Home > Populair café Ma Rika Rokk op Brugs Zand is dood. Leve Villa Gerard

Populair café Ma Rika Rokk op Brugs Zand is dood. Leve Villa Gerard

Geschreven op 4 mei 2021 door Mario De Wilde

Vanaf zaterdag aanstaande 8 mei wordt op het Zand van Brugge de Villa Gerard geboren. De Ma Rica Rokk, één van de boegbeelden in het Brugse uitgangsleven, is nu terug in handen van de oprichter uit 1985, met name Francis Vandendorpe die samen met Frederik Philbert, besloot om de naam van de zaak te veranderen. De Villa Gerard wordt een totaal nieuw concept waarbij het de bedoeling is dat de gasten zich vooral thuis gaan voelen. De stempel jeugdcafé en danscafé gaat er volledig af, Villa Gerard is er voor alle leeftijden. De Villa Gerard verrijst uit de voetsporen van de Ma Rica Rokk, er wordt teruggekoppeld naar de jaren 70 , 80 en 90 en de Brugse geschiedenis. Vanaf de voordeur besef je onmiddellijk dat je binnenwandelt in een ‘livingroom’, een gezellige ontmoetingsplaats voor alle leeftijden in een historisch kader.

Zodra de coronaregels het toelaten word er ook met een open keuken gestart waar tapas en streetfood de rode draad zullen zijn. Voor een DJ is er geen plaats meer in Villa Gerard, er wordt enkel muziek van voor de 90’s gespeeld (dus komt de muziek van de jaren 80 hoofdzakelijk aan bod). Het overdekt terras is aangepast aan de regels die in het vooruitzicht komen, open air, ventilatie, enz.

Het sociaal contact, het DNA van een herberg van vroeger staat centraal in het concept van Villa Gerard.  Mensen uit alle lagen van de bevolking kunnen elkaar treffen in een ongedwongen en gezellige sfeer om zich te ontspannen, om iets te bespreken of om het nieuws te vernemen uit de stad. Een slag zin als “Discover Your Livingroom away from home“ is met het concept Villa Gerard zeker van toepassing. In de binnenruimte wordt er momenteel geëxperimenteerd met visrusbusters, toestellen die de ruimte virusvrij maken.

Door de coronamaatregelen en de lange sluiting van de cafés en restaurants hebben verschillende uitbaters zich de vraag gesteld hoe het verder zal evolueren met deze sector. In de café- en restaurantsector rijst de vraag: hoe zal de uitbating van de zaak er in postcorona tijd gaan uitzien? De sectoren die zich hierbij het zwaarst getroffen voelen zijn de zaken die vooral in de nacht actief waren zoals discotheken, danscafés uiteraard. De tijd waarbij met dikke drommen aan de bar werd gefeest of op nokvolle dansvloeren werd gedanst en gedronken, waarbij avond en nacht de uitlaatklep waren voor vele gasten, lijkt plots heel ver weg. Er werd een sluitingsuur ingevoerd voor cafés en restaurants, het werd zelfs een avondklok. Mondmaskers werden verplicht voor het barpersoneel, de kelners en het keukenpersoneel.

Het DNA van een café, bistro, feestzaal, danscafé, discotheek en restaurant heeft een zware deuk gekregen, m.a. w het sociale contact en de sociale functie is door corona verdwenen wat precies het doel was van deze prachtige uitbatingen. De klant heeft de tijd gehad om andere mogelijkheden te zoeken om uit te breken, een soms zeer moeilijke opdracht …. De versoepelingen met de vele regeltjes zullen nog jaren blijven nazinderen.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.