Home > Personeel van stad & OCMW Diksmuide testte elektrische fiets en speedpedelec uit

Personeel van stad & OCMW Diksmuide testte elektrische fiets en speedpedelec uit

Geschreven op 21 september 2021 om 10:49 door Mario De Wilde

Het personeel van stad & OCMW Diksmuide kon sinds begin september een elektrische fiets of speedpedelec uittesten dankzij ‘De testkaravaan komt er aan!’ van de Provincie West-Vlaanderen. Zo’n veertig personeelsleden tekenden in op het aanbod, goed voor een twintigtal elektrische modellen en evenveel speedpedelecs. Afgelopen weekeinde was er, in aanwezigheid van gedeputeerde voor mobiliteit Jurgen Vanlerberghe, een feestelijk afsluit- en fotomoment voorzien aan het administratief centrum (Heernisse 6, Diksmuide). Tijdens de prijsuitreiking onder de deelnemers werd er ook een glaasje voorzien, aangeboden door het stadsbestuur.

Jurgen Vanlerberghe: “Door 96 elektrische fietsen in de testvloot op te nemen, wilden we jullie laten kennis maken met de voordelen van de elektrische fiets als vervoermiddel voor jullie dagelijks woon-werktraject. Want de tijd dat het elektrische broertje van de klassieke fiets enkel gereserveerd was voor oudjes, is intussen voorbij. Steeds meer werknemers zien het voordeel van de e-fiets en wisselen hem dan ook graag in voor hun wagen om naar het werk te pendelen: geen last meer van tegenwind, nooit meer bezweet op het werk aankomen, geen enerverende files meer. Vooral voor mensen die op minder dan 15 km van het werk wonen is de elektrische fiets zeker een haalbare kaart. Een nieuwkomer in de testkaravaan is de speed pedelec. Deze snelle elektrische fiets met een trapondersteuning tot 45 km/u maakt nog langere afstanden mogelijk. Maar ook plooifietsen, fietskarren of het openbaar vervoer zijn alternatieven die zeker het uitproberen waard zijn!”

“De testkaravaan is dit jaar te gast bij 8 deelnemende bedrijven en we bereiken met deze campagne maar liefst 1.465 werknemers. 2021 is reeds het achtste jaar van de provinciale campagne. Van 2014 tot en met 2020 deed de campagne 128 bedrijven aan. Van begin 2014 tot en met eind 2020 legden 8.464 deelnemers iets meer dan 2 miljoen duurzame kilometers af en bespaarden ze 267 ton CO2. Uit een bevragingsronde bij de bedrijven die reeds deelnamen blijkt dat ongeveer 40 % van de respondenten voortaan een duurzaam vervoermiddel gebruikt voor zijn/haar woon-werkverkeer. Bijna 58 % doet dit vooral met de elektrische fiets.”

De Provincie is de eerste organisatie die een dergelijke woon-werkcampagne aan bedrijven aanbood. Ze speelt daarmee in op de vraag van bedrijven om nieuwe mobiliteitsvormen te kunnen uittesten. Ter uitbreiding van de campagne trekt de Testkaravaan ook naar de gemeenten. Sinds de start van het project in 2017 gingen 956 inwoners van 20 gemeenten de uitdaging aan om een van de fietsen uit te proberen (elektrische fiets, elektrische bakfiets en speedpedelec). De voornaamste redenen om deel te nemen bleek de nieuwsgierigheid naar het vervoermiddel en de mogelijkheid dit te testen.

Naast de testkaravaan, investeert het provinciebestuur al jaren in fietsbevorderende maatregelen. Zo leggen we heel wat fietspaden aan, die zowel voor dagelijks woon-werk- of schoolverkeer kunnen gebruikt worden, maar ook voor recreatieve verplaatsingen. We investeren ook in Groene Assen, vroegere spoorwegbeddingen die door ons omgevormd worden tot kwalitatieve fiets- en wandelpaden. Momenteel zijn werken gepland langs de Frontzate tussen Nieuwpoort en Diksmuide, daar zullen we de oversteekplaatsen aanpakken om de kruisingen nog veiliger te maken voor de fietser. De provincie zal in West-Vlaanderen ook het volledige netwerk van fietssnelwegen uitbouwen. Op de planning van de F35 staan de aanleg van een dubbel fietspad langs Roesdammestraat en een studie tussen het station van Diksmuide en de grens met Kortemark.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.