Home > Priesters van decanaat Brugge distanciëren zich van protesterende collega’s

Priesters van decanaat Brugge distanciëren zich van protesterende collega’s

Geschreven op 25 mei 2020 om 09:10 door Mario De Wilde

20/5/2020: een groep jonge katholieken stapt naar de Raad van State om het verbod op godsdienstige bijeenkomsten te laten schorsen, gesterkt door Duitse en Franse arresten. Blijkbaar is wachten en luisteren naar burgerlijke overheid niet aan iedere christen gegeven. Vanuit conservatieve hoek wordt geduwd en gepusht om eucharistievieringen te doen en bij te wonen. Naar het voorbeeld van geestesgenoten in de Verenigde Staten en andere landen, waar ze zelf naar verwijzen, hebben sommigen katholieken het er moeilijk mee dat ze geen eucharistie hebben.

Onze parochies hebben gezocht om de verbondenheid levendig te houden en het evangelie op alle mogelijke manieren bij de mensen te blijven brengen. We hebben, uit burgerzin en bewust van de ernst van de situatie, mensen opgeroepen om in hun kot te blijven en gezond te blijven. Wij hebben mensen begraven die slachtoffer geworden zijn van het coronavirus. De verhalen en getuigenissen van familie waren hartverscheurend en laten ons nooit meer los. Nu kost wat kost mensen willen samen zetten (waarvan het gros behoort tot een risicogroep) is echt geen rechtszaak waard. Het zal maar gebeuren dat een overijverige pastoor een besmetting veroorzaakt bij zijn kerkgangers door een onhandigheid bij de communie. De rechtszaken zullen volgen en dan zullen degene die de weg naar de Raad van State gevonden hebben wellicht onvindbaar zijn.

Als we afstand moeten houden, kunnen in het merendeel van de kerken amper 40 tot 50 gelovigen deelnemen. Met hoeveel de ‘jonge katholieken‘ samenkomen is onduidelijk maar in onze kerken moeten we een veelvoud teleurstellen omdat er niet voldoende afstand kan gehouden worden. Ja, er zijn parochies waar honderden mensen samenkomen in normale tijden voor weekendvieringen. En na elke kerkdienst moeten de stoelen en klinken ontsmet worden. Er zijn zoveel mogelijkheden om kerk te vormen, zoveel mogelijkheden om mensen nabij te zijn. Wanneer het enkel om de ‘eucharistieviering’ gaat, dan getuigt het wellicht ofwel aan een gebrek aan gemeenschap of is voor hen ‘het hebben van een eucharistieviering voor zichzelf’ belangrijker dan de gezondheid van zoveel gelovigen. Laat ons maar vertrouwen op de experten en de veiligheidsraad. Die weten wel raad. Niet in onze naam dus, die rechtszaak…
Jean Bastiaens
Carmino Bohez
José Brusselle
Frans Byl
Bob Casteleyn
Rik Cloet
Paul Coucke
Ludgard Decroos
Mieke De Jonghe
Koen Dekorte
Kris Depoortere
Giedoo De Reu
Eric De Rous
Georges De Smet
Carlos Desoete
Wilfried Desrumaux
Daniël Devisch
Jozef Devisscher
Rob De Waepenaere
Erik-Godfried Feys
Lien Lecompte
Robert Maertens
Fernand Marechal
Luc Neels
Hilde Pauwaert
Hugo Pieters
Jef Ravelingien
Hans Schilders
Pradip Smagge
Lieven Soetaert
Kris en Kristien T’Seyen-Verschueren
Filip Vanbesien
Lode Vandeputte
Greta Van Moortel
Rik Verbeke
Bart Verhelle
Marieke Verplancke
Maarten Verroens

priesters, coördinatoren, diakens en parochieassistenten van het decanaat Brugge

2 reacties

Hubert Sergeant
Geschreven op 2021-03-25 13:00:21
Evenzeer verbolgen rond de uitspraak Hubert Sergeant
Jan Parmentier
Geschreven op 2020-05-25 13:19:36
Mijn volledige instemming met het gezichtspunt dat de medewerkers van het decanaat Brugge uitdrukken.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.