Home > Politiezone Het Houtsche stelt 205 pv’s op voor Corona-inbreuken

Politiezone Het Houtsche stelt 205 pv’s op voor Corona-inbreuken

Geschreven op 1 juli 2020 om 08:44 door Mario De Wilde

Tussen 18 maart en 18  mei schreef politiezone Het Houtsche in totaal 205 pv’s uit voor verschillende inbreuken op de coronamaatregelen in Oostkamp, Beernem en Zedelgem.  Daarbij werden er 135  inbreuken geregistreerd  op het verplaatsingsverbod en 63 inbreuken op het samenscholingsverbod. Dat blijkt uit cijfers die politieraadslid Lode Vanneste opvroeg bij de politiezone. Opvallend is dat meer dan de helft de proces-verbalen in de politiezone werd uitgedeeld in de gemeente Oostkamp.

De Nationale Veiligheidsraad kondigde op 13 maart 2020 drastische maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus in ons land tegen te gaan. Samenscholingen en onnodige verplaatsingen werden verboden en er werd uitdrukkelijk gevraagd aan de burger om zoveel mogelijk thuis te blijven. In Beernem, Oostkamp en Zedelgem was het de politiezone Het Houtsche die toezag op de naleving van de maatregelen. Bij de niet-naleving kon de politie een proces-verbaal opstellen en een geldboete van 25O euro of meer opleggen per vastgestelde inbreuk.

Geen pv’s voor spuwende burgers

Tussen 18 maart en 18 mei werden  er in totaal 205 pv’s uitgedeeld in de drie gemeentes van de politiezone. “135 burgers maakten een inbreuk op het verplaatsingsverbod. 63 mensen kregen een pv voor een inbreuk op het samenscholingsverbod. Eén handelszaak in Zedelgem kreeg een proces-verbaal voor een inbreuk op het bevel tot sluiting. Drie burgers werden bestraft omdat ze  de gezondheid en de veiligheid van anderen in gevaar  brachten en 3 mensen maakten een overtreding op de regels rond social distancing. Er waren geen incidenten waarbij de politie geconfronteerd werd met spugende of agressieve burgers”, weet Lode Vanneste.

162 boetes in april

Opvallend is dat meer dan de helft van de pv’s werd uitgeschreven in Oostkamp, namelijk 104.  Daarbij werden er aan de op- en afrit van de autostrade in Oostkamp 72 niet-essentiële verplaatsingen geregistreerd.  In Beernem en Zedelgem werden er respectievelijk 44 en 57 boetes uitgegeven. De meeste boetes  in de politiezone werden uitgeschreven in april, namelijk 162. Er werden 30 pv’s genoteerd in maart en slechts 13 in mei. “Dat er minder pv’s in mei waren, is logisch”, aldus Lode Vanneste. “Sinds 18 mei zijn de maatregelen opnieuw versoepeld en is het zeer moeilijk voor de politie om sommige maatregelen te handhaven”, weet Lode Vanneste.

Respect voor de agenten van Het Houtsche

Ook het personeel van de politiezone Het Houtsche werd getroffen door COVID-19. In totaal testten vijf personeelsleden positief.  Gelukkig is daarbij  niemandoverleden. Opvallend is het lage afwezigheidscijfer van de politiezone. Terwijl het absenteïsmecijfer van de zone in 2019  4,63 % bedroeg, was dat in de periode maart en april slechts 3,8%. “Dit toont aan dat Het Houtsche beschikt over een zeer gemotiveerd politiekorps.  Daarbij mogen we ook niet vergeten dat  de taken  van onze politieagenten de voorbije maanden niet eenvoudig waren. Door de verwarrende communicatie van de Veiligheidsraad waren sommige regels voor veel mensen niet altijd even duidelijk. Er was ook niet meteen een handleiding voor de politie voor wat wel en wat niet mocht.  Heel veel respect en waardering voor alle agenten en personeelsleden van onze politiezone”, besluit Lode Vanneste.

 

 

1 reactie

Deprez Martine
Geschreven op 2021-01-29 17:22:24
Dag, Een groot halfuur passeer ik schoonheidsinstituut en wellness Très Jolie, omdat ik boodschappen deed voor weekend. Ik zie daar 8 geparkeerde auto's voor de deur staan. Ikzelf zit in dezelfde activiteiten en moet verplicht gesloten zijn. Dus geen enkele klant en alle reservaties terug betaald. Wij volgen de regels op, en dan moet je opmerken dat anderen tussen de mazen van het net aan het zwemmen zijn. Dit werd uiteraard ook doorgegeven naar boekhouder, en hij doorgegeven via mail naar bepaalde instanties. UIteraard wordt deze mail ook als officieel aanzien. Doen jullie enige controle daarop of geen interesse? Beleefde groeten, Deprez Martine

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.