Home > Politie wil snel meer actie om veiligheid in Franse grensstreek te verhogen

Politie wil snel meer actie om veiligheid in Franse grensstreek te verhogen

Geschreven op 10 augustus 2023 om 07:06 door Mario De Wilde

Op verzoek van enkele oppositiepartijen gaat er in Wervik op 16 augustus een extra gemeenteraad door om het probleem van het onveiligheisdgevoel dat leeft bij de bevolking, aan te kaarten. “Met een nieuwe inbraak in de Briekhoekstraat en het uitbranden van een auto met Franse nummerplaat is een grens overschreden. De veiligheid in onze stad en in de woonwijken moet dringend terugkeren. Veiligheid is nu geen prioriteit voor de meerderheid; Veiligheid voor onze inwoners moet opnieuw hoog op de politieke agenda staan. Daarom roepen wij als oppositiepartijen de gemeenteraad samen”, zo stellen Sanne Vantomme en Bert Verhaeghe.

De grensstad kende in 2012 ook al een verhoogde toename van de criminaliteit. Toen werden meerdere ramkraken gepleegd. Ook brandstichting bij voertuigen is geen uitzondering in Wervik. Ook buurgemeente Menen kende dit voorjaar een verhoogde toename van de criminaliteit. Dit leidde tot een grootschalige binationale controleactie tegen grenscriminaliteit begin mei in Menen, Rekkem en Moeskroen. Toch vinden opposisiepartijen N-VA en Team 2030 dat de maat nu vol is na een nieuwe inbraak en een uitgebrand Frans voertuig in de Briekhoekstraat.
“We kunnen samen met onze inwoners alleen maar vaststellen dat er overdag heel weinig politie zichtbaar is in het straatbeeld, laat staan ’s avonds en al helemaal niet ’s nachts. Voor een grensstad als Wervik met zijn specifieke veiligheidsuitdagingen, typisch voor een grensstad, is dat onaanvaardbaar.” Ook wordt door de oppositie voorgesteld om de openbare verlichting ’s nachts opnieuw aan te steken. Volgens CD&V wordt dit na 1 jaar geëvalueerd (nov. 2023). “Zo kunnen we een duidelijk beeld krijgen tussen zomer- en winterperiode en kunnen voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen worden.”

De oppositie stelt zich ook de vraag of er niet moet gekeken worden om eventueel bij politiezone Grensleie aan te sluiten. “Een compactere zone waar meer ervaring is met grenscriminaliteit. Wij vragen geen blinde overstap naar een andere politiezone, maar wel dat het huiswerk ernstig wordt gemaakt waarbij de pro’s en contra’s onderzocht worden.” Aldus de oppositie.
“De discussie over het al of niet veranderen van politiezone is iets wat een Stad niet alleen niet kan beslissen. Dit behoeft trouwens ook een grondige studie en doe je niet tussen de soep en de patatten”.

“We betreuren dan ook de populistische manier van werken. Het druist in tegen alle regels van fatsoenlijk overleg en bestuur. De veiligheid van onze inwoners is een te belangrijk thema om halsoverkop, nu twee dagen voor kermis, een gemeenteraad over samen te roepen zonder duidelijke nieuwe en positieve voorstellen hoe we het zullen aanpakken. CD&V vreest dat dit verder het onveiligheidsgevoel zal voeden en het imago van de stad zal schaden. Daarom doen we deze twee constructieve voorstellen: laat ons dit in alle rust in een veiligheidscommissie doen én dit mag de Stad geen geld kosten, dus laat ons onze zitpenning afstaan”, aldus Kristof Vandamme.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.