Home > Poperinge tevreden met de opkomst tijdens Watou 2021: kaap van 15.000 bezoekers overschreden

Poperinge tevreden met de opkomst tijdens Watou 2021: kaap van 15.000 bezoekers overschreden

Geschreven op 16 augustus 2021 om 13:56 door Mario De Wilde

Deze zomer vindt de 40ste editie van het Kunstenfestival Watou plaats, georganiseerd door Stad Poperinge met het curatorentrio Benedicte Goesaert, Chantal Pattyn en Peter Verhelst. Watou 2021 is gestart op 3 juli en loopt nog tot en met 5 september. Het kunstenfestival mocht na de eerste week van augustus al 15.000 bezoekers verwelkomen. Stad Poperinge is tevreden met de opkomst en verwacht de kaap van 20.000 bezoekers te overschrijden.

Chantal Pattyn, medecurator Watou 2021: “Als curatoren van het Kunstenfestival Watou, voor het eerst georganiseerd door Stad Poperinge, zijn we zeer erkentelijk voor de grote belangstelling van zowel pers als bezoekers.”

Loes Vandromme, schepen van cultuur, Stad Poperinge:“Toen duidelijk werd in 2020 dat het Kunstenfestival Watou een nieuwe organisator zocht, namen we met de stad de handdoek op, zodat wat jarenlang opgebouwd werd niet zomaar verloren zou gaan. We stelden ons doel op 20.000 bezoekers. Voor elke inwoner een bezoeker. Het ziet ernaar uit dat we dat doel halen en dat we dankzij het nieuwe parcours, met drie grotere locaties op afstand, onze bezoekers ook op een goede manier kunnen spreiden.”

Patchwork – kunstenaars kamperen in Watou 

16 augustus 2021 – Patchwork is het experimentele traject dat parallel loopt met het Kunstenfestival Watou. Onder het curatorschap van Koen Vanmechelen onderzoeken kunstenaars hoe de editie van 2022 eruit zou kunnen zien. Tijdens de week van 17 augustus slaan vijftien kunstenaars uit binnen- en buitenland letterlijk en figuurlijk hun tenten op in Watou.

“Patchwork is een open uitnodiging, een onderzoeksproject, een laboratorium. Het zijn nieuwe tijden. Welke rol kan Watou in de toekomst spelen? En wat betekent dit concreet ? In woord, klank en beeld. Kunnen we het concept van Watou veranderen? Nu is het moment om hierover na te denken en hierrond te werken. Het resultaat is Watou 2022, een editie gedragen door kunstenaars en bewoners, een zomer lang één gemeenschap.” (Koen Vanmechelen)

De open call om deel te nemen aan Patchwork was een succes. Maar liefst 136 dossiers werden ingediend. Een internationale jury selecteerde 30 kunstenaars. Het deelnemersveld is heel divers, van fotograaf over performer tot urban designer en slam poëet. Zowel individuele kunstenaars als collectieven komen naar Watou. Ze hebben één ding gemeen: hun motivatie om ter plaatse iets te creëren.

Op het voetbalplein naast OC De Bollaard (Winnezelestraat) verrijst vanaf dinsdag een klein tentenkamp. De kunstenaars komen toe op 17 augustus en blijven minimum drie nachten. Bij de inwoners van het dorp is een warme oproep gelanceerd om langs te gaan bij de kunstenaars, om een babbeltje te slaan. De kunstenaars trekken ook zelf het dorp en het landschap in om inspiratie op te doen en bewoners te ontmoeten. In het najaar kunnen ze een project indienen voor de editie van 2022. Ook hier zal de internationale jury een selectie maken.

Op dinsdag 17 augustus is er een debat met Koen Vanmechelen. Iedereen die met de Patchworkers in gesprek wil gaan, is welkom. Nemen deel aan het debat: Koen Vanmechelen, Dirk Wynants, Marleen Baelde, Hans Van Dyck en Loes Vandromme. Locatie: Parochiezaal, 20.30 uur.

Op het Marktplein van Watou staat de Patchwork-box. Zowel bezoekers, inwoners als kunstenaars kunnen er hun idee of suggestie achterlaten voor Watou 2022.

Dit is het lijstje van deelnemers voor de week van 17 augustus:
Dirk Schellekens (België) Danielle Van Vree (Nederland)Maya Berkhof (Nederland) Tom Bogaert (België)Barbara Callewaert (België)Tomas Bachot (België)Hendrik Vermeulen (België)Mikes Poppe (België)Kathy Vercauteren (België)Louise Verstraete (België)Angelika Fuchs (Duitsland)Bart Eysinck Smeets (Nederland)Ilke Cop (België)Benny Conings (België)

Foto’s Stad Poperingen en Dirk Pauwels

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.