Home > Project ‘Zwaluw onder-dak’: Wevelgem als opvangplaats voor….zwaluwen

Project ‘Zwaluw onder-dak’: Wevelgem als opvangplaats voor….zwaluwen

Geschreven op 8 maart 2024 om 08:48 door Mario De Wilde

Huiszwaluwen zijn trekvogels, die in het voorjaar altijd terugkomen naar dezelfde plek. Vaak zelfs naar hetzelfde nestje, ergens knus onder een dakgoot. Maar tegenwoordig is het voor deze luchtacrobaten niet zo evident om een geschikt nest te vinden. Moderne dakoversteken lenen zich niet altijd even goed en door frequentere periodes van droogte is het vaak zoeken naar modder om een stevig nest mee te bouwen. Gelukkig zijn er kunstmatige alternatieven waarmee we hen een handje – of vleugeltje – kunnen helpen!

Project ‘Zwaluw onder-dak’

In Wevelgem vond een kolonie huiszwaluwen een veilig onderkomen in delen van de Kloosterstraat, Menenstraat en Gullegemstraat. Inwoners van deze straten kregen een brief in de bus en geïnteresseerden konden zich melden bij het Regionaal Landschap Leie en Schelde.
Op deze adressen werden de dakgoot en dakoversteek gecheckt en op de geschikt bevonden plaatsen zullen kunstnesten worden opgehangen.

Op de uitkijk

En dan is het uitkijken naar het moment wanneer ze terugkomen uit Afrika, terug naar het plaatsje waar ze geboren zijn. Wandel zeker eens door deze straten in deze periode en geniet van de bedrijvigheid en het gezang van deze onvermoeibare vogeltjes!
Zwaluwen zijn bovendien zeer nuttige dieren, één zwaluw kan per week tot 50 000 vliegen, muggen en andere insecten vangen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.