Politie en bank voorkomen op het nippertje dat vrouw uit Sint-Michiels € 84.000 kwijt is
Een vrouw uit Sint-Michiels klopte eind april bij de Brugse politie aan omdat ze slachtoffer was geworden van internetfraude. De dame liet eerder verbouwingswerken uitvoeren en was de firma nog bijna 84.000 euro verschuldigd. Omdat ze nog enkele papieren met de bank in orde hoorde te brengen, maakte de vrouw het resterende bedrag nog niet meteen over. Tot ze kort erna een nieuw betaalverzoek kreeg met een ander rekeningnummer. De dag erna ontving ze al meteen een herinneringsmail waardoor de dame het verschuldigde bedrag een paar dagen later en nietsvermoedend overschreef.
Het was de bank zelf die aan de alarmbel trok en opmerkte dat het rekeningnummer niet overeenstemde met dat van de eerste factuur. De dame stapte meteen naar de politie van Brugge, die snel schakelde. Een team van onthaal & aangifte gespecialiseerd in cybercrime kwam er in samenwerking met collega’s van de recherche (Local Financial & Cybercrime) snel achter dat het rekeningnummer frauduleus was. De bank kon nog net op tijd het gestorte bedrag blokkeren. Ook de getroffen firma die wellicht gehackt werd, diende klacht in.
Het Parket West-Vlaanderen werd ingelicht en zorgt er nu voor dat het slachtoffer het bedrag snel terugkrijgt. Het onderzoek naar de online oplichters loopt volop. Politie Brugge en het Parket West-Vlaanderen willen mensen nogmaals aanraden facturen en betaalverzoeken via mail extra te verifiëren. Als je merkt dat rekeningnummers niet overeenstemmen, bel je best eens naar de firma om dubbel te checken. In dit geval was de factuur bijzonder goed nagemaakt en oogde die zeer authentiek. Wie verdachte mails krijgt, kan die doorsturen naar verdacht@safeonweb.be Ben je slachtoffer geworden van cybercrime en ben je geld kwijt? Doe dan zeker aangifte bij de politie in jouw buurt.