Home > Pilootproject digitaal statiegeld loopt sinds dit weekend in Center Parcs in De Haan

Pilootproject digitaal statiegeld loopt sinds dit weekend in Center Parcs in De Haan

Geschreven op 26 september 2023 om 07:27 door Mario De Wilde

Al enige tijd loopt de discussie over het invoeren van statiegeld op drankverpakkingen. Daarbij zijn er verschillende systemen mogelijk. Eén van de systemen, een digitaal systeem, dat nu wordt uitgetest in Bredene. Inwoners, dagtoeristen en bezoekers aan Center Parcs De Haan kunnen tussen 23 september en 13 oktober 2023 een digitaal statiegeldsysteem testen tijdens een pilootproject georganiseerd door OVAM (Vlaamse Openbare Afvalmaatschappij) en Fost Plus. De bedoeling is aan de hand van de resultaten uit o.a. dit pilootproject de Vlaamse Regering voldoende input te verschaffen voor een onderbouwde keuze voor het meest efficiënte en gebruiksvriendelijke statiegeldsysteem voor Vlaanderen – en bij uitbreiding voor België.

Wanneer iemand in Center Parcs De Haan of in de deelnemende verkooppunten in Wenduine (Spar supermarkt, Frituur ’t Food Dilemma, Ganga Nachtwinkel, ijssalon ‘t Dolfijntje)in die periode plastic drankflesjes of -blikjes koopt (die moeten voorzien worden van een zelfklever met een unieke code), zal die daarop tijdelijk 20 eurocent statiegeld betalen. Dit bedrag krijgt de koper terug wanneer hij de unieke code op de verpakking scant met zijn smartphone, samen met de codes op de vuilnisbakken op straat (in Wenduine centrum en ook binnen Center Parcs De Haan) of op de PMD-zak die je daarvoor in de deelnemende verkooppunten zal krijgen. Het statiegeld wordt vervolgens rechtstreeks op de bankrekening teruggestort.

Door mee te werken aan dit proefproject voor digitaal statiegeld, draag ook jij als handelaar samen met onze gemeente bij aan de evaluatie van een innovatieve oplossing om meer plastic flesjes en blikjes in te zamelen voor recyclage en op die manier zwerfvuil te verminderen.
Slim statiegeld is een project ontwikkeld, voorgesteld en ondersteund door de producenten en verkopers van dranken samen met Fost Plus. Hoewel wij al heel goede sorteerders zijn, eindigen nog steeds te veel flesjes en blikjes in het restafval, in openbare vuilnisbakken of – erger nog – in de natuur.

Met dit pilootproject testen we in onze gemeente een alternatieve oplossing, opdat je niet met lege verpakking terug naar de winkel zou moeten gaan. Onze gemeente toont zich zo opnieuw voorloper in de strijd tegen zwerfvuil. Opgelet, alleen drankverpakkingen die je koopt in Center Parcs, de Spar Wenduine en enkele plaatselijke winkels in Wenduine zullen zo’n unieke code hebben, net als de vuilnisbakken op de site van Center Parcs, op de Zeedijk-Wenduine en in de Kerkstraat. Hebben jullie de 15 nieuwe afvalbakken voor PMD in de Kerkstraat of op de Zeedijk-Wenduine al gezien?

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.