Home > Pompen of verzuipen: ruim 100 West-Vlaamse reisprofessionals zoeken dringend donors

Pompen of verzuipen: ruim 100 West-Vlaamse reisprofessionals zoeken dringend donors

Geschreven op 20 augustus 2020 om 15:28 door Mario De Wilde

De Belgische reissector krijgt al maanden zware klappen te verduren en het ziet er naar uit dat er niet meteen verandering aan zit te komen. Reisagenten en touroperaters willen ook meer duidelijkheid van de politici en experten. Er wordt nog amper geboekt en daarom hielden ruim honderd West-Vlaamse reisprofessionals deze namiddag in Brugge een symbolische actie. Ze lanceren een campagne: “Save or sink”, red ons of we gaan kopje onder. Het ‘geschenk’ voor de ministers is symbolisch. Zwarte dozen geven na een vliegtuigcrash meer informatie over wat er precies gebeurd is. Want voor hen voelt het aan alsof ze op een ramp afstevenen. Steven Vervaeke is met Yindi Travel in Marke reisorganisator en gespecialiseerd in verre reizen buiten Europa. Hij gaf deze campagne mee gestalte en wenst een constructieve dialoog met de politici en de virologen, zodat we toch een soort van perspectief kunnen krijgen. En ook een reddingsplan op lange termijn nodig want die is voor velen van levensbelang. Morgen wordt er in Brussel een ‘zwarte doos’ overhandigd in de Brusselse Wetstraat aan ministers Crevits en Muylle. Wie straks zinnens is om op reis te gaan: vergeet je vertrouwde reiskantoor niet. Ze zijn het dubbel en dik waard en ze zullen je met de glimlach (en tonnen ervaring) heel graag helpen.

De West-Vlaamse deelnemers zijn:

-Boone Travel Torhoutsesteenweg 16 8200 Brugge
-Exclusief Reizen Kortrijkstraat 125 8700 Tielt
-Azuriet Reizen Kastanjelaan 3 8400 Oostende
-Travel Experts Honorez Baron Ruzettelaan 7/1 8310 Assebroek
-Travel Experts Proones 29 8970 Poperinge
-D Travel bvba Leiestraat 1 8940 Wervik
-Frank Devos Reizen Noordzandstraat 82 8000 Brugge
-Omnia Travel Polenplein 17a 8800 Roeselare
-Reizen Patteeuw Roeselaarsestraat 163b 8890 Moorslede
-El Mundo Travel Kerkstraat 66 8420 Wenduine
-Forward Travel Herderbrugestraat 8 8380 Dudzele
-Journeys Beekstraat 24 8730 Oedelem
-Tieltravel Bruggestraat 9 8700 Tielt
-Thalassa Reizen Vindictive 6 8400 Oostende
-Reisburo Vermeeren Markstraat 89 8530 Harelbeke
-Best Travel Koestraat 187 8800 Roeselaere
-Reizen Beernaert Overleiestraat 75 8500 Kortrijk
-Neptune Reizen Blekerijstraat 1 8870 Izegem
-Reizen De Craemer Markt 22 8700 Tielt
-Connections President Rooseveltplein 20 8500 Kortrijk
-Tramontana Oscar Verschuerestraat 52 8790 Waregem
-Transeurope Sint Jacobsstraat 52 8000 Brugge
-The Sixth Sense Kortrijksestraat 204 8020 Oostkamp
-Getflights Gistelsesteenweg 676 8200 Brugge
-Joker Brugge Academiestraat 10 8000 Brugge
-Viamundi Meensesteenweg 101 8500 Kortrijk
-Parmentier Travel Baron de Pelichystraat 11 8870 Izegem
-Connections President Rooseveltplein 20 8500 Kortrijk
-Global travel Northlaan 15 b.02 8400 Oostende
-Isis reizen G.B.Jacquesstraat 48 8600 Diksmuide
-Reiscenter Veurne Sint Denisplaats 5 8630 Veurne
-M.Travel Beernem C.Marichalstraat 2 8730 Beernem
-Houtland Reizen Burg 63 B1 8820 Torhout
-Tip Top service Sint Amandsplein 10 8500 Kortrijk
-Sensatravel Doorniksesteenweg 22 8580 Avelgem
-Reizen Suffis Europalaan 6-8 8970 Poperinge
-Dromen Korte Warandedreef 3 8490 Varsenare
-VDK reizen Meulestraat 2 8730 Oedelem
-Easy2travel Schuttershoflaan 6 8560 Gullegem
-Reiswinkeltje Izegemsestraat 111 8800 Rumbeke
-High Tech Travel Elizabethlaan 133 8300 Knokke
-Africa by Excellence Konigin Astridlaan 29 8200 Brugge
-Book & Go, Brugge

