Home > Primeur voor Europa en VS: gloednieuw model kunstmitralisklep geplaatst op campus Sint-Jan Brugge-Oostende

Primeur voor Europa en VS: gloednieuw model kunstmitralisklep geplaatst op campus Sint-Jan Brugge-Oostende

Geschreven op 10 maart 2022 om 08:39 door Mario De Wilde

Op campus Sint-Jan van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV implanteerde een team van hartspecialisten als eerste in Europa en de VS een gloednieuw model mitraliskunstklep bij een 80-jarige man via kathetertechnieken. De nieuwe, geperfectioneerde kunstklep zal heel wat hoogrisicopatiënten die niet in aanmerking komen voor openhartchirurgie alsnog een kans kunnen geven.
Behandeling van lekkende mitralisklep

Op donderdag 17 februari 2022 is de gloednieuwe HighLife CLARITY-kunstmitralisklep voor het eerst in Europa en de VS geïmplanteerd bij een patiënt op campus Sint-Jan. Al meer dan tien jaar maakt de MitraClip-ingreep het mogelijk om een lekkende mitralishartklep via kathetertechnieken te herstellen en zo openhartchirurgie voor hoogrisicopatiënten te vermijden. In 2009 voerde interventiecardioloog dr. Jan Van der Heyden* als een van de eersten in Europa deze ingreep uit.

Een jaar geleden voegde het HighLifeTM-implantaat daar de mogelijkheid aan toe om de mitralisklep volledig te vervangen en elke lekkage te dichten. Deze techniek is intussen wereldwijd reeds 37 keer toegepast. Op basis van de ervaringen op campus Sint-Jan en die van andere ziekenhuizen die deze katheteringreep uitvoeren, is het klepmodel aangepast tot het HighLife CLARITY-implantaat. Dat is nu voor het eerst in het noordelijke halfrond toegepast in Brugge en kan mogelijk voor meer patiënten een oplossing bieden.

Uitkomst voor hoogrisicopatiënten

Kathetertechnieken hebben als grote voordeel dat ze een ingreep toelaten zonder het hart stil te leggen of de borstkas open te maken. Het HighLife CLARITY-implantaat biedt een uitkomst voor patiënten die niet in aanmerking komen voor openhartchirurgie omdat de pompfunctie van het hart al té sterk verzwakt is en voor wie de MitraClip niet de ideale oplossing vormt. Zoals de patiënt op campus Sint-Jan: een 80-jarige man die in 2013 reeds een bypassoperatie onderging en ook aan hartritmestoornissen leed en voor wie het risico om opnieuw openhartchirurgie te ondergaan te hoog werd ingeschat.

Succesvolle ingreep

Dankzij deelname aan een vooraf goedgekeurde studie voor deze nieuwe hartklep konden interventiecardiologen dr. Jan Van der Heyden en dr. Ian Buysschaert de ingreep uitvoeren. Hartchirurg dr. Wim Vergauwen stond hen daarin bij. Echocardioloog dr. Philippe Debonnaire stond in voor de begeleidende beeldvorming en cardio-anesthesist dr. Ann-Marie Matthys voor de verdoving. Er ging een uitvoerige voorbereiding aan vooraf in samenwerking met de ingenieurs van het bedrijf dat het systeem ontwikkelde. Vooraf oefenden de hartspecialisten op basis van een siliconen 3D-print van het hart van de patiënt om te zien of het systeem zou passen. De HighLife CLARITY-ingreep verliep succesvol. Bovendien is er na zo’n katheteringreep geen lange revalidatie nodig en de patiënt mocht na een paar dagen al terug naar huis.

Gecombineerde technieken

De gebruikte kathetertechnieken voor mitralisklepvervanging vormen eigenlijk een combinatie van de gekende TAVI-technieken ter vervanging van de aortaklep en de MitraClip-technieken. Om de anatomisch moeilijker bereikbare mitralisklep te vervangen, brengt de hartspecialist de katheter via de lies zowel naar de ‘voordeur’ (de grote lichaamsslagader) als naar de ‘achterdeur’ (de ader) van de mitralisklep. Verder bootst de ingreep een openhartoperatie na in die zin dat er eerst een ring geplaatst wordt, een zogenaamd ‘docking’-systeem, waarin de nieuwe klep kan ‘aangelegd’ worden.

Hoge verwachtingen

Toepassing van deze kathetertechniek zit nog in de onderzoeksfase en gebeurt in het kader van goedgekeurde studies. Patiënten ondergaan grondige screeningprocedures. Implantatie van de HighLife-klep gebeurde reeds wereldwijd, in België op campus Sint-Jan en ook in het UZ Leuven en daarnaast in enkele centra in Australië, Polen, Duitsland, Frankrijk, Engeland en de VS. De implantatie van de HighLife CLARITY-klep is evenwel een primeur voor Europa en de VS.

*Toen nog verbonden aan het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, Nederland, nu staflid van de dienst Cardiologie op campus Sint-Jan van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV.

“Ik heb altijd gehoopt en gedroomd dat een dergelijk ‘docking’-systeem met zo’n ring waarin de mitralisklep geïmplanteerd kan worden op de markt zou komen. Nu is het zover. We hebben dan ook hoge verwachtingen van de kathetertechniek en de nieuwe HighLife CLARITY-kunstklep. We hopen hiermee heel wat hoogrisicopatiënten met een lekkende mitralisklep die niet in aanmerking komen voor een openhartoperatie alsnog een kans te kunnen geven”, zegt dr. Jan Van der Heyden, interventiecardioloog op campus Sint-Jan van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV

De HighLife CLARITY-ingreep bootst een openhartoperatie na in die zin dat er eerst een ring geplaatst wordt, een zogenaamd ‘docking’-systeem, waarin de nieuwe klep kan ‘aangelegd’ worden. Op basis van de ervaringen met het HighLifeTM-implantaat is het klepmodel aangepast tot het HighLife CLARITY-implantaat. Dat is nu voor het eerst in het noordelijk halfrond toegepast op campus Sint-Jan en kan mogelijk voor meer patiënten een oplossing bieden.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.