinciegouverneur Carl Decaluwé lanceert op Velofollies verkeerscampagne ‘Fietstoerisme in Harmonie’

Geschreven op 18 januari 2020 om 10:06 door Gino Ester

Provinciegouverneur Carl Decaluwé lanceerde gisteren op Velofollies de verkeerscampagne “Fietstoerisme in Harmonie”. Met deze campagne ijvert de gouverneur voor de veiligheid van elke fietser op onze West-Vlaamse wegen. Dirk Baert, Wereldkampioen achtervolging in 1971 en 6 maal Belgisch kampioen achtervolging, neemt dit jaar het peterschap van de verkeerscampagne op zich. Het fiets- en wielertoerisme in onze provincie veilig, hoffelijk, reglementair en harmonieus houden vormt de basis van de campagne. Respect voor de verkeersregels, zorgen voor correct uitgeruste fietsen en veilige fietspaden zijn de voornaamste pijlers. De campagne kan dit jaar rekenen op de ondersteuning van de stad Roeselare en politiezones Riho, Vlas, Gavers, Westkust en Polder. Dirk Baert, Wereldkampioen achtervolging in 1971 en 6 maal Belgisch kampioen achtervolging, neemt dit jaar het peterschap op zich. Bij de lancering van deze campagne op de beurs Velofollies gaat ook de jaarlijkse digitale verkeersquiz van start. Hiermee zijn prachtige prijzen te winnen, met als hoofdprijs een fiets van Venturelli.

Een verkeersveilig fiets- en wielertoerisme in de provincie West-Vlaanderen krijgt een continue aandacht van de VZW Verkeersveilig West-Vlaanderen, het provinciebestuur, lokale overheden, politiediensten en tal van organisaties. Met een initiatief als “Fietstoerisme in Harmonie” ondersteunt gouverneur Decaluwé deze nood binnen het verkeersveiligheidsbeleid. En ondertussen blijft het provinciebedrijf Westtoer, na de vernieuwing van de West-Vlaamse fietsnetwerken in 2016, het fietsaanbod verder aanpassen en vestigt in de komende jaren de aandacht op de klassieke fietsroutes. In de jaren negentig zijn 36 klassieke fietsroutes ontwikkeld. In dit periode was er enkel dit aanbod. Met de komst van het fietsnetwerk in 2006 zijn de recreatieve fietsmogelijkheden sterk toegenomen. Westtoer speelt in op deze evolutie en biedt 350 lokale fietssuggesties (op het knooppuntennetwerk) aan vanuit de logies. Ondertussen bleef de belangstelling bestaan voor de klassieke fietsroutes.

Jaarlijks telt Westtoer 5,1 miljoen recreatieve fietsers. Ongeveer 10 procent maakt nog altijd gebruik van lusvormige routes. Voor Westtoer is dit een belangrijke aanleiding om het aanbod met de lusvormige routes grondig te herbekijken. Om in te spelen op de verwachtingen van de hedendaagse recreant realiseert Westtoer in de komende vijf jaar 28 nieuwe lusvormige routes. Dit initiatief gebeurt in overleg met de Diensten voor Toerisme in de betrokken gemeenten. Grote aandacht wordt besteed aan beleving, stopplaatsen en toffe adressen. Voor de vier regio’s zijn telkens zes routes voorzien en in de vier centrumsteden (Brugge, Oostende, Roeselare, Kortrijk) realiseert Westtoer groene fietsgordels. Op deze wijze zullen alle nieuwigheden op het terrein (natuurgebieden, fietspaden, fietsinfrastructuur) opgenomen worden in deze routes.

Dit jaar worden al vier nieuwe lusvormige fietsroutes voorgesteld:

De fietsroute ‘Westkust’

De fietsroute ‘Polderrand’

De fietsroute ‘Mandeldal’

De fietsroute ‘Hoppeland’

Link naar het interview met Carl Decaluwé en Dirk Baert: https://www.youtube.com/watch?v=A2vuhlxksVs&feature=youtu.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.