Project Digiscan in de regio Brugge vierde zijn eerste verjaardag
Het project Digiscan in Brugge vierde zijn eerste verjaardag. Tijdens een Digiscan wordt het digitaal verbruikspatroon van gezin in kaart gebracht. Daarna krijgen bewoners advies op maat, om te besparen of hun e-vaardigheden te versterken. De referentieregio van het Digiscanproject ‘digiscande’ in één jaar tijd bijna 250 gezinnen met de hulp Welzijnsvereniging WOK en Werkkracht 10 met OCMW Brugge als promotor.
In mei 2023 werd het traject Digiscan officieel opgestart in de steden en gemeenten van Werkkracht 10, na ruim een half jaar voorbereiding. Tijdens een huisbezoek brengen digiscanners in kaart welke digi-elementen er bij de gezinnen te vinden zijn. Apparatuur, facturatie, internet, telefonie en televisie: alles wordt opgelijst en ook de digitale kennis van de bewoners komt aan bod. Op die manier geeft een Digiscan inzicht in hoe digitaal vaardig huishoudens zijn, en waar het eventueel beter kan. Tussen mei 2023 en mei 2024 kregen al bijna 250 gezinnen in regio Brugge een Digiscan.
Noël Delaere, schepen Zuienkerke & voorzitter BCSD: “We zijn fier om als kleine gemeente om deel uit te maken van Werkkracht 10, dat het project Digiscan ondersteunt. Voor onze gemeente werden in het eerste jaar tien gezinnen geholpen via dit project. Het lijkt weinig, maar we op lokaal niveau maakt dit een verschil. Zuienkerke reikt haar inwoners de hand. De Digiscan draait niet louter om de cijfers, wel om de inspanningen die we leveren om gezinnen die nood hebben aan ondersteuning, vooruit te helpen.”
Rol OCMW Brugge is promotor van Digiscan, maar het project wordt uitgerold in de tien gemeenten van de referentieregio Brugge: Beernem, Blankenberge, Brugge, Damme, Jabbeke, Knokke-Heist, Oostkamp, Torhout, Zedelgem en Zuienkerke.
Pablo Annys, schepen van sociale zaken, voorzitter BCSD Brugge & voorzitter Werkkracht10: “We spreken hier over bijzonder succesvolle ‘blended hulpverlening’, over stads- en gemeentegrenzen heen. Medewerkers van ons OCMW en van de welzijnsvereniging WOK helpen de Digiscans in goede banen leiden. De digiscanners zijn van WOK op hun beurt tewerkgesteld binnen sociale economie. Dankzij de middelen van de federale overheid, kunnen we dit waardevolle project realiseren. Het is de intentie van OCMW Brugge en Werkkracht10 om in de toekomst verder te investeren in e-inclusie.”
Een Digiscan geeft dus een correct zicht op de kosten die een huishouden maakt voor digitale dienstverlening, en hoe vaardig ze daarin zijn. Aansluitend biedt het scanrapport ondersteuning en advies op maat.
Pablo Annys: “We leggen daarin uit welke providers en contracten er op de markt zijn, en hoe gezinnen met een ander abonnement voordeel kunnen doen. In het verlengde zoeken we naar geschikte digitale opleidingen die het best bij het profiel van de klant passen. Alles wordt netjes gecoördineerd door twee projectmedewerkers, die het overzicht behouden op het aantal uitgevoerde scans en de resultaten. Deze outreachende aanpak versterkt gezinnen in digitale expertise en dat is essentieel in snel veranderende tijden, waarin digitaal steeds meer ‘het nieuwe normaal’ wordt.”
Na een Digiscan komt er in heel wat gevallen een vrijblijvende doorverwijzing naar één van Digibanken in de buurt, naar een lokaal cursusaanbod of naar uitleendiensten voor hardware.
Noël Delaere: “De samenwerking met Werkkracht10 vormt het bindmiddel tussen besturen, waardoor de Digiscan regiobreed kan worden uitgerold. Op vandaag plukken tien steden en gemeenten de vruchten van deze intergemeentelijke samenwerking. We zijn vastberaden om met alle projectpartners, de POD Maatschappelijke integratie en de Europese subsidies, Digiscan verder te zetten en gezinnen maximaal de weg te wijzen richting e-inclusie.”