Home > Piet Huysentruyt kiest de beste ballen in tomatensaus van Roeselare

Piet Huysentruyt kiest de beste ballen in tomatensaus van Roeselare

Geschreven op 26 oktober 2024 om 17:49 door Mario De Wilde

Vandaag proefde de vakjury van de wedstrijd Smaakmaker van Roeselare onder leiding van juryvoorzitter Piet Huysentruyt de recepten van de 5 finalisten. Wie maakte de beste balletjes in tomatensaus. De hobbykok met het beste recept wordt Smaakmaker #VANRSL 2024. Een vaste traditie in aanloop van de Week van de smaak is de Smaakmaker #VANRSL-wedstrijd, waarin lokale hobbykoks de strijd aangaan om het beste recept voor een Vlaamse klassieker met zoveel mogelijk Roeselaarse ingrediënten klaar te maken. Als hoofdstad van de Vallei van de voeding heeft Roeselare heel wat lokale topingrediënten en lekkere streekproducten in huis. Ook het culinair talent zit bij ons in het DNA: van topchefs tot hobbykoks die de smaakpapillen van vrienden en familie weten te verwennen. En naar zo’n smaakmaker is de afgelopen maand hard gezocht.  Tien kandidaten stuurden hun recept in via visitroeselare.be. Tijdens de eerste juryronde afgelopen vrijdag koos een technische jury bestaande uit vijf professionele fijnproevers vijf finalisten die doorgaan naar de tweede ronde.

De tweede ronde is een beoordeling door de vakjury. Vandaag was er de finale : de vijf finalisten maken hun gerecht van A tot Z klaar in de Keuken van Roeselare. Onder leiding van tv-chef Piet Huysentruyt, zal de jury met o.a. Smaakmaker #VANRSL van vorig jaar Christa Ledoux en burgemeester Kris Declercq het finale oordeel vellen.

Dit zijn de vijf finalisten die vandaag meedongen naar de felbegeerde titel Smaakmaker #VANRSL 2024: 

Lies Dewaele – Boulet Rodenbach
Elsje Duyvejonck – Moekes balletjes in tomatensaus
Lobke Van Immerseel – Roeselaarse balletjes in helse tomatensaus
Koen Lingier – Vlaams huwelijk van een balletje en een tomaat met RSL ambities
Petra Prinzie – Balletjes in tomatensaus op klassieke wijze
De voltallig vakjury bestond uit: Kris Declercq, burgemeester Stad Roeselare  , Piet Huysentruyt, juryvoorzitter , Sam Nuytten, voorzitter vzw Shopping en Centrum Roeselare , Didier Delvae van ’t Neerhof, traiteur eetfestijn , Wouter Vandekerkhove, CREO, Christa Ledoux, Smaakmaker #VANRSL 2023

Om helemaal goed aan de start te komen van deze spannende finale gingen vier van de vijf finalisten deze week op bezoek bij de REO Veiling waar ze na een korte rondleiding konden proeven van de beste lokale tomaten. Ze selecteerden en kochten er hun tomaten voor het bereiden van hun tomatensaus voor de vakjury. De winnaar gaat naar huis met de prestigieuze Smaakmaker-trofee en cadeaubonnen ter waarde van 500 euro (een cadeaubon voor Bistro ’t Verschil ter waarde van 250 euro en een Roeselare Kadobon ter waarde van 250 euro). De nieuwe Smaakmaker #VANRSL krijgt de eer om zijn of haar gerecht te presenteren tijdens dit ‘balletjesfestijn’ op zondag 10 november op het Kerkplein in Rumbeke.

Daarnaast krijgt de winnaar ook als eerste de kans om de souschef te zijn van niemand minder dan Piet Huysentruyt tijdens zijn exclusieve masterclass op vrijdag 1 november, waar hij een heerlijk menu zal koken met Roeselaarse ingrediënten. Proef de beste balletjes in tomatensaus tijdens het balletjesfestijn en de nieuwjaarsreceptie
De apotheose aan het einde van de Week van de Smaak is het grote eetfestijn op zondag 10 november 2024. Je schuift er mee aan tafel om het smakelijkste recept voor balletjes in tomatensaus te proeven, recht uit de potten van de nieuwe Smaakmaker van Roeselare. Ook goed om weten: voor elke verkochte portie balletjes gaat een deel van de prijs naar ‘De Sociale Kruidenier’, een organisatie die gratis voedselhulp biedt voor inwoners van Roeselare die het wat minder hebben.

Het winnende recept kan je ook proeven tijdens de nieuwjaarsreceptie van stad Roeselare op zondag 19 januari 2025.

Over de Week van de Smaak in Roeselare

Roeselare lanceert samen met heel wat partners voor de Week van de Smaak van vrijdag 1 november tot en met zondag 10 november een programma om van te smullen. De Week van de Smaak bundelt alle activiteiten voor iedereen die houdt van lekker eten en toont de troeven van Roeselare als voedingsstad, van grond tot mond! Mis dit culinaire feest niet! Op www.visitroeselare.be vind je het volledige programma. Het aanbod slaat dit jaar duidelijk aan, want veel workshops en bezoeken zijn intussen volzet.

Foto’s facebook Piet Huysentruyt

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.