‘Proef’-examen deze middag in Brugge om de oesterzwamburger te testen
In het restaurant De Republiek in Brugge mochten tientallen studenten van Brugse scholen deze middag hun tanden zetten in de eerste oesterzwamburgers ‘boordevol eiwitten en vezels’ aldus een van de bedenkers Thibault Lejeune. Het gaat om, letterlijk en figuurlijk, proefproject want de oesterzwamburger zou maar pas voorjaar 2024 op de markt komen. Nu wordt er op zoek gegaan naar een eiwitrijke toevoeging die gezamenlijk met de ‘oesterzwamburger’ kan groeien en als alternatieve eiwitbron voor humane consumptie kan dienen: de tempeh van Belgische rode boon (Casibeans).
Het project is een samenwerking tussen Brugs Food Lab, Kopje Zwam, Hogeschool Vives, Casibeans, Inagro, Rikolto en Stad Brugge. In kader van de Vlaamse eiwitstrategie, dat onder meer de shift naar meer plantaardige eiwitten als doel heeft, krijgt het de steun van het Vlaams Departement Landbouw en Visserij.
Daarnaast worden 250 consumenten (studenten, regio Brugge) geactiveerd om kennis te maken met dit plantaardig alternatief. Hierbij wordt getracht om de voordelen van alternatieve eiwitten in de verf te zetten: oesterzwamburgers zijn een volwaardig en lekker alternatief voor klassieke eiwitbronnen die eenvoudig geïncorporeerd kunnen worden in ons reguliere voedingspatroon. Hierbij wordt de consument ook aangespoord om kennis te verwerven in de bereiding van plantaardige eiwitten, zoals de oesterzwamburger vol eiwitten.
Uit de eerste gemengde reacties die we deze middag van enkele studenten mochten ontvangen, blijkt dat er nog wel enige ‘groeimogelijkheden’ aan moeten gebeuren en ‘aanpassingen nodig zijn’ om het een kans te geven en het te laten, oh, woordkeuze, inburgeren….