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 reacties

Roel De Keyzer, Brugge
Geschreven op 2020-08-21 16:02:09
Ik heb vandaag met veel interesse volgend bericht van Arjen Lutgendorff gelezen en wilde dat graag aan de vele reacties toevoegen. Ik weet dat ik niet de eerste ben die om aandacht vraagt voor de reissector en ik ben mij ervan bewust dat uw aandacht door duizenden anderen wordt gevraagd. Ik weet van tal van anderen die bij (enkele van) u zijn geweest en van enkele politici weten wij dat zij aandacht hebben gevraagd voor de reissector. Het verdienmodel in de reissector is ingewikkeld voor ‘dummies’, wat ik niet beledigend bedoel, maar puntje bij paaltje hebben heel veel reisprofessionals al maanden en maanden voor niks gewerkt. De reissector is net iets ingewikkelder dan een gemiddelde boekenwinkel en bestaat niet alleen uit het reisbureau op de hoek. U moest eens weten hoe groot de ketting is die wordt gebroken wanneer de reissector als een kaartenhuis in elkaar stort. Begrijp mij niet verkeerd, iedereen is blij met alle inspanningen die worden gedaan door vele politici en collega’s uit de reissector, maar de duizenden reisprofessionals (en hun partners/gezinnen) zijn toe aan duidelijkheid. Zwart op wit toezeggingen/afspraken waarmee de Nederlandse reissector wordt verder geholpen. Laat ons geen vergeefse reis maken… Arjen Lutgendorff
Sofie Dermaut, Ieper
Geschreven op 2020-08-21 10:17:47
Deze zomer zou ik een trip naar Vietnam maken met een vriendin. Bijna een maand backpacken van Ho Tsji Minhstad naar Hanoi. Maar door de coronacrisis is deze reis komen te vervallen. Jammer, maar helaas. Heel jammer zelfs. Nu zit ik in mijn West-Vlaamse geboortestad bij mijn ouders en de enige plek waar ik ga backpacken deze zomer is Nieuwpoort en Middelkerke die eigenlijk ook wel prima zijn. Maar toch knaagt het. We willen reizen. Het liefst zo ver weg mogelijk en, niet zoals sommige beweren, omdat dat aan de buitenwereld te laten zien. Ik word gelukkig van nieuwe ontdekkingen doen, over het land waarin ik ben, de mensen die er wonen en over mezelf. Ik doe het om in een onbekende omgeving nieuwe inspiratie op te doen en mijn horizon te verbreden. Als ik altijd in onze contreien op vakantie zou gaan, zou ik toch echt wat missen, ook al is het beter voor mijn ecologische voetafdruk en de portemonnee. Dus Vietnam blijft op mijn prioriteitenlijst staan. Nee, beste reisagenten: van mijn reislustigheid kom ik voorlopig niet af en jullie mogen op mij blijven rekenen.
Ann Decoopman, reisagent Izegem
Geschreven op 2020-08-21 07:03:29
We vragen eindelijk duidelijkheid en perspectief van de overheid. We lopen immers (letterlijk en figuurlijk) tegen onze grenzen aan. Onze reizigers worden bovendien beschouwd als onverantwoord en krijgen een dagelijks veranderend kleurenpalet voorgeschoteld dat wij voor hen moeten ontrafelen. Onze klant moet zich houden aan de voorgeschreven coronaregels en is bij een probleem meteen traceerbaar. Heel anders is het met reizigers die zonder reiskantoor via buitenlandse luchthavens toch in rode gebieden geraakt zijn. Het mag duidelijk zijn dat Staycation niet voor iedereen werkt en dat sommige mensen in deze moeilijk periode perspectief nodig hebben om er even tussenuit