Home > Politie Westkust wil partnergeweld herkennen en ertegen optreden via theaterstuk

Politie Westkust wil partnergeweld herkennen en ertegen optreden via theaterstuk

Geschreven op 9 november 2019 om 14:43 door Gino Ester

In 2006 werd een uniek samenwerkingsakkoord in het leven geroepen tussen politie, parket en hulpverlening inzake partnergeweld. In PZ Westkust gebeuren jaarlijks immers 150 strafbare feiten van partnergeweld. Door de zeer goede jarenlange samenwerking tussen alle partijen en het niet te verwaarlozen aantal feiten, maakte de PZ Westkust de beslissing om een heropfrissing van de problematiek aan te bieden in de vorm van een toneelstuk met daaraan gekoppeld een debat.

Opnieuw een unicum!

Alle personeelsleden van de PZ Westkust en de naburige zones PZ Spoorkin en PZ Polder krijgen begin december de toneelvoorstelling “Was man liebt das neckt sich” (“Wie van elkaar houdt, doet elkaar pijn”) van theater Aardpaard te zien. De voorstellingen gaan door bij de initiatiefnemer in het nieuw centraal politiehuis te Koksijde en worden financieel gesteund door Soroptimist Veurne – Westhoek. Daarmee breien zij meteen een vervolg aan hun oranjegekleurde novemberactie. “Was man liebt das neckt sich” gaat over partnergeweld, maar ook over liefde. Na elke voorstelling volgt een debat tussen de verschillende partners betrokken bij partnergeweld (parket, dienst slachtofferbejegening politie en Centrum voor Algemeen Welzijnswerk) met als hamvraag hoe het komt dat twee mensen die van elkaar houden, elkaar toch zo ongelukkig kunnen maken. Via het toneelstuk willen we al onze medewerkers nog dichter bij de complexe problematiek rond partnergeweld brengen. De dienst slachtofferbejegening van politie is gespecialiseerd in dit soort zaken en krijgt bijna dagdagelijks met partnergeweld te maken, maar ook de andere diensten zijn hier niet van gevrijwaard waardoor het toneelstuk een belangrijke meerwaarde biedt.

Slachtoffers roepen meestal pas hulp in als het te laat is (uit schaamte, schuldgevoel, angst, …) waardoor veel gevallen van intrafamiliaal geweld onder de radar blijven. Dankzij de bijkomende vorming zal de herkenning van bepaalde signalen door de politie nog vlotter verlopen. Bedoeling is om op die manier de aangiftebereidheid bij slachtoffers en getuigen te verhogen dankzij deze integrale en geïntegreerde aanpak. PZ Westkust werkt ook al sinds jaar en dag met mobiele telealarmen en was hier pionier in. Soroptimist Veurne – Westhoek was ook bij dit project betrokken en verleende hun steun via sponsoring. Momenteel hebben wij 3 mobiele telealarmen die allemaal in gebruik zijn en staan we zelf in voor de financiering. Het gaat om een klein toestel dat slachtoffers overal mee naartoe kunnen nemen. Een vereiste om in aanmerking te komen voor een telealarm is dat het gaat om een ex-partner en dat men geen contact meer heeft. Via 1 druk op de knop wordt de politie Westkust verwittigd. Dankzij het geïntegreerde GPS-systeem en de geïntegreerde micro kan de politie onmiddellijk zien waar het slachtoffer zich bevindt en kan ze alle geluid van op de plaats van de feiten horen. Zo kunnen we onmiddellijk een ploeg ter plaatse sturen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.