Home > Pétanqueclub De Bevers uit Waregem wordt 60 jaar en is de oudste van ons land

Pétanqueclub De Bevers uit Waregem wordt 60 jaar en is de oudste van ons land

Geschreven op 13 september 2023 om 08:06 door Mario De Wilde

Komende zondag, 17 september wordt KPC De Bevers uit Waregem zestig jaar oud. Jawel, zestig jaar geleden legden zij de basis voor wat nu bijna de oudste pétanqueclub van Vlaanderen is. Dat ze een rijke geschiedenis hebben met 60 jaar pétanque in het hart van Vlaanderen, dat spreekt voor zich. De Bevers werden opgericht in 1963 in café De Engel in Bevere-Oudenaarde.Met die zin zijn in één keer drie vragen opgelost:
vanwaar de naam De Bevers?
Hoe oud zijn De bevers?
Waarom spelen zij nog met een ploeg in Oost-Vlaanderen?

De wieg van PC De Bevers stond dus in Café De Engel in Bevere bij Oudenaarde. Vandaar de naam De Bevers. In die tijd was er nog geen afzonderlijke competitie in West-Vlaanderen en speelden De Bevers bij clubs voornamelijk uit het Gentse. Omdat De Bevers hun roots niet willen verloochenen blijven ze met 1 ploeg in de Oost-Vlaamse competitie spelen.
Er is voor het eerst sprake van De Bevers in 1963. Daarmee zijn ze op één na de oudste club van Vlaanderen en worden ze Koninklijk in 2013 ter gelegenheid van hun 50-jarig bestaan.
In 1964 verhuizen De Bevers naar café Elckerlyc eveneens te Beveren. In dit nieuw lokaal beschikt men over 3 binnenpleinen en 2 buitenterreinen.
Het bleef moeilijk om een vast lokaal te vinden. Zowel in 1967 als in 1968 werd veranderd van lokaal.
Eind 1968 kwam men in contact met Godfried Dinneweth uit Kruishoutem die de club onderdak wilde geven. Eindelijk een eigen lokaal voor De Bevers.
Meteen de start van een stabielere periode voor de club. En dat was nodig want het aantal leden zakte zienderogen. Maar in Kruishoutem kwam er een ommekeer. Het aantal leden steeg opnieuw en er werden tornooien georganiseerd waaraan de oudere spelers in Oost-Vlaanderen nog altijd met heimwee aan terugdenken. Mie Dinneweth, een dochter van Godfried, speelt nog altijd bij de club en heeft vanzelfsprekend de langste staat van verdienste.
Begin de jaren ’80 kwamen de eerste Waregemnaars zich bij de club voegen. Daardoor begon men in Waregem rond te kijken om zich daar te vestigen. In 1985 verhuisde men naar Café Beiaard op de Markt in Waregem. (’t Kelderke). Ideaal was dat echter niet en met medewerking van de gemeente (toen al!) mocht de club zich vestigen onder ’t Pand.
In 1993 wilde de gemeente de ruimte onder ’t Pand volledig benutten en werd aan De Bevers gevraagd of ze niet enkele meters wilden verhuizen naar de plaats waar ze nu nog altijd zijn gevestigd. Natuurlijk heeft het bestuur hierop positief gereageerd en werd met man en macht gewerkt aan het nieuwe lokaal. Dit werd uiteindelijk ingehuldigd op 30 september 1994 door Raf Decabooter, de toenmalige Schepen van sport die De Boulodroom opende met de historische woorden: ik had een droom, het werd een Boulodroom.
De Boulodroom is tot op heden de thuishaven van PC De Bevers. Met de stabiliteit inzake locatie kwam er ook een stijging van het aantal leden. Het seizoen 2011-2012 werden aangevat met 75 leden en er wordt met 6 ploegen competitie gespeeld. 3 ploegen spelen op donderdagnamiddag in de 50+-competitie, 3 ploegen spelen op zondagnamiddag in de weekendcompetitie.
Maar De Bevers zijn meer dan een competitieclub. Een aantal leden is enkel recreatief lid. Ook voor hen zijn er regelmatig activiteiten. Natuurlijk zijn er ook de traditionele nieuwjaarsreceptie, een clubsouper en wordt er ieder jaar een verrassingsreis georganiseerd.
De Bevers organiseren tornooien voor de beste spelers van Vlaanderen maar gekend was ook het Recreatieventornooi, bestemd voor mensen die anders nooit petanque speelden. En op elke 2de zaterdag van de maand wordt een tornooi gespeeld waaraan iedereen mag deelnemen.
Met dank aan Luc Van Houcke, voorzitter en auteur van het boek: 40 jaar De Bevers.

Met de aanstaande renovaties aan ‘t Pand in 2024, is er een nieuwe Boulodroom in de maak op de vroegere brandweerlocatie op ‘t Gaverke. Maar de club blijft trouw aan haar kernwaarden en kijkt met optimisme naar de toekomst. Voor geïnteresseerden in het leren of ervaren van deze prachtige sport, nodigt KPC De Bevers u van harte uit in hun Boulodroom onder ‘t Pand op dinsdagavond. Bezoek hun website of volg ze op Facebook onder KPC De Bevers

Bestuur
Voorzitter: Luc Van Houcke
Ondervoorzitter: Monique De Witte
Penningmeester: Bernard Staelens
Sportleider: Raf De Smeyter †, Erik Vercruysse
Secretaris: Dirk Demeulemeester

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.