te kunnen. Het is duidelijk bewezen dat men met gezond verstand in deze Coronatijd veilig kan reizen. Daarom is het belangrijk dat niet alleen virologen maar ook experts uit de toeristische sector betrokken worden bij de opstelling van een lange termijn reddingsplan voor de reissector. Zolang reizen op zich als ‘gevaarlijk’ of ‘onverantwoord’ beschouwd wordt door bepaalde virologen, media en politici (terwijl hier helemaal niets van aan is), is dit broodroof voor onze sector. Want reizen is al jaren niet meer het clichébeeld van de overvolle stranden die men steeds in de media toont!
Shana van het Reiswinkeltje
Geschreven op 2020-08-20 20:29:54
Bedankt om ons artikel te publiceren. Ik ben niet de persoon die graag in de belangstelling staat, eerder de persoon die er alles aan doet om voor mijn klanten de beste oplossing te zoeken. Ik ben 24/7 bereikbaar, bemiddelaar, creatief, ... alles om mijn klant zijn droomvakantie zonder zorgen aan te bieden. Dit telkens met heel veel liefde en passie, net als mijn collega’s. Weet dat er op dit moment vanuit het kleine aanbod toegelaten bestemmingen wel een heel fijne berichten komen over hoe veilig en goed het in het buitenland aangepakt wordt. Daarom kwetst het me dat heel vaak alleen negatieve berichten de wereld rond gestuurd worden. België staat ook in oranje, we moeten hier ook opletten. Het is belangrijk dat we met zijn allen ons gezond verstand gebruiken om samen het virus te verslaan. Vakantie is voor velen een moment waar velen echt naar uit kijken. Wij zijn niet duurder dan vele online spelers, betalen hier belastingen en steunen daardoor ook onze economie. Denk daarom bij je volgende vakantie ook lokaal aan te kopen, zo kan onze sector overleven en krijg je raad, advies, garanties, en zoveel meer van een erkende professionele reisagent. Bedankt!
Christel Somers, Montana
Geschreven op 2020-08-20 17:42:43
Beste journalisten, Beste Heer Van Ranst, Beste radio- en tv-makers, Laat mij me even kort voorstellen. Mijn naam is Christel Somers. Ik ben zaakvoerder van Touroperator Montana die al meer dan 25 jaar op maat gemaakte reizen aanbiedt naar Latijns-Amerika, Noord-Amerika en Canada. Mensen die me kennen, weten dat ik met hart en ziel werk. Ik wil in eerste instantie al de hulpverleners, zorgverleners, de openbare diensten die blijven functioneren bedanken. Er zijn zoveel mensen die een pluim verdienen en die waarschijnlijk nooit vernoemd zullen worden. Niet iedereen in mijn naaste omgeving vindt deze brief een goed idee, en ik weet dat deze brief misschien niet eens bij de juiste persoon terechtkomt. Er zullen zeker negatieve reacties volgen. Ik doe dit echter niet enkel voor Montana, maar voor al mijn collega touroperators en voor alle reiskantoren waar de samenhorigheid zeer groot is. Dit is voor iedereen een ongeziene situatie en de organisaties moeten nu samen naar oplossingen zoeken en hier het hoofd aan bieden. Wat me deze morgen tot tranen toe geraakt heeft, is het statement van de heer Van Ranst waarin hij oproept om deze zomer niet op reis te gaan naar het buitenland. Ik vraag mij af of hij beseft wat voor impact dit heeft. Ik, en heel de reiswereld werken momenteel DAG EN NACHT om mensen die in het buitenland zitten terug veilig in België