Home > Preetjesmolen in Kortrijk, enige goed bewaarde en werkende vlaszwingelmolen in Europa, ontwaakt 

Preetjesmolen in Kortrijk, enige goed bewaarde en werkende vlaszwingelmolen in Europa, ontwaakt 

Geschreven op 19 juni 2020 om 10:36 door Mario De Wilde

De deuren van de vlaszwingelmolen in Kortrijk gaan opnieuw open. Je bent voor het eerst welkom komende zondag 21 juni tussen 14 en 17 uur om een gratis demonstratie mee te pikken door één van de molenaars. Dit herhalen we elke derde zondagnamiddag van de maand, tot en met september (21 juni, 19 juli, 16 augustus en 20 september). Combineer een molenbezoek met een bezoek aan het museum Texture en ontdek alle geheimen van de vlasbewerking.

Veilig bezoek
Traditioneel start het molenseizoen van Preetjes molen in april, maar corona gooide dit jaar roet in het eten. Er waren geen molendemonstraties op de derde zondag van de maand in april of mei, maar komende zondag 21 juni zijn de molenaars opnieuw van de partij. Sinds 2016 staat museum Texture in voor de exploitatie van de molen. En net zoals in het museum passen we in Preetjes molen heel wat veiligheidsmaatregelen toe:
– De molenaar ontvangt in de molen maximum 2 personen of 1 bubbel van maximum 4 personen. Bij de molen staan enkele tenten voor wie even moet aanschuiven.
​- Er is handgel voorzien. Het dragen van een mondmasker wordt aangeraden.
– De oprit naar Preetjes Molen wordt in 2 zones opgedeeld: een heen- en terug wandelpad.
– Ook in de molen wordt een ‘parcours’ gesuggereerd. De molen heeft drie deuren. Eén wordt de ingang, een andere de uitgang. Ook een extra raam wordt opengezet, om de ventilatie in de molen te maximaliseren.
– De bovenverdieping van de molen blijft voorlopig gesloten.

Axel Ronse, schepen van Cultuur: “Elke maand nodigen we iedereen uit om de rijke vlasgeschiedenis van onze streek te ontdekken door een bezoek te brengen aan Preetjes Molen in Heule. Tijdens een gratis bezoek leer je er de werking van een echte vlaszwingelmolen kennen.”

Vlasvelden in bloei 
Wist je dat je Preetjes Molen ook passeert tijdens de gezinsfietstocht ‘Vlassafari voor gezinnen’? Een aanrader nu het vlas in bloei staat. Wacht dus zeker niet te lang om de blauwbloeiende velden in onze regio te ontdekken. Museum Texture biedt de fietsroute gratis aan op www.vlasveldeninvlaanderen.be. Met de ErfgoedApp krijg je bovendien extra uitleg bij de vlasrelicten die je passeert tijdens de gezinsfietstocht: Preetjes molen, B&B de Vlaschaerd en vlassite Sabbe.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.