Paasmaandag: dat is Kattenknippeling in Kruiseke. Na 163 jaar nu ook met eigen Knippelbier
De Kattenknippeling vindt op Paasmaandag al maar liefst 163 jaar plaats, maar het zou ook al van langer kunnen dateren. Het stamt uit een tijd waar mensen nog iets goedgeloviger waren. Zo goedgelovig dat men een heilige schrik had van katten, omdat dat zomaar eens een getransformeerde heks kon zijn. Dat loste men – ahum – eenvoudig op. Men stak een kat in een stenen kruik, liet die uithongeren en daarna smeet men met wilgentak de kruik aan diggelen. Uit schrik verdween de kat met de noorderzon. En met haar de boze geesten. Het volksfeest in Kruiseke gaat maandag alweer op zoek naar een nieuwe meestersmijter. Sinds de jaren 50 werd het levend beestje vervangen door een pluchen exemplaar, maar de legende blijft gelukkig in ere gehouden en er komt steeds meer volk op af. Overmorgen strijden de moedigsten dezer regio weer om de titel meestersmijter in de traditionele Kattenknippeling aan ’t Visputje in Kruiseke. Voor het eerst komt de organisatie op de proppen met een eigen bier – toepasselijk het Knippelbier gedoopt. De quadrupel is zo lokaal als het maar kan. De brouwers van ’t Brouwerskot in Kruiseke namen de taak op zich om een heel nieuw recept te ontwikkelen voor het biertje. Na heel wat proeven kwamen uiteindelijk tot dit resultaat. De smaak? Een beetje gebrand, niet te zoet en niet te scherp. Het smaakt simpelweg naar nog. Al zou ik er niet te veel drinken. Met zijn 11 graden is het vooral een biertje dat moet gedegusteerd worden. Vergelijk het een beetje met een quadrupel trappist.