Home > Primeur: De Panne opent morgen zaterdag eerste Changing Places in Vlaanderen

Primeur: De Panne opent morgen zaterdag eerste Changing Places in Vlaanderen

Geschreven op 10 juni 2022 om 10:07 door Mario De Wilde

Een primeur voor de kust én Vlaanderen: gisteren donderdag 9 juni werd de eerste Changing Places geopend in De Panne. Hiermee zet de kustgemeente in op een nóg toegankelijkere strand- en zeebeleving, een Grenzeloos De Panne dus. Het lokaal bestuur De Panne zet volop in op een Grenzeloos De Panne door de opening van de Changing Places en de verderzetting van het project Zon, Zee … Zorgeloos. Hierdoor kan het bestuur mensen met een beperking meer ondersteunen in een toegankelijke strand- en zee beleving.

Changing Places
Vanaf zaterdag 11 juni kan je in De Panne gebruik maken van de Changing Places (Pierre Bortierplein 10). Deze locatie biedt een gratis oplossing aan om in alle comfort naar het toilet te gaan, je te verversen of je om te kleden. Er is meer ruimte, meer uitrusting en plaats voor iedereen die assistentie nodig heeft want voor mensen met bepaalde beperkingen voldoen de toiletten voor personen met een handicap niet. Het gaat om een mooi locatie, dicht bij zee, die onmiddellijk vakantie uitstraalt.

De faciliteiten die deze locatie ter beschikking heeft, zijn:
• Toegankelijk toilet
• 2 verzorgingsruimtes met hooglaagbed
• Plafond tillift
• Douches
• Wachtruimte

Beide ruimtes werden aangepast aan de noden voor mensen met een beperking, waarbij de ene unit vooral gericht is op mensen met een lichtere beperking en de andere unit maximaal kan benut worden door mensen met een zwaardere beperking. Daarnaast kan je Changing Places herkennen aan de gemakkelijke, toegankelijke ligging (aangeduid met het logo), de faciliteiten, de aangename omgeving met goede verlichting, desinfectiesysteem en antislipvloer en alle ruimte voor iemand met een handicap en tot twee eigen assistenten of zorgverleners. De Changing Places zijn dus een rustpunt in een rustgevend kader dat vakantie uitstraalt, en dat het hele jaar door.

Michèle Vandermeeren, schepen van Welzijn: “Geef toe, een dagje strand of een wandeling maken, zijn uitstappen die voor mensen met een beperking niet altijd evident zijn. Daarom wil onze kustgemeente zich inzetten om faciliteiten te bieden aan onze inwoners én bezoekers met een beperking. Wij zorgen voor een locatie, volledig geaccommodeerd met toiletten, verzorgingstafels, tillift en privacyschermen. De Panne engageert zich om te bouwen aan een samenleving die toegankelijk en leefbaar is voor iedereen, ook voor mensen met een beperking.”

Geen eindpunt
De creatie van de Changing Places zijn geen eindpunt voor het lokaal bestuur, maar vormt net de start van een veel groter project: Grenzeloos De Panne. Met Grenzeloos De Panne wil de kustgemeente veel verder gaan: iedereen mag meegenieten van zee, strand en al het ander moois dat de gemeente te bieden heeft. Zo werd er ook een aangepaste brochure uitgegeven, gericht op bezoekers met een beperking en die informeert over toegankelijke horecagelegenheden, sanitair, activiteiten … In de toekomst wordt ook werk gemaakt van aangepaste wandel- en fietsroutes en meer aangepaste evenementen. Vorig jaar werd al gestart met het project Zon, Zee … Zorgeloos, want iedereen verdient vakantie!

Zon, Zee … Zorgeloos
In de zomer van 2021 stapte het lokaal bestuur al in op het project Zon, Zee… Zorgeloos. Mensen met een beperking konden toen al genieten van een dagje aan zee dankzij opgeleide assistenten die ondersteuning bieden bij een strandbezoek.

Het project Zon, Zee … Zorgeloos is ontstaan in 2006 door een samenwerking tussen Inter en de provincie West-Vlaanderen. Beide sloegen de handen in elkaar om de kustbeleving voor iedereen toegankelijk te maken. Er werd een aanbod gedaan aan alle lokale besturen om mee te doen.

De deelnemende gemeenten bekrachtigen het ZZZ-charter. Zo engageerden ze zich om te voorzien in een toegankelijk toilet, een omkleedruimte met douche, een voorbehouden parkeerplek, een toegankelijke strandtoegang met verhard pad en strand- en zeerolstoelen die gratis te ontlenen zijn. In de zomermaanden kunnen bezoekers ook rekenen op assistentie van gemotiveerde jobstudenten. Zij krijgen een opleiding om mensen die ondersteuning nodig hebben, te begeleiden.

Op dit moment zijn zes kustgemeenten ingestapt: De Panne, Nieuwpoort, De Haan, Oostende, Zeebrugge en Bredene. Zon, Zee … Zorgeloos is ook actief op 8 locaties.

Wendy Metten, algemeen directeur Inter: ‘Iedereen overal laten meedoen, daar doen we het voor! De Panne doet nu ook mee en is meteen een ambitieus lid van Zon, Zee … Zorgeloos. Hoe fijn is het dat mensen met een beperking na een leuke tijd in het zand en in het water zich ook kunnen omkleden en verfrissen in een comfortabele Changing Place. Een meerwaarde voor onze kust die zorgt voor een volwaardige strandbeleving!’

Reserveren
Assistentie reserveren voor Zon, Zee, Zorgeloos doe je tijdens de openingsuren:

• Van 11 juni tot en met 18 september
• Van 10.30u-18.30u
• Via + 32 (0) 492 11 41 74

De Changing Places kan je ook via deze weg reserveren of je stapt gewoon binnen tijdens de uren. Vanaf het najaar zal je de 2 units ook kunnen reserveren via een online tool. Hou dus de website van De Panne in de gaten.

 

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.