Home > Plan nieuwbouw zorgsite Diksmuidse IJzerheemplein krijgt stilaan vorm

Plan nieuwbouw zorgsite Diksmuidse IJzerheemplein krijgt stilaan vorm

Geschreven op 20 februari 2020 om 17:34 door Mario De Wilde

Het plan van de nieuwbouw op het IJzerheemplein, waar het Sociaal Huis, het lokaal dienstencentrum en heel wat externe sociale partners in Diksmuide gehuisvest zullen worden, krijgt stilaan vorm. De conceptstudie werd toegewezen. Een bouwteam moet de plannen nu aanpassen tot hun definitieve vorm. In 2016 werd het masterplan voor de zorgsite IJzerheem goedgekeurd. In navolging daarvan werd in de Woonmaatschappij IJzer en Zee een partner gevonden met wie een samenwerkingsprotocol werd afgesloten tot het realiseren van een nieuwbouw voor de sociale diensten.

Verloop ontwerpwedstrijd

In mei vorig jaar werd de ontwerpwedstrijd open verklaard. Architecten en ontwerpbureaus mochten hun dossier tot 12 juli indienen bij IJzer en Zee. In een eerste fase mochten zij referenties voorleggen van soortgelijke projecten die zij hebben uitgevoerd in de laatste vijf jaar. Hieruit kozen de opdrachtgevers 5 ontwerpers die uitgenodigd werden voor de tweede fase, met name het opmaken van een schetsontwerp. Uiteindelijk besliste de jury begin dit jaar over de aanstelling van de ontwerper.

Winnend bureau

Architectenbureau Dertien 12 kwam met hun conceptstudie als finale laureaat uit deze wedstrijd. Het college van burgemeester en schepenen en IJzer en zee gaven hun fiat. Op basis van dit concept zal een bouwteam de plannen voor deze zorgsite concreet maken. ‘IJzer en Zee’ treedt binnen het vooropgestelde kader op als bouwheer. De ontwerpen werden beoordeeld volgens de 4 onderdelen, zoals bepaald in het wedstrijdreglement:

– flexibiliteit en densiteit

– duurzaamheid

– bouwbudget en architecturale

– stedenbouwkundige kwaliteit

Het architectenbureau Dertien12 gaf via 3D-beelden een indruk van de plannen. Deze kunnen evenwel nog sterk afwijken aangezien dit nog maar een eerste voorstel is. Een bouwteam zal de plannen nog verder uitwerken.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.