Home > Projectkoor CHANTage uit Diksmuide brengt einde deze maand popklassiekers

Projectkoor CHANTage uit Diksmuide brengt einde deze maand popklassiekers

Geschreven op 11 oktober 2023 om 07:29 door Mario De Wilde

Projectkoor CHANTage bestaat tien jaar en maakt daarom van zijn negende concertreeks een ware feesteditie. Het koor trekt alle registers open en laat in oktober 2023 in het Diksmuidse CC Kruispunt een selectie van steengoede popklassiekers weerklinken! Het projectkoor CHANTage, onder leiding van Geert De Deygere, is sinds zijn eerste concert in december 2013 en de acht daaropvolgende concertprojecten in de regio Dikmuide een klinkende naam geworden. Niet verwonderlijk, want door de jaren heen kon het koor al rekenen op een publiek van ongeveer 6000 toeschouwers.

10 mooie jaren

Als projectkoor pint CHANTage zich niet vast op één genre. Per werkjaar wordt er gewerkt aan een verrassend en nieuw thema dat uitmondt in een concertreeks in het najaar. “Op die manier is het elk jaar weer een fijne en vooral ook spannende uitdaging voor ons”, zegt Sabrina Vanstechelman, de voorzitter van het koor. “We studeren de partituren zelfstandig in zodat we voorbereid naar de maandelijkse repetities komen. Zo kunnen we tijdens de repetities op vrijdagavond en zondagmorgen hoofdzakelijk bezig zijn met de afwerking en doen we van begin tot einde wat het allerleukste is: samen zingen!”

In de voorbije 10 jaar passeerden dan ook een aantal mooie projecten de revue. Zo startte het koor in 2013 met een kerstconcert in de kerk van Woumen. In de jaren erna zong het in CC Kruispunt o.a. een Beatles-special, een jazzconcert en een concert vol musicalhits. Ook in de Diksmuidse Sint-Niklaaskerk werd al twee maal geconcerteerd. In 2015 en 2018 bracht het koor er met Luminous Night of the Soul en Music for the Soul een, zowel door het koor als publiek, fel gesmaakt programma. Talloze hartverwarmende klassieke composities en meeslepende hedendaagse koorwerken van gekende koorcomponisten als Eric Whitacre of Ola Gjeilo werden toen uitgevoerd. In 2020 was het koor van plan opnieuw een kerstprogramma te brengen, maar corona besliste daar uiteindelijk anders over.

Het mag altijd iets meer zijn

Een van de muzikale hoogtepunten de voorbije jaren was echter ongetwijfeld de Queen-concertreeks Don’t stop me now in 2019. Voor een drie keer praktisch volledig uitverkocht CC Kruispunt maakten alle koorleden er toen, samen met een band vol professionele muzikanten én vaste waarde Martijn Devos aan de piano, drie spetterende voorstellingen van. “De muziek van Queen staat bekend om zijn muzikale veelzijdigheid, gelaagde arrangementen en prachtige melodieën. Dat was de perfecte basis voor ons koor, want we gaan geen enkele uitdaging uit de weg”, verduidelijkt Geert De Deygere, die het koor al van bij de start dirigeert. “We streven nl. naar kwaliteit en willen steeds net dat tikkeltje meer. Om die reden werken we met audities als we nieuwe zangers zoeken. Zo kunnen we makkelijk peilen naar de motivatie en muzikale bagage van het kandidaat-koorlid”, gaat de dirigent verder.
Kippenvelmomenten

Toen CHANTage vorig jaar, na een coronapauze van twee jaar, opnieuw kon concerteren met de sfeervolle concertreeks Reflections from the heart, was het voor zowel de koorleden, hun dirigent als ook het publiek, een schot in de roos. “We kregen van heel wat toeschouwers na het concert via mail of op Facebook lovende reacties over het feit dat de gebrachte muziek hen echte kippenvelmomenten opleverde en ze zich tot in het hart geraakt voelden”, aldus voorzitter Sabrina Vantstechelman. “Dat is het mooiste compliment dat je kunt krijgen en doet dus echt deugd!”
Jubileumeditie met Pop Classics

Dit jaar gooit het koor het nog maar eens over een helemaal andere boeg met een programma vol popklassiekers. Het zeskoppige CHANTagebestuur is het er unaniem over eens: “Topsongs van legendarische popiconen zullen de zaal vast en zeker doen swingen of zoetjes laten wegdromen.” Voor deze concerten laat het koor zich begeleiden door een selectie topmuzikanten: gitarist Mattie Archie, basgitarist Maarten Arnou, drummer Philip Carpentier, toetsenist Henk Lust en huispianist Martijn Devos.

De drie ‘Pop Classics’-concerten van vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 oktober 2023 waren in een mum van tijd uitverkocht. Dat het in CC Kruispunt te Diksmuide zal knallen, staat in elk geval vast!

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.