te krijgen. We trachten nu ook al de boekingen die gebeurd zijn voor afreizen in maart en april om te boeken. Ik denk dat iedereen en ook de heer Van Ranst niet beseffen hoeveel werk dit vraagt. Laat de economische maatregelen misschien aan de experten Er zijn geen precedenten… Wij willen al onze klanten helpen, maar geen enkele verzekering dekt dit. Toch gaan we onderhandelen met onze agenten ter plaatse om oplossingen te zoeken, omboekingen te realiseren en open vouchers te kunnen aanbieden die een jaar geldig zijn. Dit vraagt momenteel al onze energie. Ikzelf werk veel met Cuba, een land dat – gelukkig – tot nu toe nog geen corona-uitbraak kent. Hierdoor hebben zij hun grenzen nog steeds open voor uitgaand en inkomend toerisme. Hierdoor vallen de uitzonderlijke annuleringsmaatregels bij sommige van de agenten weg. Ik blijf maar onderhandelen, onderhandelen om toch het beste te realiseren voor deze lockdown periode en dan nu……gaat de heer van Ranst over zomervakanties zijn mening geven. Laat ons het aub maand per maand bekijken. Zo kunnen wij ook volgen en elk dossier met evenveel aandacht behandelen. We beseffen dat de heropstart zeer moeilijk is, maar net daarom is het zo cruciaal om dit maand per maand te bekijken. Ik hoor van collega’s dat ook bij hen sinds de uitspraak van de heer Van Ranst en de vele HLN-oneliners de telefoon roodgloeiend staat om ook die vakanties NU al te annuleren. Ik hoop dat iedereen begrijpt dat dit enkel kan met de gewone annuleringskosten, gedragen door de klanten zélf. Geen enkele agent ter plaatse zal nu al volledig gratis omboekingen voorzien. Het is voor ons nu al pompen of verzuipen. Klanten die via een reiskantoor boekten, mogen zich gelukkig prijzen dat zij kunnen terugvallen op onze expertise, knowhow en een immense drive. Voor de onlineboekers zal het nog moeilijker worden. Zij hebben immers geen reisagent die hen met raad en daad bijstaat. Meneer Van Ranst, u hebt, en zult ook altijd mijn respect hebben voor uw onnoemelijke werk om dit virus het hoofd te bieden, maar laat de economische maatregelen misschien aan de experten. De oneliners die nu elk uur de social media beheersen, maken het werken zoveel meer moeilijker, ja zelfs bijna ondraaglijk. We komen hier allen sterker uit en voor onze sector, alle collega’s… yes we will survive! Nu in eerste instantie moeten we allemaal doen wat de overheid en de virologen ons opdragen – stay safe en healthy! Door Christel Somers Zaakvoerder Montana
Nathalie Bartman
Geschreven op 2020-08-20 16:19:36
Ik kan me de ongerustheid van de reissector goed voorstellen maar we moeten nu nog even verder ploeteren in onze zogeheten 1,5 metereconomie. Alles is nodig om het verdomde virus te temmen en dus ook geduld. Ondertussen bestaat er de toeristische mogelijkheid om uit te vliegen naar verre oorden. Knus met z’n allen rondom de coronabrandhaard. Ik vrees de souvenirs die mee naar huis genomen kunnen worden. ‘Het is hier fantastisch. Met de zonnige groetjes van Covid-19.’
Louise Graindor, Izegem
Geschreven op 2020-08-20 15:39:09
Het moet erg zijn voor deze mensen. Ze hadden vroeger mijn steun en nu nog veel meer. Jullie mogen op mij rekenen. Louise Graindor. Izegem

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.