Home > Poperinge stuurt meerjarenplan bij na financiële tegenvallers

Poperinge stuurt meerjarenplan bij na financiële tegenvallers

Geschreven op 6 juli 2022 om 14:40 door Mario De Wilde

De Poperingse gemeenteraad keurt traditiegetrouw de jaarrekening en een eerste aanpassing van het meerjarenplan goed op de laatste bijeenkomst voor de zomer. “We zijn één van de weinige lokale besturen die twee aanpassingen doorvoeren gedurende het boekjaar. De eerste aanpassing voor de zomermaanden is er normaal gezien één waarbij het geraamde eindresultaat wordt vervangen door het effectieve rekeningresultaat en waarbij de eigenlijke kredietaanpassingen eerder beperkt zijn. Maar dit jaar worden we geconfronteerd met hoogoplopende inflatiecijfers, hoge energiefacturen en flink gestegen bouwkosten. De wijzingen met deze aanpassing zijn dan ook een stuk ingrijpender dan andere jaren. Gelukkig kunnen we bij deze oefening vertrekken van een rekeningresultaat voor het boekjaar 2021 dat een stuk positiever is dan toen ingeschat.”, zegt schepen van financiën Ben Desmyter.
Nieuwe en bijgestuurde investeringen
Voor investeringen was er bij de tweede aanpassing eind 2021 voorzien om het boekjaar af te sluiten met een negatief saldo van 6,1 miljoen euro. Uiteindelijk is dit -5 miljoen euro geworden. Dit komt doordat sommige projecten niet of niet volledig in 2021 gerealiseerd werden. De kredieten werden naar 2022 overgedragen. Voorbeelden zijn de werken in de Bellewijk, in Haringe centrum en in Reningelst. Ook het exploitatiesaldo, of de dagdagelijkse werking is een stuk positiever dan ingeschat. Enkele uitgaven werden overraamd en inkomsten onderschat. Als gevolg van de coronacrisis waren kosten voor publiciteit, toelagen en optredens lager dan voorzien.

Ben Desmyter: “Voor de drie entiteiten AGB, OCMW en Stad samen sluiten we 2021 af met een verschil van ruim 1 miljoen euro tussen de ramingen en de effectief geboekte cijfers. Met dat bedrag sturen we het meerjarenplan bij”.
Een greep uit de bijgestuurde of nieuwe investeringsdossiers:
– ledverlichting op alle terreinen van de sportzone, inclusief het baseballterrein;
– bijkomende investeringen in duurzame energie in 2023;
– de aankoop van de woning en percelen aan het Abeleplein om het ‘droomplein’ te realiseren;
– de aanleg van de fietsverbinding Krombeke-Vleteren;
– de aanleg van een fiets- en wandelverbinding tussen het station en de Professor Dewulfstraat;
– extra krediet omwille van de gestegen bouwprijzen voor de inrichting van De Kring, de dorpskernvernieuwing in Reningelst, de dringende restauratie van de westtoren van de St. Bertinuskerk, de werken aan het sanitair complex van de Gasthuiskapel, de inrichting van de omgeving van de Kinderbrouwerij in Reningelst en van het buurtsalon in Krombeke.
Financieel gezond
Poperinge haalt ook na deze aanpassingen de opgelegde evenwichtsnormen ruim. De cijfers bewijzen de blijvend financiële gezonde situatie van de stad, ook na twee moeilijke coronajaren en de huidige economische crisis.
Schepen Ben Desmyter: “We dachten dat we het ergste achter de rug hadden met de coronacrisis. Maar nu worden lokale besturen geconfronteerd met maar liefst zes aanpassingen van de lonen over een periode van 17 maanden, prijzen voor openbare werken die het afgelopen jaar met ruim 25% zijn gestegen en hoog oplopende energiefacturen. Voor stad, OCMW en AGB Poperinge betekenen de actuele prijzen van elektriciteit en aardgas een stijging van de energiekosten met bijna 1,4 miljoen euro voor 2022. De toename van de loonkosten weegt nog veel zwaarder door: over een volledig jaar betekent een toename van al onze loonkosten met 12% bijna 2,9 miljoen euro extra aan jaarlijkse kosten. Een deel van onze inkomsten groeit mee met de inflatie, zoals de onroerende voorheffing en de aanvullende personenbelasting. Deze groei verloopt alleen een stuk trager dan de fel stijgende kosten. Bovendien zijn niet al onze inkomsten gekoppeld aan de evolutie van de prijzen. De jaarlijkse groei van het Gemeentefonds bijvoorbeeld bedraagt 3,5%, dat ligt een stuk lager dan de huidige inflatie. We moesten dus ook ingrijpen in onze uitgaven. Binnen de personeelsuitgaven, jaarlijks goed voor ruim 24 miljoen euro voor de 3 entiteiten samen, werd gezocht naar efficiëntiewinsten of alternatieve pistes. Personeelsleden worden bijvoorbeeld niet of niet volledig vervangen, en geplande of openstaande vacatures worden niet allemaal ingevuld. Samen met de stijgende inkomsten zorgen deze ingrepen ervoor dat we het wettelijk opgelegde financieel evenwicht opnieuw behalen. Wellicht houdt de onzekerheid rond energiebevoorrading en de hoge inflatie nog wel enige tijd aan, we blijven de financiële situatie dus van heel dichtbij opvolgen.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.