Home > PLUZAND VZW wil toeristisch Brugge wapenen voor de toekomst en vooral leefbaar houden

PLUZAND VZW wil toeristisch Brugge wapenen voor de toekomst en vooral leefbaar houden

Geschreven op 11 juni 2019 om 16:30 door Mario De Wilde

Dit voorjaar werd de naam VZW Handelsgebuurtekring ‘t Zand – Vrijdagmarkt – Beursplein – Stationsplein – Brugge West om praktische reden omgevormd naar VZW PLUZAND. Deze middag was er door het nieuwe bestuur een persconferentie waarbij voorzitter Marc Vandamme een aantal opvallende ingrepen voorstelde om Brugge verder leefbaar te houden. Het Zand kende drie belangrijke periodes vanaf de jaren ’80.
– 1982 opening van de ondergrondse parking onder het Zand met de aanleg van de tunnel en bovengronds de realisatie onder Burgemeester Frank Van Acker van het Plein met als eye catcher de fontein.
– 2002 de opening van het Concertgebouw onder Burgemeester Patrick Moenaert met Brugge culturele hoofdstad 2002 samen met de Spaanse stad Salamanca.
– 2018 oplevering van het nieuwe Zand en Vrijdagmarkt onder Burgemeester Renaat Landuyt met inbegrip van een nieuw mobiliteitsplan en wegnemen van de fontein om het plein te gebruiken als het evenementenplein van Brugge.

Marc Vandamme: “De uitdagingen voor het bestuur van PLUZAND VZW bestaan er vooral uit om de hand te reiken naar het stadsbestuur. De grote investering die is gebeurd bij de heraanleg van het van Zand en Vrijdagmarkt dient nu te worden benut door de organisatie van evenementen. We willen een samenwerking met de andere handelsverenigingen zoals Het Brugs Handelscentrum, De Smedestraat, Marktkramersbond, Foorkramersbond, jaarlijks terugkerende evenementen zoals de Kaasmaarkt, het Bierfestival en Kook-eet en uiteraard willen we vooral de hand reiken naar de handelszaken en de Brugse bewoners die er alle belang bij hebben dat het plein een meerwaarde is voor de volledige stad.”

Het bestuur van Pluzand ijvert ervoor om Het Zand als onthaalplein voor de bezoeker aan Brugge verder te laten bestaan. Ook daarom ijverde de Handelsgebuurtekring destijds voor de verplaatsing van de dienst van toerisme van de Burg naar het Zand (onder het Concertgebouw) en werd de naam Parking Zand gewijzigd in ‘Parking Centrum’. Oorspronkelijk, nog voor de bouw van de ondergrondse parking Centrum, werden de toerismebussen verwezen om in en uit te stappen met passagiers op het Zand. Toen liep de Ringlaan uiteraard nog over het Zand. Het Zand was het onthaalplein voor Brugge en van de autocarparking aan de Katelijnepoort was nog geen sprake. Uiteraard was er eind jaren ’70 maar liefst 60 % minder verkeer.”

Pluzand, het nieuwe bestuur ziet momenteel een oplossing voor de toeristenstroom als volgt: het heen en terug toeristen – voetgangersverkeer in het ‘Gouden Ei “of de ‘Gouden Driehoek’ is geëvolueerd tot een plaatselijk massaevenement, een voetgangersstroom die als het ware een verkeersinfarct nabij is. Pluzand werkt momenteel in overleg met het Stadsbestuur aan een oplossing om de toeristenkern die zich nu in de Gouden Driehoek bevindt te ontlasten en te spreiden over een groter deel van Brugge zonder daarbij de bewoners nadeel te berokkenen. Oplossingen kunnen worden gevonden in volgende mogelijkheden:

