Home > Politiezone Westkust ontvangt de Engelse delegatie uit Borderforce

Politiezone Westkust ontvangt de Engelse delegatie uit Borderforce

Geschreven op 21 juni 2023 om 15:50 door Mario De Wilde

Van 19 juni tot 21 juni 2023 meert een Britse Cutter ‘HMC Vigilant’ tijdens hoog water aan aan het Fonteinenplein op de Kaai te Nieuwpoort. Het politiecollege ontving op 20 juni in aanwezigheid van vice-eersteminister Van Quickenborne, minister Verlinden, staatssecretaris De Moor en gouverneur Decaluwé de crew en enkele Britse afgevaardigden. De Britse Secretary of State/Minister for Immigration Robert Jenrick en de Britse ambassadeur Martin Shearman zakten voor deze gelegenheid af naar Nieuwpoort.

PZ Westkust heeft reeds jaar en dag een uitstekende relatie met de Britse overburen. Deze relatie werd op 22 december 2021 bestendigd in een “Memorandum of Understanding” ter gezamenlijke preventie en bestrijding van de transmigratieproblematiek. Deze ontvangst kadert in de eerste verjaardag van het Memorandum of Understanding tussen Home Office UK, provincie West-Vlaanderen en Politiezone Westkust en draagt bij tot de aanpak van de transmigratie.

Regelmatig houden Home Office UK, provincie West-Vlaanderen en Politiezone Westkust overleg. Zij organiseren ook wederzijdse werkbezoeken. De voorzitter van het politiecollege en van het kustburgemeestersoverleg Marc Vanden Bussche was in november samen met korpschef en voorzitter van de Vaste Commissie Lokale Politie Nicholas Paelinck en gouverneur Carl Decaluwé op werkbezoek in Dover. Ze wisselden ervaringen en gedachten uit met UK Borderforce over de aanpak van de transmigratieproblematiek. Ook tijdens het huidige werkbezoek van UK Borderforce werden ervaringen en gedachten uitgewisseld over deze materie.

De dag ging van start met een bloemenneerlegging aan het Nieuport Memorial gevolgd door een persmoment in Bezoekerscentrum Westfront. Na de lunch wachtte het gezelschap de Britse Cutter “HMC Vigilant” op aan de Kaai te Nieuwpoort en maakten ze kennis met de twaalfkoppige crew. Burgemeester-voorzitter Marc Vanden Bussche: “Ik ben verheugd om op mijn beurt de bemanning, Minister for Immigration Jenrick en de andere officiële afgevaardigden van UK Borderforce te mogen ontvangen. Door dit bezoek zullen we nog gerichter en performanter de strijd kunnen aangaan tegen transmigratie.”

Korpschef Nicholas Paelinck: “We vieren vandaag de samenwerking tussen Politiezone Westkust en Home Office UK – UK Borderforce die een jaar geleden officieel van start is gegaan. Het bundelen van onze krachten is broodnodig nu er signalen zijn dat migranten meer en meer de regio tussen Boulogne en De Belgische kust zullen gebruiken om de illegale en levensgevaarlijke oversteek naar Groot-Brittannië te maken. Mensenlevens beschermen is onze topprioriteit en tegelijkertijd willen we malafide en misdadige mensensmokkelaars een halt toe roepen. Door de handen in elkaar te slaan, staan we des te sterker.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.