Home > Projectsubsidie ‘Vergroen je schoolspeelplaats’ in Brugge kreeg gisteren extra aandacht in Sint-Andries

Projectsubsidie ‘Vergroen je schoolspeelplaats’ in Brugge kreeg gisteren extra aandacht in Sint-Andries

Geschreven op 16 maart 2023 om 07:32 door Mario De Wilde

Eind 2020 lanceerde de Jeugddienst van Stad Brugge de projectsubsidie ‘Vergroen je schoolspeelplaats’. Jaarlijks is er 50.000 euro beschikbaar om met vijf scholen aan de slag te gaan waarbij beton, tegels of verharding ingeruild wordt voor meer natuurlijke en avontuurlijke speelruimte. Met als uiteindelijk doel: meer groene, bio-diverse en avontuurlijke ruimte teruggeven aan kinderen en jongeren.

Schepen van Jeugd Mathijs Goderis is alvast tevreden: “De voorbije 2 jaar konden 10 scholen rekenen op een subsidie van maximum 10.000 euro én de ondersteuning en expertise van vzw Regionaal Landschap Houtland & Polders. Zo kregen de scholen hulp bij het participatietraject met de leerlingen, het opmaken van een ontwerp en de zoektocht naar geschikte aannemers. Het doel is om scholen een hand aan te reiken, hen verder te inspireren en samen te bouwen aan hun groene speelplaats. Die hebben namelijk een positieve impact op het welzijn van kinderen en jongeren. Het is namelijk bewezen dat drie minuten in een groene ruimte helpt om stressniveaus te verlagen en je een positief gevoel geeft.”

“Uiteraard hoop ik dat we dit lijstje ieder jaar langer kunnen maken en samen kunnen bouwen aan een groene, avontuurlijke en vooral kindvriendelijke stad. Na een tussentijdse evaluatie van de projectsubsidie werd een aangepast reglement goedgekeurd door de gemeenteraad in november 2023. Zo werd de maximale subsidie verhoogd van 10.000 euro naar 15.000 euro per school en werd de timing aangepast op maat van de scholen en de vzw Regionaal Landschap Houtland & Polders. Nieuwe kandidaturen kunnen nu worden ingediend t.e.m. 15 april 2023. Scholen die dit jaar niet in aanmerking kwamen kunnen dan ook hun dossier herbevestigen, aanpassen of vernieuwen.”

Verder werd door de gemeenteraad in december de verlenging van de overeenkomst met partner vzw Regionaal Landschap Houtland & Polders goedgekeurd. Stad Brugge voorziet zo een subsidie van 27.000 euro voor vzw Regionaal Landschap Houtland & Polders. Deze middelen worden aangewend om scholen te begeleiden in het proces van het vergroenen van hun speelplaats

Ook provinciaal gedeputeerde Jurgen Van Lersberghe is alvast tevreden over de mooie samenwerking die er is tussen stad, de vzw Regionaal Landschap Houtland & Polders en de MOS West-Vlaanderen. “Via deze bovenlokale samenwerking tonen we hier vandaag enkele mooie inspirerende resultaten van het traject ‘Vergroen je schoolspeelplaats’. Scholen die dromen van een meer groene, uitdagende en multifunctionele speelomgeving helpen we vandaag graag bij de trajectbegeleiding van deze subsidieoproep.”

Meer uitleg over de projectsubsidie vind je op https://www.brugge.be/subsidie-vergroen-je-schoolspeelplaats

Extra info :

Hieronder geven we je alvast de belangrijkste info mee over de subsidie.

De steun

Scholen die geselecteerd worden door de jury kunnen rekenen op financiële en inhoudelijke ondersteuning voor de heraanleg van je groene schoolspeelplaats.

De subsidie
De subsidie is afhankelijk van de mate waarin je de speelplaats semipubliek openstelt.
1. Stel je je speelplaats semipubliek open, dan ontvang je een subsidie die 100% van de kosten dekt tot max. 15.000 euro.
2. Stel je de speelplaats niet semipubliek open, dan bedraagt de subsidie 75% van de kosten tot max. 15.000 euro.
Maximaal 25% van het totale subsidiebedrag kan worden gebruikt voor de aankoop van speeltoestellen.

Professionele ondersteuning door VZW Regionaal Landschap Houtland.
Bij het vergroenen van je schoolspeelplaats kan je rekenen op de steun van een expert. Samen met de werkgroep op school en de expert stippel je het traject uit en bouw je mee aan een nieuwe speelplaats. Alle niet-stedelijke Brugse basis- of secundaire scholen met een (hoofd)vestigingsplaats in Brugge kunnen zich kandidaat stellen. Een voorwaarde is dat de schoolspeelplaats op Brugs grondgebied ligt.
Per jaar kunnen we slechts een beperkt aantal scholen begeleiden.
Alle aanvragen worden afgetoetst tegenover de selectiecriteria (zie website). Op advies van de jury beslist het college welke scholen er begeleiding ontvangen en leggen het subsidiebedrag vast.

Stedelijke Brugse basis- of secundaire scholen kunnen rechtstreeks contact opnemen met de dienst openbaar domein om te kijken hoe de schoolspeelplaats groener en avontuurlijker ingericht kan worden.

Interesse?
Neem zeker een kijkje op onze website www.brugge.be/subsidie-vergroen-je-schoolspeelplaats

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.