-Het organiseren van een bijkomende enkel AFSTAPPLAATS op de Vrijdagmarkt voor de toerismebussen die dan eenmaal iedereen is afgestapt doorrijden naar de Katelijne- Toerismebusparking alwaar de autocar zich kan parkeren. Het OPSTAPPEN gebeurt aan de Katelijneparking, iedere toerist krijgt plannetje waar hij z’n autocar kan terugvinden. Deze manier van werken biedt het voordeel dat het gouden ei voor ongeveer 40 % wordt ontlast en dat de toerisme-zwerm zich verdeeld over het Zand, de Centrumstraten om dan toch uiteindelijk in het gouden Ei te belanden richting de autocar-parking Katelijnepoort. Deze manier van werken werd ook toegepast in de jaren 80 en begin de jaren 2000 tot 2003 wat een succes was voor de handel op het Zand, Vrijdagmarkt, Smedenstraat, Zuidzandstraat, steenstraat en Noordzandstraat. Logisch eigenlijk want nu komen de toeristen 2 x in de Katelijne straat, bij het aankomen en bij het verlaten van de stad en dit bezorgt nu precies dat voetgangersinfarct! Tevens is het ook zo dat door spreiding van de mensenmassa naar verschillende zones de stad Brugge die nu op 8.3 miljoen bezoekers zit per jaar gerust naar 12 MILJOEN bezoekers kan en dit zonder de bewoners te storen van de binnenstad.

– Een voetgangersbrug bouwen op het stationsplein zodat de toerist die met de trein komt niet meer de Oostmeers wordt ingezogen (en overlast bezorgt bij de bewoners) maar eigenlijk uitgespuwd wordt in het Albertpark zodat hij op de goede weg zit om op die manier binnen eenzelfde tijdseenheid meerdere bezienswaardigheden van Brugge te leren kennen. Dit geldt ook zo indien er toerismebussen op de Vrijdagmarkt worden ontscheept. Zo bereikt de bezoeker die per trein komt op een duidelijke en efficiënte manier het centrum van Brugge en heeft hij ook meer gezien binnen dezelfde tijd!

-Plezant merkt ook dat bepaalde kortbezoeken van ongeveer 45 minuten tot één uur (cruiseschepen) niet interessant zijn voor Brugge en eigenlijk enkel overlast bezorgen, ééndagstoeristen die per auto, trein, met de Lijn of met een autocar komen met als target Brugge te bezoeken voor een hele dag moeten welkom blijven!

-Evenementenbeleid op Brugge ’s grootste pleinen en goed bereikbare parken;

-Het Zand en de Vrijdagmarkt floreren als er een evenement plaats heeft, duidelijk merkbaar als de Zaterdagmarkt, de Meifoor, De Zandfeesten, de Kaasmarkt, Kook-eet, Vlaanderen Zingt en vele andere evenementen doorgaan op het plein. Het Zand is naar ligging toe ook het best te bereiken zonder de bewoners daarbij te belasten. De centrumstraten leiden de Bruggelingen, bezoekers enz. Pluzand ijvert om nog meer evenementen naar het Zand en West Brugge te halen, wel met de nadruk op kwaliteit, Brugge heeft geen behoefte aan avondmarkten waar kledij als vodden en eten als voer worden verkocht, er zijn verschillende projecten die klasse uitstralen zoals een Koetsenparade, de start en aankomst van een Oldtimer rally, de RONDE VAN VLAANDEREN, een Bloemenmarkt ….

Ook de organisatie van bijvoorbeeld een dronespektakel is in de maak. Binnenstad events zoals Klinkers, Benenwerk …moeten zich kunnen uitstrekken tot op het Zand. De organisatie van een Kerstmarkt op het Zand vanaf 2020 met misschien reeds dit jaar een voorproefje, ook daar is Pluzand mee bezig. Vorig jaar was er geen kerstverlichting op het Zand, dit was meteen de aanzet tot het organiseren van een nieuw bestuur om euvels als dit niet meer te moeten meemaken. Dit jaar gaan we samen met het stadsbestuur voor een prachtige originele kerstversiering en verlichting. Het is duidelijk, Pluzand heeft nog veel ambitie.

Foto: Monument

2 reacties

Robbie
Geschreven op 2019-06-11 19:38:18
Het Zand mag inderdaad geen dood plein meer blijven! Wat Bart met Antwerpen doet gaat Pluzand doen met Brugge. Een dikke proficiat en alle steun aan Marc Vandamme en co.
Luc Vandenbroecke
Geschreven op 2019-06-11 17:43:32
Wordt tijd dat de mogelijkheden van het Zand eindelijk helemaal benut wordt, als de middenstand goed draait profiteert elke Bruggeling ervan

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.