Home > Plaatsing eerste glasschaliën met geïntegreerde fotovoltaïsche cellen in BRUSK in Brugge

Plaatsing eerste glasschaliën met geïntegreerde fotovoltaïsche cellen in BRUSK in Brugge

Geschreven op 14 februari 2025 om 07:05 door Mario De Wilde

In het hart van Brugge, op de Garenmarktsite, verrijst BRUSK, hét nieuw museumgebouw dat het culturele paradepaardje wordt van Brugge en Vlaanderen. Dit moderne, state-of-the-art gebouw zal tentoonstellingsruimte van wereldformaat aanbieden en is een kwaliteitsinjectie in het culturele landschap van Brugge en Vlaanderen.

Burgemeester Dirk De fauw: “Op zaterdag 20 en zondag 21 september 2025 doen we een bijzondere opening van BRUSK. Dit biedt Bruggelingen de kans om deze nieuwe culturele hotspot als allereerste te ontdekken. De eerste tentoonstellingen in BRUSK staan gepland in mei 2026. Meer informatie over de zaken die we in september plannen volgt later.”

Schepen van facilitair beheer Pieter Marechal: “Duurzaamheid staat centraal in het ontwerp en de realisatie van BRUSK. Het was een van de uitgangspunten bij de internationale ‘design & build’-ontwerpwedstrijd. De daken van de tentoonstellingszalen worden volledig bekleed met elektriciteitsopwekkende glasschaliën. Het betreft dus een glazen dakbedekking waarin fotovoltaïsche cellen ingewerkt zijn. Deze geïntegreerde zonnepanelen (“BIPV-panelen”) beslaan een oppervlakte van 1.298m². Ze leveren een vermogen van 197kWp. De daken zijn naar het zuiden gericht om een maximale opbrengst te garanderen. De dakoppervlakte werd maximaal benut, er ging heel wat onderzoek aan vooraf om de meest geschikte afmeting en opbouw van de panelen te vinden. Zo werd er bijvoorbeeld vastgesteld dat de oppervlakte verder maximaliseren door gebruik van kleinere of driehoekige panelen het project een stuk duurder ging maken en die meerkost op termijn niet kon worden terugverdiend. Om van het dak met de BIP-panelen een echte eye-catcher te maken werden ook de aanliggende oppervlaktes en een deel van de westgevel met glazen panelen bedekt die dezelfde look & feel hebben als de actieve panelen, en dit voor een oppervlakte van 1.218m².”

“Naast het dak van de tentoonstellingszalen zijn ook de shed-daken van het logistieke gedeelte van het nieuwbouwproject maximaal benut om energie op te wekken. We gaan daar zo dadelijk ook even een kijkje nemen. Op die daken liggen nog eens 215 conventionele zonnepanelen. Op hun beurt goed voor 124,7 kWp. Op alle daken samen bereikt de volledige PV-installatie een indrukwekkend totaalvermogen van 321kWp en 285.000kWh verwachte opbrengst. Dat is het gemiddelde verbruik van 85 eengezinswoningen samen, bijna twee keer het elektriciteitsverbruik van het stadhuis of van 2,4% van het volledige stadspatrimonium. Dankzij deze innovatieve technologieën wordt BRUSK meer dan tweemaal energiezuiniger dan de huidige BEN-norm. Dit betekent dat het gebouw niet alleen in zijn eigen energiebehoefte voorziet, maar ook een aanzienlijke vermindering van de CO₂-uitstoot realiseert. De donkergroene kleur van de glasschaliën zorgt bovendien voor een visuele harmonie met het omliggende park en draagt bij aan de duurzame, esthetische integratie in de Brugse binnenstad.”

“Naast de innovatieve zonnepanelen zet BRUSK sterk in op energie-efficiëntie en met BRON ook op circulair bouwen. Het ontwerp en de gebruikte materialen voldoen aan de strengste duurzaamheidsnormen. BRUSK, BRON en later ook het Groeningemuseum worden aangesloten op een BEO-veld (boorgat-energieopslag), waardoor het in de winter op een milieuvriendelijke manier wordt verwarmd en in de zomer passief gekoeld. Ook op bredere schaal draagt BRUSK bij aan een duurzamer Brugge. De toekomstige renovatie van het Groeningemuseum en de naastbij liggende kapel maken ook deel uit van een grootschalig energiezuinigheidsproject, waarbij ook de andere gebouwen in het Museumkwartier – zoals het Koetshuis en Arentshuis – in de toekomst worden aangesloten op het mini-warmtenet. Dit geïntegreerde systeem draagt bij aan een structurele verlaging van de ecologische voetafdruk van het volledige museumkwartier.”

Met de plaatsing van de glasschaliën en de innovatieve duurzame technieken zet BRUSK een nieuwe standaard voor museumarchitectuur in Vlaanderen. Dit project bewijst dat moderne architectuur, erfgoed en duurzaamheid perfect samen kunnen gaan.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.