Proef eens een Patatje: studenten van VIVES Roeselare brouwen aardappelbier
Louise Ruysschaert (Brugge), Florian Vandenbussche (Brugge), Jana Vanluchene (Wielsbeke), Hanne Van Gheluwe (Hooglede) en Manuela Landerwyn (Alveringem), vijf studenten agro- en biotechnologie van VIVES Roeselare, lanceren via hun studentenproject een aardappelbier onder de naam Patatje. Het bier werd gebrouwen bij Fort Lapin in Brugge.
Lokaal bier tegen aardappelverspilling
Voor velen een bekend beeld: de vele aardappelen die op het veld blijven liggen na de oogst. Het waren deze aardappelen die de 5 inspireerden om ze te verwerken in een nieuw bier. “In feite vervangen de aardappelen een deel van de mout. In mout zit zetmeel, wat nodig is voor de productie van bier. In aardappelen zit ook zetmeel, vandaar dat we ermee aan de slag konden in ons bier”, legt Florian uit. Jana vult aan: “Het is een heel lokaal product die hopelijk uitvoerig geproefd zal worden. Het bier is gebrouwen bij Fort Lapin in Brugge. Het bevat lokale ingrediënten en wordt ook lokaal verkocht. Hierdoor steunen we ook de korte keten”.
6% alcohol
Het resultaat is een verfrissend blond bier met een alcoholpercentage van 6%, waardoor het vlot te consumeren is. “De eerste vraag die velen ons stellen, is of je de aardappelen proeft in het bier. Dat is dus niet het geval, want eigenlijk zit enkel het zetmeel van de aardappelen in ons bier”, besluit Louise.
Proeven
Het aardappelbier Patatje is verkrijgbaar bij Fort Lapin in Brugge. Daarnaast kan het ook besteld worden bij de studenten via hun website. https://patatjebier.wixsite.com/patatje Geïnteresseerden kunnen Patatje ook proeven op Dag van de Wetenschap in VIVES Roeselare, op 26 november van 14u tot 17u. Meer info via https://patatjebier.wixsite.com/patatje of via Facebook (Patatje) en Instagram (@Patatje_bier).