Home > Protest tegen bouwplannen van ongeruste buurtbewoners Sint-Godelievewijk in Sint-Michiels

Protest tegen bouwplannen van ongeruste buurtbewoners Sint-Godelievewijk in Sint-Michiels

Geschreven op 18 maart 2025 om 08:54 door Mario De Wilde

Ongeruste buurtbewoners uit de Sint-Godelievewijk in Sint-Michiels tekenen massaal bezwaar aan tegen de bouwplannen van een nieuwe wijk met 29 woningen. Het project vergroot sterk de druk op de wijk en omgeving, botst op verschillende bepalingen van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan en is in vorm en uitwerking niet afgestemd op de wijk in Sint-Michiels (tussen het BoudewijnSeapark en de Heidelbergstraat). De bewoners verzetten zich niet tegen de inplanting van een
sociale woonwijk, die vooraf ook al kleinschalig bestond, maar tegen de grootte en vorm van de huidige bouwplannen. De buurt vraagt nadrukkelijk om terug naar de tekentafel terug te keren en in overleg met de buurt een kwalitatief en harmonieus voorstel op maat van deze wijk uit te werken.

Niet in overeenstemming met het RUP
Het voorliggende ontwerp is volgens het ‘Actiecomité Sint-Godelieve’, dat bestaat uit verschillende buurtbewoners en directe buren, niet, of te weinig, in overeenstemming met het RUP 2016 Leiselehoek. De afwijkingen die in de verantwoordingsnota worden genoemd, hebben een directe impact op de leefkwaliteit in de buurt en dreigen een gevaarlijk precedent te scheppen voor verdere verstedelijking van de Sint-Godelievewijk. Zowel bij afstand van perceelgrenzen, het verplicht beschikken over een tuin, het behouden van de visuele lijn met het historische Kasteelpark (Leysselbeek) als de bouwrichting wordt het RUP met de voeten getreden. Bij het openbaar onderzoek was volgens de buurtbewoners bovendien sprake van een gebrekkige mobiliteitsanalyse, een onvolledige en incorrecte wateranalyse en niet (tijdig) aangeleverde dossierstukken.
Generiek ontwerp, niet op maat van de Sint-Godelievewijk
Het voorgestelde project verandert de open en groene buurt in een dichtbebouwd gebied, waarbij muren en gebouwen het zicht en bepaalde doorsteekjes voor zwakke weggebruikers wegnemen. Dit druist in tegen de aard en het karakter van de Sint-Godelievewijk en mag ook geen precedent scheppen voor toekomstige projecten in Brugge.
● Het Groenhof was destijds al een kleinschalige sociale wijk (12 woningen voor bejaarden met 1 bouwlaag) en enkele gezinswoningen. Het Actiecomité verzet zich dan ook uitdrukkelijk niet tegen de vernieuwing van een sociale woonwijk. Maar wel tegen de maximale bebouwing qua grootte (29 units), de aard (grotere woningen), de vorm (niet aansluitend bij huidige bouwstijl), de extra verharding (min. + 605m2, zonder rekening te houden met toegangspaden, terrassen, betontegels …) en verhoging (tot 11m) en het het niet respecteren van normen en huidige wijkidentiteit.
● Het hoog aantal units, en nu vooral voor meer bewoners, zal de bevolkingsdruk gevoelig de hoogte in duwen. Dit zal tot ernstige parkingschaarste leiden in de buurt (zelfs met een ondergrondse parking), drukte op de verkeersassen met als gevolg onveilige verkeersomstandigheden voor de vele kinderen en jongeren van de 2 scholen in de directe omgeving, en mogelijke overlast in de fietsstraatjes achter en tussen de woningen. Er is volgens het Actiecomité onvoldoende aandacht voor open, groene ruimte, ontmoetingsplaatsen, drukte in de wijk, sociale cohesie en leefbaarheid in de wijk. Ook is de impact op bestaande wijkvoorzieningen (zoals scholen, parkeerplaatsen …) te weinig onderzocht.
● De Sint-Godelievewijk ligt in watergevoelig gebied. Volgens waterinfo.vlaanderen.be is er een kleine tot middelgrote kans op overstromingen in de omgeving van het vastgoedproject. Extra aandacht voor dit thema is dus van belang voor de huidige én toekomstige bewoners. Maar de wateranalyse in het dossier was onvolledig en incorrect, een rapport van bronbemaling was niet aanwezig in het origineel dossier, de milieueffectenanalyse onvolledig, en toenemende verharding door het bouwproject een risico voor extra overlast. Er wordt, in tijden van tegelwippen en noodzakelijke ontharding, gekozen voor een maximale bebouwing, wat onmogelijk te verantwoorden is in een reeds natte omgeving. Open groenruimte die er momenteel is, wordt opgeofferd en er wordt in 2de en zelfs in 3de rij gebouwd. Wadi’s hebben
meerwaarde, maar zijn geen open (speel)ruimte voor gezinnen. Daarnaast staan bepaalde units te dicht bij de toekomstige bebouwing en andere bestaande woningen worden achteraan grotendeels visueel afgesloten door de garages, wat overlast kan veroorzaken.
Onvoldoende inspraak
Een groot project als Groenhof heeft een grote impact op de wijk, de bevolkingsdruk, parkeermogelijkheden en verkeersveiligheid en overlast. Er werd door Vivendo en de stad Brugge een infomarkt georganiseerd over dit project, maar hiervoor werd minimaal gecommuniceerd. De opkomst was dus beperkt, terwijl dit project een brede impact heeft op
de hele buurt. Een volwaardige inspraakprocedure voor de volledige wijk is noodzakelijk. De bouwpromotor zou overigens nog gelijkaardige plannen in de wijk hebben, en het actiecomité wil dus zicht krijgen op de totaalvisie op de wijk.
Acties en vraag tot herziening
Het Actiecomité Sint-Godelieve organiseerde een overlegmoment met buren, waarop meer dan 50 buren present tekenden. Er werden massaal bezwaren ingediend en ook een lokale petitie (tot op heden 120 handtekeningen) en een Facebook-groep opgericht. Er werd eergisteren ook samen gezeten aan het Groenhof voor een positief inspraakmoment met een glaasje, er werd van gedachten gewisseld, een bloemenweide gezaaid en ook affiches verspreid in de buurt. De bezorgde buren willen graag in samenspraak met het stadsbestuur en andere betrokkenen van de gemeenteraad en daarbuiten nu een kwalitatief plan op maat van de wijk. Er worden in de toekomst nog acties gepland.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.