Home > Poperinge viert ruimtejaar met Dirk Frimout (80) in the picture

Poperinge viert ruimtejaar met Dirk Frimout (80) in the picture

Geschreven op 11 juni 2021 om 16:40 door Mario De Wilde

Poperinge en de ruimte zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De bekendste link is Dirk Frimout; deze Poperingenaar was de eerste Belg in de ruimte. Frimout vierde begin dit jaar zijn 80ste verjaardag en in 2022 is het 30 jaar geleden dat hij zijn ruimtevlucht maakte. Poperinge grijpt deze twee gebeurtenissen aan om het komende jaar om te dopen tot ruimtejaar.

Heel wat activiteiten staan op het programma. Poperingenaars stapten het ruimtejaar in mei in met de stappenclash naar Mars. Op 10 juni kon je ’s middags vanop het Burgemeester de Sagherplein een gedeeltelijke zonsverduistering volgen. Astrolab Iris zorgde voor uitleg, achteraf werd de vernieuwde zonnewijzer op het plein officieel ingehuldigd. Leerlingen van VBS De Zonnewijzer volgden alles vanop de eerste rij.
Ruimtewandeling
Wie nieuwsgierig is naar hoe een zonnewijzer werkt, of naar andere ruimteweetjes, kan vanaf 25 juni aan de Ruimtewandeling deelnemen. De wandeling van ongeveer 8 kilometer komt voorbij infopanelen met grote en kleine weetjes over Frimout, zijn vlucht naar de ruimte, de zonnewijzer enzovoort. Voor kinderen zijn er onderweg 7 leuke ruimte-doe-opdrachten.
Zomer
Ook de zomer staat in het teken van ruimte. Op 13 juli kan je in het stadspark de film Hidden Figures bekijken. Liever een animatiefilm? WALL-E staat op 21 juli op het programma, op de binnenplaats van De Kinderbrouwerij in Reningelst. Voorzie je eigen stoel, drank en popcorn, of maak gebruik van het aanbod ter plaatse en geniet van een zomerse filmavond in openlucht. Inkom is gratis voor iedereen.
Kinderen die helemaal weg zijn van de ruimte, van sterren en planeten, kleuters die willen kennismaken met André het astronautje, of tieners die een drone willen leren besturen kunnen in de zomervakantie terecht bij Popsjot. Verschillende weekkampjes staat in het teken van de ruimte. Ook op de speelpleinen zal de ruimte dichterbij zijn dan ooit in tal van activiteiten.
Ruimtekunst
Op 25 en 26 september steken graffitikunstenaars in spe het Vroonhof in een ruimtejasje. Ben je tussen 12 en 18 jaar? Schrijf je dan zeker in voor een van de workshops. Zo wordt het Vroonhof the place to be in het najaar voor ruimtefanaten.
Op 19 november vormt de ruimte de rode draad doorheen alle kunstvormen op de nocturne van de Kunstacademie, die ook op de Vroonhofsite plaatsvindt.
Sterrenkijkdag
Wie zich helemaal in de ruimte wil wanen en de sterren en planeten van dichtbij wil bekijken, kan 16 oktober al aanstippen. Op deze sterrenkijkdag zijn de planeten extra zichtbaar en kan je de sterren en planeten door een telescoop en via projecties bekijken vanop het dakterras van de technische dienst.

Benieuwd naar wat er nog meer op de agenda staat in dit bijzondere ruimtejaar? Je vindt alle info op www.poperinge.be/ruimtejaar.
Foto copyright stad Poperinge

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.