Home > Persfotograaf Fernand Proot op 5 november in de praatstoel voor ’t Brugs Uurtje

Persfotograaf Fernand Proot op 5 november in de praatstoel voor ’t Brugs Uurtje

Geschreven op 16 oktober 2023 om 09:10 door Mario De Wilde

De man die op 5 november aan de praattafel van ’t Brugs Uurtje zit heeft er een ongelooflijke loopbaan op zitten. Wat er in de stad ook gebeurde, als persfotograaf stond Fernand Proot steevast op de eerste rij! Maar er is veel meer. De praatgast beleefde ontelbare anekdoten om uren te vertellen. Hij liet voor de eerste keer van zich horen in het moederhuis van Sint-Anna, langs de Sint-Anna rei, dit op de eerste november van 1943. Vader Edgard en moeder Rachel Bonte waren terecht fier op hun zoon. Ook bij “Cycles Lea” in de Hoogstraat was het groot feest, want de stichter van het bekendste fietsenmerk van de streek, Richard Proot was de fiere grootvader. Moeder Rachel was ‘n dochter uit de vélowinkel Bonte in de Smedenstraat. Meer puur Brugs kan niet. Fernand heeft altijd wat met velo’s en brommers gehad. Toen hij nog geen twintig was, trok hij met z’n vriend, elk met een bromfiets, naar Le Levandou in Zuid-Frankrijk. Een avontuur.

Later zou hij meedoen aan… bromfietskoersen. Z’n koersmachine staat nog steeds te pronken in het FN-museum in Herstal ! Ook met de scooter en zijn snelle sportwagen was hij dikwijls te zien. Als ’t maar op wielen stond én rap vooruit ging. Ook in de fysieke sport was Proot niet ‘de eerste, den besten’. Hij was verwoed judoka bij Marcel De Groote en later ging hij trainen in de karateclub van Fernand Tetaert. Na zijn studies bij de Frères koos Fernand echter niet voor een leven tussen fietsen en motoren. Hij wilde tussen ’t volk zijn. Het werd ‘iets apart’.

Nog wat weetjes…

Fernand Proot volgde lessen Plastische Kunsten, Publiciteit en Fotografie aan het Hoger Instituut Sint-Lucas in Gent. Eenmaal afgestudeerd werd hem onmiddellijk een betrekking aangeboden als ontwerper van neonreclames bij een Gents bedrijf. In 1970 kwam er een plaats vacant bij “Het
Brugsch Handelsblad”. Fernand zag de kans van zijn leven, werd persfotograaf en verzorgde er
meteen ook het werk in het fotolabo van de krant. Persfotograaf in Brugge, een droom-job die hem een halve eeuw zou blijven boeien en bekoren. In vijftig jaar fotografie heeft hij “’t een en ’t ander” meegemaakt. Er kon niets gebeuren in Brugge of Proot was erbij ! De brand in de meubelgalerijen De Jonckheere in de Wollestraat blijft bij. Maar de scheepsramp met de Herald of Free Enterprise was een speciale ervaring. Op dat zelfde moment had de ruchtmakende assisenzaak van de moord op Anne Bernheim in Fort Raepschot plaats. Hoeveel keer hij toen van het gerechtshof naar de haven van Zeebrugge heeft gereden is bij benadering niet te tellen ! Die dagen heeft fotograaf Proot niet veel z’n bed gezien! Degelijk fotowerk heeft de fotograaf ook erkenning bijgebracht. Zo won hij in 1988 de Persprijs op het Intern. Fotofestival van Knokke en
werd hij door de provincie gevraagd om de Japanse huwelijken in Brugge vast te leggen. Toen een rage.

De praatgast illustreerde vele Bruggeboeken met prachtige foto’s. De uitgaven over Club en Cercle Brugge bevatten unieke opnamen uit zijn archief. Over de Gouden Boomstoet, de Heilig-Bloedprocessie en andere Brugse evenementen heeft hij heel wat prachtig beeldmateriaal dat door de auteurs graag wordt gebruikt. En in het boek “Die van blz 3” laat hij mooie foto-opnamen zien van bekende Bruggelingen. Fernand Proot vertelt in een boeiend uur de geschiedenis van ‘n halve eeuw Brugse foto-journalistiek, met vele weetjes, ditjes en datjes. ’t Zal de moeite zijn.

Praktische informatie

Zaal ‘De Balsemboom’
Ingang Ganzenstraat of ’t Bilkske.
Zaal open: 10.15 uur. Kom zeker tijdig.
Aanvang: stipt 11 uur. Einde 12 uur.
€ 3. Leden Heemkundige Kring : gratis.
Foto-expo over de praatgast in de bar.

Bereikbaar:

-Met de auto parkeren in de ondergrondse parking Alfa, ingang langs de Predikherenrei of betalend in de buurt.
-Met de bus : lijn 1, halte Bilkske.

Organisatie : Brugs Ommeland vzw /Heemkundige Kring Maurits Van Coppenolle.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.