Home > Politiezone Polder organiseert hele week fietsdiefstalpreventie aan station Diksmuide en Kortemark

Politiezone Polder organiseert hele week fietsdiefstalpreventie aan station Diksmuide en Kortemark

Geschreven op 18 september 2023 om 17:44 door Mario De Wilde

Van maandag 18 tot en met vrijdag 22 september is het de Europese Week van de Mobiliteit. Tijdens deze week houdt de NMBS een preventie tegen fietsdiefstal. Politie Polder, Stad Diksmuide en Gemeente Kortemark nemen hier graag aan deel. Vrijwilligers deelden deze morgen flyers uit aan het station van Kortemark en Diksmuide met tips om fietsdiefstal te voorkomen. In Kortemark was er eveneens een fietsgraveeractie. Daarbij wordt het rijksregisternummer van de eigenaar op een duidelijk zichtbare plaats op het fietskader gegraveerd. De fiets krijgt ook een label dat deze gemerkt is. Een gemerkte fiets komt sneller terug bij zijn eigenaar terecht.
Cijfers fietsdiefstallen
Steeds meer mensen gebruiken de fiets voor dagdagelijkse verplaatsingen. 18% van onze verplaatsingen gebeurt met de fiets. Dat cijfer lag nog nooit zo hoog volgens een recent onderzoek van Mobiliteit Vlaanderen. Maar tegelijkertijd komen fietsdiefstallen ook vaker voor. In 2021 telde West-Vlaanderen 3.175 geregistreerde fietsdiefstallen. Tot en met 30 september 2022 waren dat 2.870 geregistreerde fietsdiefstallen. (Bron Federale Politie)

Specifiek voor de Politiezone Polder in 2021 waren dat 30 geregistreerde fietsdiefstallen. Tot en met 30 september 2022 waren dat 33 geregistreerde fietsdiefstallen. (Bron Federale Politie)
Volgens een studie van Vias doet slechts 48% van de slachtoffers van fietsdiefstallen aangifte bij de politie. Veel slachtoffers van fietsdiefstallen gebruiken vaak sociale media in de hoop hun fiets terug te vinden.
Waarom je fiets labelen?
Om meer gestolen en gevonden fietsen terug te bezorgen aan de eigenaar kan je jouw fiets registreren in de Bikebank (bikebank.be). Dit vergroot de herkenbaarheid en de kans op het terugvinden van je fiets na diefstal of verwijdering. Met een uniek, fraudebestendig label blijft je fiets herkenbaar als jouw eigendom. Een fietsdief kan jouw fiets dan moeilijker doorverkopen of zelf gebruiken. Dat ontmoedigt fietsdiefstal.

Dankzij het label met je rijksregisternummer kan de stad je ook onmiddellijk contacteren als jouw fiets wordt teruggevonden. Veel teruggevonden fietsen geraken immers niet terug bij hun rechtmatige eigenaar omdat de politie niet weet van wie ze zijn. Preventie fietsdiefstal begint bij de registratie van de fiets, zonder gegevens van de fiets is de kans op terugvinden zeer gering.

Wie in Diksmuide zijn fiets wil laten merken, kan een afspraak maken met de gemeenschapswacht via gemeenschapswacht@diksmuide.be of 051 79 31 72. De gemeenschapswacht koppelt jouw fiets aan je identiteitskaart en kleeft vervolgens een sticker op het frame met daarop jouw rijksregisternummer. Als die gemerkt is, komt hij sneller opnieuw bij z’n eigenaar terecht. Op vrijdag 22 september kan je van 06.00 tot 09.00u ook terecht aan het station van Diksmuide om je fiets te laten labelen.
Kortemark
Wie in Kortemark zijn fiets wil laten merken, kan het online aanvraagformulier invullen of het onthaal contacteren op 051 575 575. De gemeenschapswacht zal je dan contacteren om een afspraak in te plannen. Het graveren van de fiets gebeurt bij de kleine fietsenstalling achter de annex van het gemeentehuis in de Stationsstraat 68.
Houthulst
In Houthulst kan je online een label aanvragen met je rijksregistratienummer die je dan zelf op je fiets kan aanbrengen.
Fiets gestolen?
Bij diefstal doe je best altijd aangifte bij de lokale politie of via www.police-on-web.be.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.